ABD Uzay ve Havacılık Dairesi'nde (NASA) görev yapan 4 Türk astronomdan biri olan Dr. Umut Yıldız, NASA'nın Ay'a ilk insanın ayak basmasının ardından daha sonra hiç ilgilenmemesine ilginç bir cevap verdi. Yıldız, "Ay resimleri artık eskidi, yeni heyecan lazım" dedi.
NASA'nın 40 yılı aşkın süre önce Apollo Projesi kapsamında aya ayak basılmasının ardından bir daha hiç ilgilenmemesi gizemini korumaya devam ediyor. Ay'da uzay üssü kurulmasının tartışıldığı bir dönemde bir anda projeyi durduran NASA, tüm ağırlığını uzay uçuşları ve Mars projesine verdi. NASA'da görev yapan Türk astronom ve veri bilimcisi Dr. Umut Yıldız, konferans vermek üzere geldiği Ordu'da bu soruyla karşılaştı. Astronom Yıldız, uzay çalışmalarında yeni heyecanlar keşfetmek gerektiğini belirterek, "Aya ayak basıldığı 1969 yılı babalarımızın nesliydi. Günümüz kuşaklarına yeni hedef gerekiyordu. Ay'a tekrar gidilirdi ama Mars çok daha uzak bir hedef. Ay'a yine gidilecek belli ama ama uzay çalışmalarını biraz daha hızlandırmak için bir katalizör gerekiyor. Ay resimleri artık eskidi, eski modeldi. Babamın yaşındaki insanlar ay fotoğraflarını gördü. Şu anda ben bile aynı fotoğrafları görmek istemiyorum" diye konuştu.
Mars 2020 projesine odaklandıklarını ve ilk astronotu 2035'te Mars'a indirmek istediklerini vurgulayan Yıldız, "Mars'a giden astronot geri dönemeyecek diye bir şey yok, dönecek. İlk seferde Mars'a gidecek olan astronot 10 gün kalp geri dönecek. İkinci gidişte 1 yıl kalacaklar. Üçüncüsünde de daha uzun kalacaklar" açıklamasında bulundu.