Rize, gençlerin sesini dinleyerek daha sürdürülebilir bir geleceğe adım atıyor. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Geliştirme Vakfı'nın Erasmus+ programı kapsamında hibe almaya hak kazandığı "Gençlerin Gözüyle Rize'de Öğrenci Olmak" projesi kapsamında düzenlenen Rize Gençlik Çalıştayı büyük bir ilgi gördü.
Yerleşke hayatı, iklim değişikliği ve yerel yönetimlerin gençlere katılım imkanı gibi güncel konuların masaya yatırıldığı çalıştayda, 210 öğrenci fikirlerini özgürce paylaştı.
Çalıştayda, öğrenciler 14 farklı masada toplanarak, "Yerleşke Hayatı ve Sosyal Uyum", "İklim Değişikliği ve Rize'nin Yeşil Geleceği" ve "Yerel Yönetim ve Gençlerin Karar Alma Süreçlerine Katılımı" gibi başlıklar altında görüşlerini belirtti.
Uzman akademisyenlerin moderatörlüğünde gerçekleşen oturumlar, gençlerin üniversite hayatlarına dair deneyimlerini, çevre sorunlarına yönelik çözüm önerilerini ve yerel yönetimlerde daha aktif rol almak istediklerini gözler önüne sererken, çalıştaya; Öğr. Gör. Dr. Hasan Örücü, Öğr. Gör. Süleyman Kandemir, Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Necmiye Tutar, Dr. Öğr. Üyesi Burcu Kartal, Doç. Dr. Abdülkadir Öztürk, Prof. Dr. Cengiz Yanıklar, Doç. Dr. Meryem Serdar, Arş. Gör. Ümran Altundal, Öğr. Gör. Arzu Demirci, Öğr. Gör. Ahmet Midilli, Dr. Öğr. Üyesi Vildan Yavuz, Ardeşen Gast. Fak. Sek. Zafer Yücel Çetin, Öğr.Gör. Barış Tüzüner ve Doç. Dr. Kamer Ilgın Çakıroğlu moderatörlük yaptı.
Çalıştaya, Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, RTEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Nebi Gümüş, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Çetin Çakır, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Serkan Savaş, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ramazan Öztürk, Gençlik Hizmetleri Müdürü Yasin Çakmakçı, RTEÜ Geliştirme Vakfı Müdürü Abdulkadir Civelek katıldı.
Çalıştaya katılan Rize Valisi İhsan Selim Baydaş ve Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, gençlerin bu tür platformlarda yer almalarının önemini vurguladı. Gençlerin fikirlerinin, şehrin geleceği için oldukça değerli olduğunu belirten Vali Baydaş ve Başkan Metin, bu tür çalıştayların bir gelenek haline gelmesinin önemine dikkat çekti.
RTEÜ Geliştirme Vakfı Öğrenci Topluluğu (GEVATOP) adına açılış konuşmasını yapan Nursima Kayserili ise, gençlerin geleceğe dair kaygılarını dile getirerek, "Yarınlar gençlerindir" söyleminin artık yetersiz olduğunu ve gençlerin artık sadece yarınlara değil, bugüne de talip olduğunu ifade etti. Kayserili, gençlerin yaşadıkları sorunlara ve beklentilere dikkat çekerek, daha aktif bir rol oynamak istediklerini belirtti.
Yaklaşık 5 saat süren çalıştay, katılımcıların toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.
Çalıştayda ortaya çıkan değerli fikirlerin bir araya getirilmesiyle hazırlanacak kitap, gençlerin çevre ve sürdürülebilirlik konularındaki farkındalığını artırmayı amaçlıyor.