Rize Ziraat Odası Başkanlığı, yeni başkanını 12 Şubat 2023 tarihinde yapılacak genel kurulda belirleyecek. Rize Ziraat Odası Başkanlığına yeniden aday olan mevcut başkan Nevzat Paliç, Rize Ziraat Odası’nın yaş çay üreticilerinden yılda bir kez aldığı aidatın harcandığı yerleri açıkladı.
Başkan Paliç, sadece ÇAYKUR’a çay satan üreticiden yılda bir kez aidat aldıklarını ve 2022 yılında aidat alınan üretici sayısının 24 bin olduğunu kaydederek, alınan aidatların yüzde 10’unun Ankara’ya Genel Merkeze gönderildiğini, Rize Ziraat Odası’nda çalışan 7 personelin maaşı, sigortası, vergileri, binanın elektrik, ısınma ve diğer giderlerinin karşılandığını, ayrıca alım yerlerinin bakım, onarım ve eksikliklerinin giderilmesi ile elektrik faturalarının ödenmesine katkıda bulunduklarını, üreticilere sosyal yardımda bulunduklarını ve bunların dışında 22 yılda biriktirdikleri para ile yerli fidan yetiştirip üreticilere dağıtmak amacıyla seracılık faaliyetinde bulunmak üzere 2019 yılında Fatih Mahallesinde içerisinde 2 katlı binanın bulunduğu 13,5 dönüm arazi satın aldıklarını ve buranın yapımı için de bankada bir miktar paranın bulunduğunu ifade etti.
Rize Ziraat Odası Başkanı ve Başkan Adayı Paliç, yaptığı açıklamada, “6964 Sayılı Kanunla Ziraat Odaları kurulmuş. Kanunda gelirleri nereden olacağı bellidir. Kanunla belirlenen aidat yılda bir kez alınıyor. Bizde çay bölgesinde en düşük taban fiyatı bugüne kadar vatandaştan yılda bir kere aidat almak suretiyle uygulamışız. 2022 yılında bunu üretici başı 71 lira olarak uyguladık. Bunu sadece biz uygulamadık. Çay bölgesindeki bütün odalar en düşük ücreti aldı. Bunun üzerine bir ücreti almaya yetki veriyor ama biz bugüne kadar en düşük basamaktan almışız. Bundan sonra da aynı şekilde en düşük basamaktan almaya devam etmeyi düşünüyoruz. Biz bir üyemizden iki aidat almayalım diye sadece ve sadece ÇAYKUR’a çay veren müstahsillerimizden yılda bir kez bu ücreti alıyoruz. 2021 yılında 28 bin kişiden aidat almışken 2022 yılında aidat aldığımız üretici sayısı 24 bine düştü. Bunda ÇAYKUR’a hiç çay vermeyip çayını tamamen özel sektöre verdiğinden dolayı azalma oldu. Bizim bir önceki seneye göre aidat aldığımız üretici sayısı 4 bin kişi azaldı. Gelirimizle giderimiz arasında 350 bin liralık bir eksik oluştu. Gelirimiz daha az giderimiz daha fazla oldu. Buradaki farkı 22 seneden beri birikim yaptığımız bankadaki paramızdan karşıladık.
Rize Ziraat Odası’nın 7 personeli var. Bu Kanun bize ne gösteriyor? Bu aidatı alma yetkisini bize neden veriyor. Bizim başka hiçbir gelirimiz yok. Devlet bize ya da herhangi bir odaya para vermez. Odaların kaynağı kendi üyelerinden yılda bir kere kesilen aidatlardır. Bu aidatlarla 7 personelin maaşı, sigorta ücreti, vergileri, binanın ısınma, elektrik vb. giderleri karşılanırken, satın aldığımız araziyi biriktirdiğimiz para ile aldık. Şu anda bankada bulunan paramız da bu aidatlarla sağlanmıştır. Yılda bir kez aldığımız bu paradır. Başka bir para almamışız. Rize’de 11 tane oda var. Çay bölgesinde 20 civarında oda var. Türkiye genelinde 780 tane oda var. Onların aidat ücretleri daha yüksektir. Üreticiden aldığımız bu aidatları çok idareli ve çok tasarruf ederek harcamak suretiyle araziyi satın aldık. Bankada mevcut bulunan paramızı da arazimizde seracılık yapmak ve vatandaşlarımıza seramızda üreteceğimiz fidanları dağıtmak suretiyle kullanacağız. Bunun içinde seracılık faaliyetlerimizde mühendislerimiz çalışıyor.” dedi.
