Uzun ve sıcak yaz günlerinde zorlanmadan tutacağınız orucun sırrı doğru beslenmede saklı. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, "Ramazan'da doğru beslenme şekli ile zorlanmadan oruç tutabilir, aynı zamanda zayıflayabilirsiniz" diyor. Dr. Kaya oruç tutarken hem uzun süre tok kalmanızı sağlayacak hem de kilonuzu korumanıza yardımcı olacak besinleri şöyle sıralıyor:
Yağ mide boşaltım zamanını uzatır. O nedenle sahurda yiyeceğiniz küçük bir miktar 1 tatlı kaşığı taze süt kaymağı, 3 tane ceviz veya 10 tane çiğ badem gün içinde daha uzun süre tok kalmanızı sağlar.
Ekmekten vazgeçmeyin. Sahurda yiyeceğiniz 2 dilim tahıllı veya çavdar ekmeği ihtiyacınız olan karbonhidrata bire bir çözümdür.
MADEN SUYU İÇİN
Eğer tansiyon probleminiz yoksa, terleme ile vücuttan kaybedilen elektrolitleri yerine koymak için 1 şişe doğal maden suyu için.
Her sahurda en az 3 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.
Ramazan'da her gün pide yemeyin. Pide beyaz undan yapıldığı için kan şekerini hızlı yükseltir ayrıca porsiyon kontrolü yapmak kolay değildir. Fark etmeden çok yersiniz. Haftada bir gün pide yiyin. Onda da bir el büyüklüğünden fazla yememeye dikkat edin.
Her iftarda mutlaka bir çeşit zeytinyağlı sebze yemeğiniz ve bol salatanız olsun. Bütün gün aç kalan bağırsaklara lif gerekiyor. Zayıflamak ve daha tok hissedebilmek için çorbadan sonra salata ve 3-4 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği yiyin. l İftarda ya ekmek, ya pilav, ya makarna ya da börek yiyin. Hepsi bir arada olmasın. Tabağınıza koyarken bu grup yiyeceklerde porsiyon büyüklüğüne dikkat edin. Ekmekte 2 dilim, pilav-makarna da 4-5 yemek kaşığından fazla koymamaya çalışın. Eğer börek tercih ettiyseniz 1 küçük dilim olsun.
Et gurubu yiyecekleri ihmal etmeyin. Her iftarda ana yemek olarak et, köfte, tavuk, balık, yumurta veya kuru baklagilleri tercih edin. Bir el büyüklüğünde yiyebilirsiniz.
Yoğurt veya cacık her sofranızda yer alsın. Hem bağırsak dostu hem metabolizma dostu yiyecek yoğurttur.
Kızartma, soslu ve yağlı yiyecekler, pastırma ve şarküteri ürünleri ile turşu ve salamura türü yiyeceklerden uzak durun.
İftardan sonra tatlı olarak meyve tatlısı ya da dondurma yiyin.
Her gün 2 porsiyon meyveyi mide-bağırsak sisteminiz için ve bağışıklık sisteminiz için tüketin. Meyvede porsiyona dikkat edin.
Sahurda çay icmeyin. İdrara çıkmayı artırır, vücuttan su atar. Tuz oranı yüksek yiyeceklerden uzak durun. Salam, sosis, sucuk, pastırma ve zeytinden uzak durun.