Yarın uzaya gönderilmesi planlanan Göktürk-2, Çin'deki olumsuz hava şartlarından dolayı uzay yolculuğuna bir gün önce başladı.
Başbakan Erdoğan, geri sayım bittiğinde ''hadi ya Allah Bismillah'' diyerek uydunun fırlatılış görüntülerini izledi. TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan, Orgeneral Özel ve Bakan Ergün arasında geçen ''Kimsenin başına düşmez inşallah'' temennisi salondakileri tebessüm ettirdi.
Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden uzaya gönderilen uydunun fırlatılışını Ankara ODTÜ Kampüsü'ndeki TÜBİTAK Uzay Yerleşkesi'nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Org. Nejdet Özel'in de canlı bağlantı ile katıldığı bir törenle uzaya gönderildi.
Göktürk 2 uydusunun fırlatışını izleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir konuşma yaptı.
Erdoğan konuşmasında şunları söyledi: Bilim insanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bugün uzaya gönderdiğimiz Göktürk 2 uydusu, daha önce gönderdiğimiz Rasat'tan daha geniş ve ayrıntılı olarak keşif yapacaktır. Ormanlarımızı, sahillerimizi, deniz kirliliklerini, kentsel gelişimi, kaçak yapılaşmayı Göktürk 2 uydusuyla daha kolay takip edebileceğiz. Aynı zamanda orman yangınlarını, heyelanları, su baskınlarını bu uydumuz sayesinde tespit edebileceğiz. En önemlisi TSK'nın keşif ve gözetleme ihtiyacını bu uydumuzla çok daha net bir şekilde karşılamış olacağız. Bugün Türkiye ve milletimiz için tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz. Şu anda kendi uydusunu imal eden 25 ülkeden biri konumuna yükseliyoruz. İnşallah TÜBİTAK'ın, TUSAŞ'ın diğer kurumlarımızın yapacağı çalışmalarla kendi fırlatma üssüne sahip olacağız. Bugün uzaya gönderdiğimiz uydu azmin ve özgüvenin Türkiye'yi nerelere götürebileceğinin bir göstergesidir.
HAYALİ PROJEYE DÖNÜŞTÜRDÜK
Bir hayal kurduk, o hayali plana ve projeye dönüştürdük. Bugün o hayali gerçeğe dönüştürmüş olduk. İstiklal şairimizin bir ifadesi çok anlamlı. "Atiyi karanlık görerek azmi bırakmak, alçak bir ölüm varsa budur ancak. Yeis öyle bir bataklıktır ki, düşersen boğulursun, ümide sarıl sımsıkı seyret ne olursun". Biz yetiştirdiğimiz öğrencilere, çocuklarımıza böyle bir ufku ve vizyonu vermek zorundayız. Yıllar yılı biz diğer medeniyetler karşısında maalesef ezik nesiller yetiştirmek istendi. İthal her ürüne hayranlıkla bakan ama 'ben bunu daha iyi yaparım' demeyen, diyemeyen nesiller yetiştirilmek istendi. Son 50 yılda dünyada her alanda çok büyük değişimler, ilerlemeler kaydedilirken bizde başta üniversiteler olmak üzere faydasız ve boş tartışmalarla kamuoyu meşgul edildi. Biz geleceğe odaklandık. Milletçe 75 milyon 20023 hedeflerine inandık. Kararlı adımlarla bu hedefe ilerliyoruz. Son 10 yılda yakaladığımız bu ivmeyi sürekli yükselteceğiz.
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip Göktürk-2, Türkiye saatiyle 18.13'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Gansu Eyaleti'ndeki Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi'nden uzay yolculuğuna başladı. Göktürk-2, fırlatıldıktan 12 dakika sonra saat 18.25'de 686 kilometre yüksekteki yörüngesine oturdu.
İlk sinyal alındı
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Tamer Beşer, 19.39'da uydunun ilk sinyalinin de başarılı şekilde alındığını ve uydu ile Yer arasındaki iletişimin sağlıklı şekilde kurulduğunu ifade etti.
Uydunun çalıştığına dair testlerin de başarıyla kontrol edildiğini anlatan Beşer, bundan sonra uydunun panellerinin de yarın sabah açılacağını ve normal işlevlerine başlayacağını söyledi.
Testler tamamlandıktan sonra yarın Göktürk-2'nin uzaydan yollayacağı ilk görüntüleri almayı hedeflediklerini bildiren Beşer, ''Bu tümüyle ekibin tercihi olacak. Görüntü alımından önce belki biraz daha testlere devam edebiliriz. Ancak Göktürk-2'den görüntü alabilecek durumdayız'' diye konuştu.
İstihbarat alanında kulllanılacak
GÖKTÜRK 2'den elde edilecek görüntülerin, askeri alanda istihbarat, sivil alanlarda ise tarımsal ürün analizleri, rekolte tahminleri, zirai mücadele, çevre kirliliği, doğal afetlerin neden olduğu hasarların değerlendirilmesi gibi amaçlarla kullanılacak.