Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörlüğü, TÜBİTAK tarafından lisans öğrencilerinin Ar-Ge kültürü kazanmaları, araştırma ekosistemine ilk adımı atmaları ve araştırma yapmaya teşvik edilmeleri amacıyla başlatılan Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) sonuçlarının açıklandığını bildirdi.
Açıklamada, STAR öğrenci olmaya hak kazanan öğrencilerin Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğrencisi Ayşe Çiçekli, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Sedanur Baltacı ve Su Ürünleri Fakültesi öğrencisi Adil Kaan Karadeniz olduğu ifade edilerek, Yıldız Teknik Üniversitesi ile Hacettepe Üniversitesinden birer öğrenci ve Karadeniz Teknik Üniversitesinden de iki öğrencinin RTEÜ’de yürütülen projelerde çalışmaya hak kazandığı belirtildi.
Öğrenciler önemli deneyimler kazanacak
Öğrencilerinden Ayşe Çilekli’nin, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kezban Yazıcı’nın yürütücülüğünü yaptığı “Çay Bitkisi Gen Havuzunun Oluşturulması ve Ticari Çay Çeşit Adaylarının Belirlenmesi” isimli projede; Sedanur Baltacı’nın Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ercüment Yüzüak’ın yürütücülüğünü yaptığı “Yarı İletken İnce Filmler Kullanılarak Triboelektrik Nanojeneratör Üretilmesi ve Geliştirilmesi” adlı projede ve Adil Kaan Karadeniz’in ise Su Ürünleri Fakültemiz Dr. Öğretim Üyesi Ülgen Aytan’ın yürütücülüğünü yaptığı “Güneydoğu Karadeniz Ekosisteminde Mikro ve Nanoplastiklerin Dağılımı, Kompozisyonu, Kaynakları ve Ekolojik Etkileşimleri” adlı projede görev alacakları kaydedildi.
Ayrıca STAR programı kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya-Mataurji Fakültesi öğrencisi Ahmet Safi’nin, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Utku Avcı’nın yürütücülüğünü yaptığı “Ksilan Polisakkaritinin Bitki Sekonder Hücre Çeperine Taşınma Yollarının İmmünoelektron Mikroskopi Teknikleri Kullanılarak İncelenmesi” adlı projede; Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi öğrencisi Emine Berra Kum’un Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Makbul’un yürütücülüğünü yaptığı “Ülkemiz Polygonum L.(Polygonaceae) Taksonlarının Biyosistematik Yönden İncelenmesi” adlı projede; Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi öğrencisi Yusuf Katar’ın ise Turgut Kıran Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Yandı’nın yürütücülüğünü yaptığı “Hermetia İllucens (Diptera: Stratiomyidae) Larvalarının Gökkuşağı Alabalığında (Oncorhynchus Mykiss) Sürdürülebilir Protein ve Lipid Kaynağı Olarak Kullanımı” adlı projede ve Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencisi Yaren Kahveci’nin de Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Menteşe’nin yürütücülüğünü yaptığı “Siprofloksasin Yapısı İçeren Bazı Hibrit Moleküllerin Sentezi ve Antimikrobiyal Özelliklerinini İncelenmesi” projede stajer öğrenci olarak çalışmayı hak kazandıkları belirtildi.
Öğrencilere 6 ay süreyle 750 lira burs verilecek
Stajyer Araştırmacı Burs Programı ile akademik olarak başarılı öğrencilerin ilgilendikleri bilim ve teknoloji alanlarında araştırma tecrübesi edinmesi hedefleniyor. Yapılan başvuruların ardından TÜBİTAK uzmanları tarafından genel ağırlıklı not ortalaması ve üniversite giriş sıralamasına göre yapılan değerlendirmeyle programa dahil edilen öğrencilere 6 ay süreyle aylık 750 lira burs da verilecek.
TÜBİTAK tarafından başlatılmış olan Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR)’nın lisans öğrencilerinin araştırma kültürü kazanmalarında ve entelektüel becerilerini geliştirmelerinde önemli olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman, “STAR olma başarısı gösteren öğrencilerimizi tebrik ediyorum, üreten ve gelişen Türkiye hedefine ulaşma noktasında bu proje gibi daha birçok projeyi faaliyete geçiren Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a, ortaya koyduğu ‘Yeni YÖK’ anlayışıyla gençlerimize yeni imkânlar sunan YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Yekta Saraç’a ve TÜBİTAK Başkanı Sayın Prof. Dr. Hasan Mandal’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.