Tüm dünyada ülkelerin ve stratejik kurumların tedbir aldığı 'siber savaş' tehdidi, Türkiye'yi de harekete geçirdi.
TÜBİTAK, politik ve siyasi nedenlerle seçilen bir ülkeye bilgi ve iletişim teknolojileri üzerinden başlatılan siber savaş konusunda alarm vererek, hükümeti uyardı. Konu, dört bakanın katıldığı toplantı ile masaya yatırılırken, Türkiye'de devletin bilgi işlem sistemlerinin güvenlik açısından yetersiz olduğu tespit edildi. Buna göre, her kurumdan bilgi işlem uzmanlarının yer aldığı bir siber savaş timi kurulması kararlaştırıldı. ABD Başkanı Barack Obama da siber saldırılarla mücadele etmek için internet komutanı atayacağını açıklamıştı.
Geçtiğimiz hafta toplanan Türkiye'nin bilgi ve iletişim teknolojilerindeki yol haritasının şekillendirildiği E-Dönüşüm İcra Kurulu'na, siber savaş tehdidi damga vurdu. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında yapılan toplantıya, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün katıldı.
Kabul edilmez riskler
Toplantıda Türkiye'deki bilgi güvenliği konusunda bir sunuş yapan TÜBİTAK, siber savaş konusunda hükümeti uyardı. Bakanları siber savaş konusunda bilgilendiren TÜBİTAK, 'Siber savaş bir kavram değil gerçektir' ikazında bulundu. TÜBİTAK'ın yaptığı sunumda, Türkiye'nin ele geçirilmiş bilgisayarlar sıralamasında hızla yükseldiğine dikkat çekilerek, 'NATO'nun siber savunmadan sorumlu biriminden Türkiye'nin ele geçirme faaliyetlerine karıştığına dair bilgi alınmaktadır. Türkiye'nin elindeki bilgisayar parkı, kendi takdiri dışında kullanılabilecek kuvvetli bir silaha dönüşmüştür' denildi. Toplantıda kamu kurumlarının bilgi sistem altyapıları konusuna değinilerek, 'Kabul edilmez riskler söz konusudur' vurgusu yapıldı.
Milli çözüm için özel tim
Toplantıda, ülkenin bilgi ve iletişim sistemlerinin güvenlik mekanizmaları için 'milli çözüm' oluşturulması gerektiği belirtildi. Kamunun tüm bilgi sistemi personelinin hem kendi içinde hem de özel sektörle işbirliği yapması fikri benimsendi. Buna göre, her kurumun bilgi işlem personelinin oluşturduğu bir ekip kurulacak. 'Ulusal
Bilgisayar Olayları Müdahale Ekibi' adı verilen bu oluşum, TÜBİTAK'ın koordinasyonunda olası siber saldırılara karşı tedbir alıp savaş yapacak.
Kişisel bilgisayarlar koruma kalkanında
TÜBİTAK da bu konuya yönelik olarak Ulusal Elektronik Ortam Savunma Strateji Belgesi hazırlarken, siber savaşa yönelik olarak alınacak tedbirler şöyle sıralandı:
* Sanal Ortam Savunma Sisteminin kurulması.
* Türkiye'de bilgi güvenliği konusunda gerekli olan yasal düzenlemeler yapılması.
* Kamu kurumlarının bilgi işlem personeline güvenlik eğitimi verilmesi.
* Ulusal kritik bilgi ve iletişim sistem altyapılarının güvenliğinin sağlanması.
* Bu konuda uluslararası eşgüdüm sağlanması.
* Kişisel bilgisayar kullanıcılarına da yeni bilgisayar alımlarında bilgi güvenliği notu dağıtılarak, bilinçlenmeleri sağlanacak.
Son mağdur İran
26 Nisan 2007 tarihinde Estonya'nın 'Bronz Asker Heykeli'ni kaldırması ile dünyada ilk siber savaş gerçekleşmişti. Daha sonra Rusya-Estonya gerilimi ile geçen yıl yaşanan Rusya'nın Gürcistan'a yönelik saldırısında da bu ülkeye yönelik siber savaş yapıldı. Son olarak da cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası yaşanan olayların ardından Haziran 2009'da İran'a yönelik siber savaş gerçekleştirildi.