Minyatür Boyutlara Kadar Küçültülebilen Yeni Nesil Motorlar Tasarlandı

Kocaeli'nde bir üniversite minyatür boyutlara kadar küçültülebilen yeni nesil motorlar tasarlandı.

Kocaeli'nde bir üniversite minyatür boyutlara kadar küçültülebilen yeni nesil motorlar tasarlandı.

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bulunan Gebze Teknik Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü akademisyenleri Prof. Dr. Sedat Alkoy, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Arş. Gör. Sinan Dursun ve Maltepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ebru Menşur Alkoy tarafından minyatür boyutlara kadar küçültülebilen yeni nesil motorların tanıtımı yapıldı. GTÜ Mühendislik Fakültesi Binası, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü, 242'nolu laboratuarda düzenlenen toplantıya Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Babür Özçelik, Maltepe Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Şahin Karasar, akademisyenler Prof. Dr. Sedat Alkoy, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Arş. Gör. Sinan Dursun, Maltepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ebru Menşur Alkoy ve davetliler katıldı.

Gebze Teknik Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği akademisyenlerinden Prof. Dr. Sedat Alkoy programa katılan davetlilere geliştirilen minyatür boyutlara kadar küçültülebilen yeni nesil motor projesiyle ilgili bir sunum yaptı.

"BİLİMSEL CAMİADA ÖRNEĞİ OLMAYAN BİR MOTOR TASARIMI ORTAYA ÇIKARDIK"

Yapılan sunum sonrasında "Minyatür boyutlara kadar küçültülebilen yeni nesil motorlar" ile ilgili açıklamada bulunan Gebze Teknik Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği akademisyenlerinden Prof. Dr. Sedat Alkoy, "Bizim projemizin ismi kristalografik dokuya sahip üstün özellikli seramiklerin ultrasonik motor uygulamaları üzerine bir proje. Tübitak destekli bir proje. Tübitak'ın 1005 programı vardır "Yeni Teknolojiler Yeni Fikirler" diye, bizim projemizde bu program çerçevesinde desteklenen bir proje. Bu projede yaptığımız normal elektro manyetik motor dediğimiz standart elektrik motorlarına alternatif olarak minyatür boyutlarda üretilmesi planlanan bir motora üstün özellik kazandıracak şekilde seramik geliştirdik. Bu seramiği yeni nesil bir motor tasarımıyla bir araya getirdik. Bilimsel camiada örneği olmayan bir motor tasarımı ortaya çıkardık. Bunda da güzel sonuçlar çıkardık ortaya" dedi.

Üretilen motorun hangi alanlarda kullanılabileceğine de değinen Alkoy, "Bunlar minyatürleştirilmesi planlanan 1 cm altında boyutlara indirilmesi planlanan motorlar bunlar. Dolayısı ile mikro elektromekanik sistemler dediğimiz bir takım sistemlerde kullanılabilir, kameralarda, cep telefonlarında kullanılabilir. Onun dışında bu motorların bir özelliği de manyetik alan oluşturmamasıdır. Böylece EMAR cihazlarında yüksek manyetik alan söz konusu. Normal motorlar bundan etkilenir ama burada ultrasonik motorlar bu tür uygulamalarda kullanılabilir. Bunun dışında çok daha küçük boyutlarda indirilerek diret damar içerisinde tıbbi işlemlerin yapılmasında kullanımı söz konusudur" şeklinde konuştu.

"ULTROSONİK MOTORLAR KULAĞIN DUYAMAYACAĞI BİR FREKANSTA ÇALIŞIYOR"

Ultrosonik motorların kulağın duyamayacağı bir frekansta çalıştığını belirten Alkoy, "Robotik uygulamalarda söz konusu başka bir özelliği de bu motorların normal elektirikli motorlarda motorun maksimüm güce ulaşması zaman alır, bu motorlarla ise açılınca maksimüm güçle çalışır. Motorlar utrasonik olduğu için kulağın duyamayacağı frekansta çalışıyor, ses yaratmıyor, boyutları küçülse bile verim asla düşmüyor" ifadelerini kullandı.

"PROJENİN PATENT BAŞVURUSU AŞAMASINDAYIZ"

Projenin ne zaman hayata geçeceği konusunda da açıklamalarda bulunan Akyol, "Şuanda bir patent başvurusu aşamasındayız. Bilim insanı olduğumuz içinde bir yandan da yaptığımız çalışmaları bilimsel camia ile paylaşmak istiyoruz. Dolayısıyla bilimsel yayınları da hazırlanıyor bunların. Ama bir yandan da bunun uygulamaya sokulması var. Bunun için patent başvurusunu yaptıktan sonra uygulamaya sokmayı planlıyoruz" dedi.

"ULTROSONİK MOTOR SAVUNMA SANAYİ SEKTÖRÜNDE DE KULLANABİLECEK"

Bu projenin milli savunma sanayisinde kullanılıp kullanılamayacağı da söyleyen Akyol "Yerlileştirme millileştirme çalışmaları var Türkiye'de. Özellikle savunma sanayi sektöründe. Savunma sanayi kritik bir yerde. Özellikle yerlileştirilmesi gerekiyor. Bizde buna destek sağlıyoruz. Ultrosonik Motor savunma sanayi sektöründe de kullanabilecek" şeklinde konuştu.

Düzenlene program minyatür boyutlara kadar küçültülebilen yeni nesil motorların test çalışması ile sona erdi.

Bilim-Teknoloji Haberleri