AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, geçtiğimiz günlerde Çay Kanunu teklifi hakkında açıklamalarda bulunmuş ve Çay Kanunu Teklifi'nin TBMM’ye sunulacağını kaydetmişti. Memleket Partisi Rize İl Başkanı Muhittin Bayrak da Yazıcı’nın Çay Kanunu hakkındaki açıklamalarına tepkisini Çay Kanunu’nu üretici adına reddettiklerini ifade ederek, "Üreticinin lehine hiçbir madde yok. Tamamen ÇAYKUR’u pasifize etmek, üreticiyi özel sektör baronlarının insafına bırakmaktır. Bu maddelerden oluşan Çay Kanunu değil olsa olsa özel sektör baronlarını koruma kanunudur. Bu kanun taslağını asla kabul etmiyoruz. Çay Kanunu adı altında çıkarılacak bu kanunu çay emekçileri adına reddediyoruz. Çayda belirleyicinin ÇAYKUR olmasını istiyoruz. Bu durumun ise ÇAYKUR’u tamamen saf dışı bırakma teşebbüsünden başka bir anlam taşımadığını üzülerek görüyoruz. Çay emekçisi hemşerilerim dikkatlerinizi bu konu üzerine çekin, bu duruma itiraz edin, sonra eyvahla kaybolan haklarınızı geri alamazsınız” dedi.
"Türk çayını marka haline getirmeyi, çayın dış pazardaki payını büyütmeyi amaçlıyoruz" şeklinde yıllardır duydukları açıklamaları bir kez daha duyduklarını ifade eden İl Başkanı Bayrak, "20 yıldır Çay Kanunu çıkaramayan, çayı marka haline getiremeyen, dış pazardaki payını büyütemeyen ve her yıl ÇAYKUR’un zarar ettiğini beyan eden kadro 20 yılda yapamadığını şimdi yapacağını söylüyor. Bu cümleler bana hiç inandırıcı gelmiyor ve her seçim sath-ı maili girildiğinde bulunan gaza benziyor." diye konuştu.
Tasarı ile yaş çay alım fiyatının Ulusal Çay Konseyi tarafından belirleneceğinin açıklandığına vurgu yapan Bayrak, şöyle konuştu: “Hatırlarsınız AKP iktidarında geçtiğimiz yıllarda Ulusal Çay Konseyi başında bir zat-ı muhterem vardı ve kaçak çay olayı ardından istifa etmişti. ÇAYKUR çayını marka yapacak bu şahsiyet ne hikmetse kaçak çay olayında üstün perfonmans sergilemişti. Bu zat-ı muhterem bu kanuna benzer bir uygulamayı denemiş fakat makam ömrü buna yetmemişti. Peki yaş çay fiyatı belirleyecek olan Ulusal Çay Konseyi şimdiki başkanı kim? Tabi ki çay bardağı fikir sahibi Mehmet Erdoğan. Borsa başkanı aynı zamanda özel sektör patronu"
Bayrak, açıklamasında ayrıca, “Sayın Hayati Yazıcı çay bahçeleri yenilenmesi lazım, çay ağaçları deforme olmuş, verim düşmüş yeniden fidanlama yapılması için Çay Kanunu’nda madde olduğunu söylemiş. Sayın Hayatı Yazıcı, bir kere çay ağacı 70 yılda deforme olmaz, verimde düşmez. Uzmanlara göre çay ağacının deforme olması gibi bir şey söz konusu değildir. Sadece 120 yıldan sonra çok az miktarda da olsa verim kaybı olma ihtimali vardır. Madem çay fideleri sökülüp yenisi dikilecekti neden yıllardır üreticiye 20 cm'den budama yaptırdınız? Bence sizin esas amacınız bu kanun maddesiyle çay fidesini söküp yenisini dikmeyen üreticinin (üreticinin %80 bu işlemi yapmayacaktır) ÇAYKUR’a çay vermesine engel koyup özel sektöre yönlendirmektir. ‘Özel sektör ile üretici arasında sözleşme olacakmış.’ İşte bu madde üzerinde biraz durup düşünmek lazım. Sayın Yazıcı diyor ki ‘Kanunla taban fiyat uygulaması olmayacak, özel sektörle kendiniz sözleşmeyle anlaşacaksınız’ kısaca ne haliniz varsa görün, öyle devlet veya kanun garantisi yok." ifadesinde bulundu.