Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Hacırahmanlı Mahallesinde 1901 yılında inşa edilen Çarşı Camiinin ikinci katının duvarında bulunan top mermisi görenleri hayrete düşürüyor. Yunan Ordusunun kaçarken top atışına tuttuğu kasabada mermilerden birinin isabet ettiği Çarşı Camiinin ikinci katındaki mermi ilk günkü gibi muhafaza edilirken mahalle halkının geçmiş yıllarda "Gazi Cami" unvanı alabilmek için başlattığı çalışma ise sonuçlanamadı.
Yaklaşık 4 yıl boyunca Yunan işgalinde kalan Manisa ve ilçeleri sayısız acıya ve mezalime şahitlik ederken, o yıllardan günümüze kalan en çarpıcı örneklerden biri Saruhanlı ilçesine bağlı Hacırahmanlı Mahallesi'ndeki 122 yıllık Çarşı Camiinde bulunuyor. 1919 yılında işgal edilen ve Yunan Ordusunun 7 Eylül 1922 tarihinde kaçarken top atışına tuttuğu Hacırahmanlı Kasabasında bulunan Çarşı Camisi de top mermilerinin hedefi oldu. Minareyi yıkmak için ateşlenen ancak caminin ikinci katındaki yaklaşık 1 metre kalınlığındaki duvara isabet eden ve patlamayan mermiyi gelecek kuşakların da görmesi için muhafaza altına alan mahalle sakinleri, içindeki barutun boşaltıldığı mermiyle 101 yıldır yaşanan acıların unutulmamasını sağlıyor. Caminin eski dernek başkanlarından Halil Karaman tarafından yapılan girişimlerle Ankara Harp Dairesi Başkanlığından kendilerine verilen Gazi Cami yazısını bastırıp camilerine asan mahalle sakinleri, caminin gerçek anlamda Gazi Cami olabilmesi için TBMM tarafından tescillenmesini istedi.
Duygusal anlar yaşadı
Kasabalarının yanmaktan eşinin dedesi sayesinde kurtulduğunu anlatan 65 yaşındaki Sabahat Karataş, Çarşı Caminin duvarında bulunan top mermisi önünde duygusal anlar yaşayarak, "Bunu gördüğüm zaman dedemin iyilikleri aklıma geliyor. Bugün daha da duygulandım. Nerelere giderdik? Karnımızı doyurabilir miydik? Bugün bu topraklar sayesinde karnımız doyuyor" dedi.
"Camimizin Gazi olarak tescillenmesini istiyoruz"
Hacırahmanlı Çarşı Camisinin eski dernek başkanlarından olan ve "Gazi Cami" unvanı için yıllarca mücadele eden Halil Karaman ise, "Cibalis Tepesinden buraya 3 mermi atılıyor. Biri Tüfekçi Şaban'ın damına düşüyor bir öküz ölüyor, birisi boşa düşüyor diğeri de buraya geliyor. O güne tanıklık eden birinin anlattığına göre cuma günü namaz için abdest aldıkları sırada top atışı başlamış. Buradan Kayışlar'a kadar kaçmışlar. Biz de bunu dernekteyken yazı yazdırdık. Ankara Harp Dairesi Başkanlığından bu yazı bize gönderildi. Celal Bayar evvelden Koyuncu Köyündeymiş. Orada Yunan'a karşı mücadele eden çeteler varmış. O çetelerden biri olan İbrahim Efendi beygirlerle 5-6 asker geliyor ve bu merminin içindeki barutu boşaltıyor. İbrahim Efendi boşaltıyor bunu. Şuan içi boş olarak duruyor. Camimizin Gazi olarak tescillenmesini istiyoruz. Hepimiz istiyoruz" şeklinde konuştu.
Mahalle sakinlerinden emekli öğretmen Sami Bakır da şunları söyledi: "Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan askerleri kaçarken 7 Eylül Günü hem Saruhanlı'ya hem de kasabamızın camilerine attıkları top atışları sırasında Saruhanlı'daki camilerin minareleri yıkılmış bizim camimizin de duvarına saplanmış ve patlamamış. Patlamadığı için de şu ana kadar yerinde duruyor. Kurtuluş Savaşında, Yunanlıların yaptığı mezalimin, yaptıkları eziyetlerin bir belgesi olarak duruyor. Eski Belediye Başkanlarımızdan Fehmi Anadolu zamanında Gazilik unvanı için müracaat edilmişti. Büyük ihtimalle gerçekleşir. Hacırahmanlı halkı olarak bunda yarar görürüz diyorum."