Rize'nin önemli tarihi ve kültürel miraslarından biri olan Orta Cami'nin, Bulvar Projesi kapsamında 1 Temmuz 2017'de ibadete kapatılarak 2018 Ocak ayında yıkılması nedeniyle Timya Vadisi’nde yapılan Yeni Orta Caminin avlusunda çevre düzenleme çalışmaları başlatıldığı bildirildi.
Rize Belediyesinden yapılan açıklamada, “Rize Belediye Başkanımız Rahmi Metin, Rize Valisi İhsan Selim Baydaş ile birlikte Yeni Orta Cami avlusunda başlatılan çevre düzenleme çalışmaları ve Şahin Tepesine yerleştirilen Rize yazısı etrafında yapılacak olan seyir terası ve çevre düzenleme çalışmalarını yerinde inceleyerek teknik ekiplerden bilgi aldı.
Rize Belediyesi tarafından Yeni Orta Cami avlusunda başlatılan çalışma kapsamında zeminin izolasyon çalışması yapılarak alt katlara yağmur suyunun akışı engellenerek avluda granit taş kaplama çalışmalarına devam ediliyor. Şahin tepesinde ise Rize yazısının bulunduğu alanda çevre düzenlemesi yapılarak vatandaşlarımızın ve ilimize gelen misafirlerin şehre kuş bakışı fotoğraf çektirebilecekleri seyir terası ilimize kazandırılacak.” İfadelerine yer verildi.
Rize İl Müftülüğü'nün internet sitesinde yıkılan Orta Cami ile ilgili şu bilgiler paylaşılmıştı:
"YIKILAN ORTA CAMİ’NİN TARİHİ SÜRECİ
İlk Orta Camii 1737 tarihinde yapılmıştır. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Ruslar çekilirken Ermeni askerler tarafından yakılmıştır. 1929 yılında onarılmışsa da yeterli olmamıştır. 1941 yılında Hacı Memiş Efendi adlı bir hayırseverin öncülüğünde taşınmadan önceki haliyle yeniden inşa edilmiştir.
Dikdörtgen planlı cami kalın taş duvarlı ve kırma çatılıdır. Kuzey, doğu ve batı tarafından kapıları vardır. Son cemaat mahalli olmayan caminin giriş kısmı üzerinde mahfil bulunmaktadır. Harim alt hizada doğu ve batıdan üçer, kuzey ve güneyde ise ikişer yuvarlak kemerli büyük pencerelerle aydınlatılmıştır. Üst hizada ise yanlarda dörder, ön ve arkada ise üçer ikiz pencere bulunmaktadır. Üst örtüyü yuvarlak iki beton ayak taşımaktadır. Tavan ahşap olup ortada ahşap bir kubbeye sahiptir. Mihrap merilerdir. Ahşap minber ise süslemesizdir. Kuzeybatı taraftaki minareye mahfilden çıkılır. Yerli siyah taştan yapılmıştır."