Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile gerçekleştirilen Somut Olmayan Kültürel Mirasımız Geleneksel Türk Tiyatrosu Türkiye projesinin ilk prototip ili Niğde olarak belirlendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile Gençlik Haritası Kültür-Sanat, Ekoloji ve Halk Kültürleri Derneği ve Niğde İl-Kültür Müdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Somut Olmayan Kültürel Mirasımız Geleneksel Türk Tiyatrosu Türkiye projesi çerçevesinde 5 hafta boyunca Karagöz, Kukla, Meddah, Köy Seyirlik ve Orta Oyunu sunuldu.
Proje ile ilgili bilgi veren Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Elif Belkıs Baştürk Türkiye'ye örnek bir çalışma sundukları için gururlu olduklarını belirtti. Baştürk, "Niğde kültürel yapısı ve tarihi yapısıyla İç Anadolu'nun önemli bir merkezi. Bu açıdan bakanlığın önerisiyle ve bizlerin de çalışmasıyla 5 haftalık süren projenin her haftası neredeyse bir kısa şenlik havasına dönüştü. Yaklaşık 5 hafta boyunca halk ücretsiz bir şekilde Karagöz, Kukla, Meddah, Köy Seyirlik ve Orta Oyunu gösterileri ve atölyeleri ile buluştu. Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı sanatçıların yürütücü olduğu projeye ise UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanlığı, UNIMA Türkiye Milli Komisyonu, Ankara Üniversitesi, Milliyet, Bambu Tiyatro gibi kurumlarda resmi paydaşlığı üstlendiler. Özellikle Niğde'de Gümüşler Manastırı 5 hafta boyunca en çok öne çıkan tarihi kültürel alan oldu. O güne kadar o tarihi yapıda herhangi bir etkinlik gerçekleşmediği gibi önemli bir yapı olmasına rağmen uğrak noktası zayıftı. Bu projenin kukla başlığında gerçekleşen çalışmasına orada yaklaşık 800 çocuk katıldı ve inanılmaz bir şenlik havasına dönüştü. Tarihi mekanda olması, katılımcılara bir kültür gezisi de yaşatmış oldu. Proje yerel bir kültürel çalışmanın ötesinde ulusal, uluslararası boyuta taşınmış oldu. Niğde Valisi Cahit Çelik'in katılımı da bu süreci güçlendirdi. Tüm Türkiye'ye örnek bir çalışma sunduğumuz için gururluyuz" şeklinde konuştu.