Oruç tutan böbrek hastalarına tavsiyeler

Bitlis'in Tatvan Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Onur Dede, Ramazan ayında oruç tutacak olan böbrek taşı rahatsızlığı bulunan hastaların mutlaka hekim kontrolünden geçmeleri gerektiğini söyledi.

Ramazanda oruç tutacak olan böbrek rahatsızlıkları bulunan hastalar için tavsiyelerde bulunan Op. Dr. Onur Dede, "Böbrek taşı olan hastalar oruç tutmalarının sağlıkları açısından uygun olup olmadığını öğrenmek için doktor kontrolünden geçmeleri gerekiyor. Kontrole giren hastaların böbrek taşlarının boyut ve bulundukları böbrek lokalizasyonlarına göre değerlendirilmeleri yapılması gerekiyor. Yapılan kontrol sonucunda hastanın oruç tutmasının uygun olup olmadığı belirlenebilir." dedi.

Oruç tutan hastalarda böbreğin çıkış kanallarını tıkamamış, ağrı yapmayan stabil taşların oruç tutmaya bir zararı bulunmadığını ifade eden Dede şöyle konuştu: "Özellikle kanala düşen, böbrekte tıkanıklığa bağlı genişlemeye neden olan taşlar nedeniyle hastaların oruç tutmaları sağlıkları açısından pek uygun değildir. Çünkü bu hastaların gün içerisinde sıklıkla sıvı tüketmeleri gerekmektedir. Yaz aylarında oruç tutarken sahur ve iftarda tuz miktarının azaltılması su ihtiyacınızı azaltacaktır. Bunun dışında sıvı tüketimini yeterli düzeyde tutmak ve sıvı kaybını azaltmak için sıcaklıkların yüksek olduğu saatlerde kapalı ve serin mekanlar tercih edilmelidir. Prostat rahatsızlığı nedeniyle ilaç kullanan hastalar için mutlaka ilaçlarının aksatmamalarını, hipertansiyon hastalarının bu dönemde düzenli tansiyonlarını ölçtürmelerini ve ilaçların yan etkileri açısından kan değerlerine baktırmalarını öneriyoruz."

"HEKİM TAVSİYELERİNE UYULMALIDIR"

Doğuştan veya sonradan tek böbrekli kalan hastanın böbrek fonksiyonlarını gösteren kan değerleri ve sahip olduğu böbreğinde rahatsızlık bulunmayan hastaların oruç tutmasında bir sakınca olmadığını aktaran Dede, bu hastaların ramazan boyunca hekim tavsiyelerine uyararak oruç tutmaları gerektiğine vurgu yaptı.

Tek böbrekli olup bu böbreğinde veya böbrek fonksiyon testlerinde anormal bulguları olan hastaların özellikle yaz aylarında sıvı kaybının çok olması nedeniyle mevcut bulgularında kötüleşme olabileceğini göz önünde bulundurmaları gerektiğine dikkat çeken Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Onur Dede, rahatsızlıkları bulunan hastaların oruç tutmadan önce mutlaka bir hekime danışmalarını gerektiğini sözlerine ekledi.

Ramazan Haberleri