İnşaasına başlanıldığında 2023 yılında, geçen yıl 2025 yılında faaliyete gireceği açıklanan lojistik limanın şimdi de 2026 yılında faaliyete girmesinin planlandığı açıklandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Rize'nin İyidere ilçesinde deniz dolgusu üzerinde yapımı devam eden İyidere Lojistik Limanı Projesi’nin faaliyete geçeceği zamanın 2. kez ertelendiğine vurgu yaparak lojistik merkezin 2026’da faaliyete gireceğini söyledi. Aynı bakan 10 ay önce ise İyidere Lojistik Limanı’nın 2025 yılında faaliyete gireceğini açıklamıştı.
Bir önceki Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun 2023 yılında faaliyete gireceğini açıkladığı ancak bir türlü bitirilemeyen İyidere Lojistik Limanı’nın, bakan değişikliği ardından da faaliyete gireceği yıl sürekli öteleniyor.
23 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Karayolları Genel Müdürü olarak atanan, 4 Haziran 2023'te ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olan Abdulkadir Uraloğlu, bakanlığa atandıktan 3 ay sonra Rize’ye gerçekleştirdiği ziyarette İyidere Lojistik Limanı inşaat alanında incelemelerde bulunmuş ve İyidere Lojistik Limanı’nın 2025 yılında faaliyete gireceğini söylemişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cuma günü başlayan 3 günlük Rize programı kapsamında Rize’ye gelen Bakan Uraloğlu bu açıklamasının üzerinden henüz 1 yıl geçmeden bugün yaptığı açıklamada İyidere Lojistik Limanı’nı 2026 yılında hizmete almayı planladıklarını kaydetti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile birlikte yapımı devam eden Rize şehir merkezine 20 kilometre mesafede bulunan İyidere Lojistik Limanında incelemelerde bulundu.
Bakan Uraloğlu, Rize İyidere Lojistik Limanı’nın Kafkas ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanacak kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi olacağını bildirerek, yapımı devam eden limanın 2026 yılında işletmeye alınmasının planlandığı söyledi. Bakan Uraloğlu, Rize İyidere Lojistik Limanı'na gelen yüklerin, Erzurum, Bingöl, Diyarbakır ve Mardin güzergahındaki karayolu bağlantısı ile Kalkınma Yolu'na entegre edilerek bölgenin lojistik ağında önemli bir rol oynayacağını aktararak, “İyidere Lojistik Limanı genel kargo, dökme yük, konteyner yükü ve Ro-Ro taşıma olmak üzere yılda 13 milyon ton kapasitesiyle Karadeniz havzasında büyük tonajlı gemilerin yeni adresi olacak.” diye konuştu.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin jeopolitik önemine vurgu yaparak, “Ülkemiz sadece doğu – batı eksenli koridorların değil; aynı zamanda, Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey – güney koridorlarının da merkezi. Doğu Karadeniz de Avrupa ve Orta Asya’dan açılan Kafkasya koridoru için çok önemli bir noktada yer alıyor. Limanımız aynı zamanda Kafkas ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanacak kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi olacak.” şeklinde konuştu. Rize İyidere Lojistik Limanı'nın uluslararası ticaret yollarıyla olan bağlantısına değinen Bakan Uraloğlu, "Limana gelen yükler, Erzurum, Bingöl, Diyarbakır ve Mardin güzergahındaki karayolu bağlantısı ile Kalkınma Yolu'na bağlanacak, bu sayede, uluslararası ticaret yollarına bağlantısıyla Türkiye'nin stratejik konumunu güçlendirecek" dedi.
Bakan Uraloğlu, İyidere Lojistik Limanı faaliyete geçtiğinde İran'ın kuzey eyaletlerinin Dubai limanlarını kullanarak yaptığı 25 milyar dolarlık ithalatını bir aydan 15 güne indiren bir alternatif olarak hizmet edeceğini ve bu özelliğiyle bölgenin ve Türkiye’nin deniz ticaretinden aldığı paya büyük katkı sağlayacağını söyledi. Uraloğlu, “Limanımız genel kargo, dökme yük, konteyner yükü ve Ro-Ro taşıma olmak üzere yılda toplam 13 milyon ton kapasitesi ile Karadeniz havzasında büyük tonajlı gemilerin yeni adresi olacak.” dedi.
“İyidere Lojistik Limanımızı 2026 Yılında Hizmete Almayı planlıyoruz”
Devam eden yapım çalışmalarında yüzde 50 seviyesini aştıklarını bildiren Uraloğlu, limanın ana mendireğinin 2 bin 700 metre, tali mendireğinin ise 470 metre uzunluğunda olacağını belirterek, “Bir kilometreden uzun rıhtım ve 60,5 x 272,5 metre ölçülerinde de Ro-Ro rıhtımı da inşa ediyoruz. 2026 yılında Rize İyidere Lojistik Limanımızı hizmete almayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI'NIN RİZE İLE ALERJİSİ Mİ VAR?
Öte yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Rize'deki yatırım ve hizmetlerinin bir türlü tamamlanmaması, eksik bırakılması, süresinin uzatılması, komşu illerdeki hizmetlerin Rize'de yapılan yatırımlardan çok daha sonra başlamasına rağmen eksiksiz bir şekilde ivedilikle tamamlanarak hizmet kalitesi ile insanların yaşam kalitesini artırması bakanlığın Rize ile bir problemi mi olduğu sorusunu gündeme taşıyor. Zira Rize tarihinin en önemli yatırımları olan ve yıllar önce faaliyete geçirilen Ovit Tünelinin Rize Erzurum bağlantısının bir türlü yapılmaması, Rize Artvin Havalimanı sefer sayılarının ve sefer yerlerinin artırılmaması, Salarha Tünelinin Rize şehir içi giriş bağlantısı ve Dörtyol giriş bağlantılarının yapılmaması, 30 yıldır bitirilmeyen Pehlivantaşı Yolu ve Tünelleri Projesi, bakanlığın kamulaştırılmalarında düşük fiyatlarla vatandaşların mağdur edilmesi derken Rize İyidere Lojistik Limanı Projesi'nde de 2. kez süre ertelemesinin yapılarak faaliyete gireceği yılın 3 yıl uzatılması bakanlığın Rize ile ilgili alerjisi mi var? dedirtiyor.
KONU İLE İLGİLİ BAKANLIĞIN SAYFASINDA DAHA ÖNCE YER ALAN HABERLER
İYİDERE LOJİSTİK LİMANI, DOĞAYLA UYUMLU GÜÇLÜ BİR MÜHENDİSLİK PROJESİDİR