Oruçta sağlık iftarda başlar

Orucunuzu tutarken dengenizi bozmayın. Uzmanlar, Ramazan'da oruç açtıktan sonra sahura kadar 5 öğün yemeyi tavsiye etti. Su ise yemek aralarında içilmeli.

Ramazan ayında oruç tutanlar, yılın 11 ayı sürdürdükleri beslenme düzenini değiştirdiklerinden dolayı, çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyor. Özellikle, günün büyük bölümünü dışarıda geçiren ve çalışan kesim, gün içerisinde fiziksel ve zihinsel olarak fazla efor sarf ettiği için, iftar ve sahurda yediklerine daha çok dikat etmeli. Aksi halde, hem biyolojik hem de psikolojik sorun yaşanabiliyor. Ancak sahur ve iftarda yediklerinizi ve yememeniz gerekenleri özenle seçerseniz, hem gün içerisinde orucunuzu daha rahat tutabilir, hem de daha zinde kalabilirsiniz. Gıda Mühendisi ve Beslenme Uzmanı Burcu Alkışoğlu Yazar, temel koşulun aldığımız besinlerin beşte ikisinin sahurda, beşte üçünün ise iftarda tüketilmesi olduğuna dikkat çekti.

20 DAKİKA ARA...
Yazar, özellikle yaz aylarında metabolizma hızı yavaşlayacağı için, kısa sürede ve çok miktarda besin tüketiminin, kan şekerinin aniden yükseltip düşmesine neden olacağını söyledi. Yazar, "İftar öğününü zamana yayarak yemek, porsiyonlar arasında yaklaşık yirmişer dakikalık molalar vermek gerekli" dedi. İşte Beslenme Uzmanı Burcu Alkışoğlu Yazar'dan iftar ve sahurlar için tavsiyeler...

 SUYU NASIL İÇMELİ?
 Yemeklerin sindiriminin kolaylaşması için, yemek aralarında sıvı alınmalıdır. Bol ve soğuk su, yavaş yavaş ve oturarak içildiğinde kilo vermeye de yardımcı olur. Günlük 2- 2.5 litre içilmesi gerekir. Çay veya kahve tüketimi de yemekten 45 - 50 dakika sonra olmalıdır.

RAMAZANDA NE YEMEMELİ?
Tuzlu yiyecekler
 Turşular
 Tuzlu ayran
 Yağlı börekler
 Glisemik endeksi yüksek yiyecekler
 Karbonhidratlı yiyecekler

 SAHUR ÇOK ÖNEMLİ
Öğün sayısını bire düşürmek mide asit salgısını attıracağı için sakıncalıdır. Ayrıca sahura kalkmamak, gün içerisinde, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, dalgınlık, unutkanlık, dikkat kaybı ve uykuya neden oluyor.

İFTARDA NELER YEMELİ?
Çorba
 Süt ürünleri
 Tahıllar
 Et
 Kuru baklagiller
 Haşlama
 Izgara
 Sebze
 Salata

SAHURDA NELER YEMELİ?
Süt
 Süt ürünleri
 Tahıllar
 Yumurta
 Sebze
 Meyve

İFTAR ÇORBASI NE OLMALI?
Sebze
 Mercimek
 Tarhana türü

TATLI OLARAK NE YEMELİ?
Hurma
 Güllaç
 Sütlaç
 Tel kadayıf
 Meyve

Ramazan Haberleri