Öğrencilerden Engellilerin Hayatını Kolaylaştıracak Proje

Kıraç Ortaokulu'nda düzenlenen Bilim Şenliği'nde minik mucitler projelerini görücüye çıkardı.

Kıraç Ortaokulu'nda düzenlenen Bilim Şenliği'nde minik mucitler projelerini görücüye çıkardı. Zeynep İrik isimli öğrencinin, engellilerin hayatını kolaylaştırmak için tasarladığı ayakla kullanılan bilgisayar faresi projesi büyük ilgi gördü.

TÜBİTAK ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında ortak yürütülen proje kapsamında Kıraç Ortaokulu'nda Bilim Şenliği düzenlendi. Kıraç'ta düzenlenen etkinlikte öğrenciler 72 ayrı proje ile hünerlerini sergiledi. Birbirinden ilginç projeler arasında en ilgi çekeni ise ortaokul öğrencisi Zeynep İrik ve öğretmeni Leyla Alpkılıç tarafından hazırlanan "Engelliler İçin Bilgisayar Faresi" projesi oldu. Proje, engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Engelli bir birey ayağı ile kullanacağı mouse ile bilgisayarı rahatlıkla yönetebilecek.

Projeyi tasarlayan ortaokul öğrencisi Zeynep İrik, "Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla yapılmıştır. Tasarım sayesinde ellerini kullanamayan kişilerin, ayaklarını kullanarak bilgisayar, monitör ve televizyon gibi teknolojik araçları kullanabilmesini amaçladık. Benim projemi dünyada ve Türkiye'de henüz kimse yapmamış. Bunu ilk ben yaptım" dedi.

"AMACIMIZ ENGELLİLERİN HAYATINI KOLAYLAŞTIRMAK"

Kıraç Ortaokulu Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni Leyla Alpkılıç ise, "Dersimizin kapsamında olan bir çalışmaydı. Bu kapsamda yaptığımız sorun belirleme ve sorunlara çözüm bulma çalışmaları da bizi bu noktaya taşıdı. Amacımız engellilerin hayatını kolaylaştırmak. Onların da günlük hayatta teknolojiyi rahat bir şekilde kullanmalarını sağlamak" diye konuştu.

Engelli asansörü projesi üreten Bahar Gökyıldız, "Engelliler için bir yardım aparatı. İnsanların merdiveni kullanabileceği her yerde çark sistemi şeklinde yapılabilecek bir aparat. Kolaylıkla insanların merdiven çıkmasını sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Kıraç Ortaokul Müdürü Orhan Dağ ise, öğrencileri yaptıkları projelerden dolayı tebrik ederek, "Kıraç Ortaokulu olarak TÜBİTAK'tan 5 bin TL hibe ile öğrencilerimizle birlikte yaklaşık 2 ay süren böyle bir proje gerçekleştirdik" şeklinde konuştu.

Bilim-Teknoloji Haberleri