Rize Valisi İhsan Selim Baydaş başkanlığında gerçekleştirilen Afet Koordinasyon Kurulu Toplantısında 2024 yılı Hidro-meteorolojik afet ve acil durumlara ilişkin hazırlıklar ve buna bağlı olarak yapılan ve yapılması planlanan risk azaltma çalışmaları değerlendirildi.
Rize İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) yerleşkesinde düzenlenen toplantıya Vali İhsan Selim Baydaş’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Murat Öztürk, Kaymakamlar, Emniyet Müdürü Murat Türesin, Jandarma Komutanı Ali Güngör, İl Genel Meclis Başkanı Ali İmran Büyük, Belediye Başkanları ve ilgili kurum müdürleri katıldı.
İl AFAD Müdürü Mehmet Salih Avcı’nın sunum yaptığı toplantıda ilimizin afetselliği ve içinde bulunduğumuz mevsim şartları dikkate alınarak, aşırı yağışlara bağlı olarak meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı alınacak tedbirler, sel ve taşkın anında, sonrasında ve öncesinde yapılması gerekenler ve risk azaltma çalışmaları ele alındı. Vali Baydaş, ilgi alanlarına göre kurul üyelerine yapacakları çalışmalarla ilgili talimatlar verdi.
Toplantıda konuşan Vali Baydaş, Afet yönetimindeki en önemli meselelerden bir tanesinin afet öncesi hazırlık süreçleri olduğuna dikkat çekerek, özellikle sel bölgelerinde afet öncesinde bir liraya yapılan risk azaltma masrafının afet sonrasında yapılan 48 liralık masrafa mukabil olduğunu vurguladı.
Vali Baydaş, risk azaltma planı çerçevesinde ilimizde yapılacak çalışmalara dikkat çekerek, “Temiz bir dere yağan yağışı denize kadar götürdüğünde biz afetle karşı karşıya kalmayız. Bu konuda Özel İdare ve DSİ’nin birlikte çalışması önemli. Kaymakamlarımızdan bu çalışmaları ilçelerinde dikkatle takip etmelerini istiyoruz. DSİ ve AFAD’ın ortak makine parkını hızlıca öncelikli risk alanlarına yönlendirmemiz lazım. Meteoroloji risk uyarısına bulunursa alarm durumuna geçeceğiz. Yöreyi bilenler az çok nerelere dikkat edeceğini bilir. Alarm durumunda boşaltmamız gereken binalar varsa onu AFAD ile koordine edecek ve boşaltmamız gereken binaları yağıştan önce boşaltacağız. Şehrimizde dereye yakın olan yerlerde yollar çöküyor. Riskli gördüğünüz yollar varsa onun da tedbirini evler gibi almanız lazım. Menfezleri kontrol etmemiz lazım. Derelerin denize sahil yolu altından ulaştığı tüm geçitleri incelememiz lazım. Menfezlerin içleri tıkalı olanlar boşaltılacak. Her birini önleyici tedbir olarak bu ay sonuna kadar tamamlamamız lazım” dedi.
“2024 Yılı Hidro-Meteorolojik Afet Hazırlık Çalışmaları” ile ilimizin değişik bölgelerinde meydana gelen, can ve mal kayıplarına sebep olduğu kadar, günlük hayatı, her türlü ekonomik ve ticari faaliyeti olumsuz yönde etkileyen bu tür olayların afete dönüşmeden önlenmesi ve yol açabileceği kayıpların giderilmesi amaçlanmıştır.