Düzce Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ve Sürdürülebilirlik ve Yeşil Kampüs Topluluğu (DÜSÜYET) tarafından Orman Fakültesi'nde düzenlenen "Karton/Plastik Bardak Olmasa da Olur" kampanyası öğrencilerden büyük ilgi gördü.
Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği (DÜSİD) Koordinatör Yardımcısı Arş. Gör. Özcan Akın, öğrencilerin çay ve kahvelerini kendi bardakları ile indirimli olarak satın aldıkları kampanya hakkında bilgiler verdi. Akın, kısa sürede yaklaşık 2 bin öğrencinin kampanyaya dahil olarak, karton bardak kaynaklı 8 kilo atık oluşumunun önlendiğini, karton bardak kullanılmamasının bin 100 kilo karbon salınımını engellediğini ve iklim değişikliği ile mücadelede olumlu bir katkı sağlandığını belirtti.
Kampanya hakkında bilgilendirme yapan DÜSİD Koordinatör Yardımcısı Akın sözlerine "Türkiye'de her yıl yaklaşık 2 milyar karton bardak kullanılmaktadır. Bir yılda kullanılan karton bardakların üretimi için 500 bin ağacın kesilmesi gerekiyor. Ayrıca halk arasında karton bardak olarak bilinen bu malzemelerin iç yüzeyi, plastik ile kaplı olduğundan çok özel işlemler sonucu geri dönüşebiliyor. İşlemlerin zorluğundan dolayı, dünyada kullanılan bardakların yalnızca yüzde 1'i dönüştürülebiliyor. Bunların yanında, bu bardakların kullanımı tüketicilerin sağlık açısından olumsuz etkileri kanıtlanmış mikro plastiklere maruz kalmasına sebep oluyor. Sera gazı oluşumunu azaltmak, plastik kirliliğini artmasına engel olmak ve sağlık açısından olumsuz etkilere maruz kalmamak adına günlük hayatımızda cam, seramik bardaklar veya termos kullanımını arttırabiliriz. Önümüzdeki akademik yıldan itibaren tüm yerleşkelerimizde kampanyamızı yaygınlaştırmak için gerekli altyapı çalışmalarına devam edeceğiz. Tüm mensuplarımızı karton, plastik bardak olmasa da olur demeye davet ediyorum" şeklinde devam etti.