Rize Baro Başkanı Avukat Ümit Peçe, ülkemizde hukuk fakültelerinin çok fazla planlama yapılmadan açılması sonucunda fakülte sayısının artmasıyla birlikte mezun sayısının da katlanarak artması nedeniyle beraberinde ciddi anlamda sorunlar oluştuğunu belirterek, avukatların kendi sorunlarını çözmeleri için büyük bir çaba sarf etmeleri gerektiğini kaydetti. Baro Başkanı Peçe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan talepte bulunarak hukuk fakültesi sayısını azaltmasını ve hukuk fakültelerine girişin zorlaştırılarak eğitim kalitesinin yükseltilmesini arzu ettiklerini kaydetti.
Baro Başkanı Av. Peçe, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, her yıl Avukatlar Günü olarak kutladıkları 5 Nisan’ı bu yıl Kahramanmaraş merkezli depremler ve bu depremlerde çok sayıda vatandaşla, meslektaşlarını kaybetmeleri dolayısıyla buruk karşıladıklarını belirterek, “Depremde vefat eden avukatlarımız başta olmak üzere vefat etmiş tüm vatandaşlarımızı saygı, rahmet ve dua ile anıyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum" dedi.
Avukatların kendi sorunlarının artması nedeniyle savunma mekanizmasının zayıfladığına vurgu yapan Peçe, “Bugünü anlamlı kılan, bu mesleğin başlangıcından bugüne bir mücadele mesleği olmasıdır. Bu meslek, insanların özellikle kendini savunamayacak durumda olanların, yoksulun, düşkünün, garibanın daha fazla hukuka, hukuki himayeye muhtaç olan insanların başvuracağı bir meslek. Aslında çok kutsal bir meslek. Tabi bugün insanların hakkını savunacağımız ve savunmamız gereken noktada olmamız gerekirken biraz bundan uzaklaşmış durumdayız maalesef. Çünkü avukatların artık o kadar çok sorunları var ki kendi sorunlarını halletmek bile onlar için büyük bir çaba gerektiriyor.Avukatlık mesleği artık gün geçtikçe maalesef ülkemizde çok fazla planlama yapılmadan açılan hukuk fakülteleri sayısının oldukça fazla artması nedeniyle ve mezun sayısının da bu nedenle kat ve kat katlanarak artması dolayısıyla ciddi anlamda beraberinde sorunlar getirmekte ve mesleğin özellikle ekonomik açıdan geleceğini büyük bir sıkıntıya düşürmektedir. Bu nedenle biz önümüzdeki günlerde mesleğin daha da fazla bu nedenlerle ekonomik sıkıntılar nedeniyle irtifa kayıp edeceğini düşünüyoruz. Bu noktada hükümetimize ve Sayın Cumhurbaşkanımıza acil müdahale etmesi gerektiği noktada talepte bulunuyoruz. Hukuk fakültesi sayılarının azaltılması, hukuk fakültelerine girişin daha da zorlaştırılması, eğitim kalitesinin artırılması konusunda acil önlem planının hazırlanması ve adalet mekanizmasının daha kaliteli eğitim yönlü insanların eliyle gerçekleştirilmesi gerektiği düşüncesindeyiz Bu sorunların geride kalacağı daha yaşanabilir bir ülke, daha yaşanabilir bir hukuk düzeni temennisiyle tüm meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutluyorum.” diye konuştu..
En iyi adaletin insanın kendi vicdanı olduğunu ve adaletin insanın kendi vicdanında başladığını kaydeden Av. Peçe, şunları kaydetti: “Tabi ki adalet, sadece adliyelere sığacak bir unsur, bir mekanizma değildir, herkesin de vicdanında, içselleştirmesi gereken bir konudur. Adalet, insanların kendi vicdanında başlar veya toplumun her katmanında etkileşim içerisinde devam eder ve en son intikal ettiği yer adliyedir. Temennimiz adliyeye yansımadan herkesin kendi vicdanında bu adaleti hissetmesidir. Daha güvenilir, daha adil, daha şeffaf bir adalet mekanizması dileğiyle tekrardan meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutluyorum"