Rize'de İlköğretim 1. Sınıf Öğrencilerine İşitme Tarama Testi Yapılacak

Rize il genelinde ilköğretim 1. sınıf öğrencilerine işitme tarama testi yapılması amacıyla sağlık personellerine “Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı Uygulayıcı Eğitimi” verildi.

Rize'de sağlık çalışanlarına yönelik düzenlenen "Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı Uygulayıcı Eğitimi" ile ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin işitme sağlıklarının kontrol altına alınması amaçlanıyor.

Rize İl Sağlık Müdürlüğü, kentte ilköğretim 1. sınıf öğrencilerinden işitme kaybı riskini taşıyan çocukları daha erken teşhis etmek ve bu sayede çocukların eğitim hayatlarına daha sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olmak amacıyla Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Birimi (ÇEKÜS) personellerine “Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı Uygulayıcı Eğitimi” verdi.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 2015 yılından itibaren "Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı (OÇİTP)" yürütüldüğü belirtilerek, “Ülkemizde yılda yaklaşık 1.100.000 civarı bebek doğmakta ve her bin bebekten 2-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile dünyaya gelmektedir. Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bu oran binde 6’ya kadar çıkmaktadır. Ülkemizde çocukluk çağında sık görülen işitme kayıplarının erken teşhis edilmesi ve gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla Bakanlığımız tarafından 2015 yılından bu yana ‘Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı (OÇİTP)’ yürütülmektedir.

İşitme sadece bebeklik döneminde değil çocukluk döneminin her evresinde büyük bir öneme sahiptir. İşitme kayıpları hastalıklar, yaralanmalar ve işitme kaybına neden olan genetik hastalıklara bağlı olarak doğum sonrası dönemde de ortaya çıkabilmektedir. İşitme eğitim ve iletişim için en önemli bileşendir. Okul döneminde daha da önemli hale gelmektedir.

Kalıcı işitme kaybı yaygınlığının okul-yaşı nüfusta binde dokuza yükseldiği bildirilmektedir. Bir ya da her iki kulakta kalıcı ya da geçici işitme kaybı okul-yaşı çocukların yüzde on dörtten fazlasını (yedide bir) etkilemektedir. Sadece bir kulakta işitme kaybı olması halinde bile sınıf tekrar oranı %37 olarak bildirilmektedir. İşitme kaybı dikkat, öğrenme ve sosyal işlevlerdeki sıkıntıları artırmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

2024-2025 yılı eğitim ve öğretim döneminde Rize il genelinde ilköğretim 1. sınıf öğrencilerine okullarında oyun odyometri cihazı ile işitme tarama testi yapılacağı ifade edilerek, şunlar kaydedildi: “Söz konusu program kapsamında Müdürlüğümüz ÇEKÜS Birimi sağlık personellerine yönelik teorik ve uygulamalı olarak ‘Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı Uygulayıcı Eğitimi’ verilmiştir. 2024-2025 yılı eğitim ve öğretim döneminde ilimizin tüm ilköğretim 1. sınıf öğrencilerine okullarında oyun odyometri cihazı ile işitme tarama testi yapılacaktır.”

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Rize Haberleri