Rize Ziraat Odasının çalışmalarından muhtarların memnun olduğunu ve muhtarlarla birlikte çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Paliç, “Biz sadece kendi üyelerimize, kendi üreticilerimize hizmet vermek mecburiyetindeyiz. Bu yüzden seramızda yetiştireceğimiz fidanları kendi üyelerimize kendi üreticilerimize vermek suretiyle dağıtacağız. 22 senedir biriktirdiğimiz miktarlar bellidir. Vatandaşlarımız bilmeden, Rize Ziraat Odasına hiç gelmeden sosyal medyadan yazarak bizi eleştiriyorlar. Bunların birçoğu odamıza hiç gelmeyip, odamızın çalışmalarından da haberi yoktur. Birçoğu bu odadan içeriye hiç gelmemiş, bizi tanımamıştır, bu odadan herhangi bir bilgi almamıştır. Bunları sadece ve sadece bir çamur at izi kalsın düşüncesiyle bazı sosyal medyalarda görüyoruz. Biz bunlara hiç itibar etmiyoruz. Çünkü biz inanıyoruz ki bunlar bizi tanısalar, bu odaya gelip sorgulasalar, yapılanları öğrenseler bunlara gerek duymazlar. Biz bugüne kadar en çok muhtarlarla işbirliği içerisinde olmuşuz. En büyük desteği de muhtarlarımızdan görmüşüzdür. Çünkü muhtarlarımız bizi en iyi takip eden, bizim ne yaptığımız bilen insanlardır. Zaten birçoğu da bizimle beraberdir. 22 kişilik meclisimizde bazen 17-18 arkadaşımız muhtarlarımızdır.” diye konuştu.
Paliç, Zihni Derin 1 isminde 60 bin tane çelik çay fidanı yetiştirdiklerini ve kiralama suretiyle alınan aşıyı damızlık bahçeler yaparak kendi bahçelerinden tedarik edeceklerini ve seracılık faaliyetleriyle birlikte üreticilere fidan dağıtımında bulunacaklarını söyledi.
Rize Ziraat Odası’nın tasarruf yapmadığı taktirde çalışan personelin maaşlarının ödemesini sağlayamayacağını kaydeden Başkan Paliç, “Bizim aldığımız aidatın yüzde 10’u Ankara’ya genel merkeze aittir. Bunun dışında birçok alım yerine eksiklerinin giderilmesi ve bakım onarımları için maddi katkıda bulunuyoruz. Onlara elektrik ücreti için de katkıda bulunduk. Ancak bunlar yeterli gelmiyor. Zira biz bir alım yerine 2 bin lira yardım yaparken bu para o alım yerinin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Rize Ziraat Odası aldığı aidat ücretinin kullanımında tasarruf yapmazsa hiçbir şey yapamaz ve personelin maaşının bile ödeyemez duruma gelir.” Şeklinde konuştu.
Çay çöpünden gübre fabrikası kurulması projesine ÇAYKUR’un katılması halinde destekçisi olacaklarını kaydeden Paliç, ayrıca aldıkları aidatla hiçbir zaman lüks ve gösteriş peşinde olmadıklarını, yaptıkları çalışmaları kamuoyuna anlatmakta reklam yapamadıklarını ve eksikliklerinin de bu olduğunu ifade etti.
Paliç, mevcut adaylardan ikisinin yönetim kurulu üyesi olduğunu ve birinin yardımcısı olduğunu kaydederek “ortada bir başarı veya başarısızlık varsa bu hepimizindir” dedi.