Son Dakika Katıldıkları Projeyle Çin’de Şampiyon Oldular

Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Uluslararası Robot Şampiyonası'nda Türkiye'ye birincilik getiren öğrencilerin, 40 bin TL bütçelik projeyle yarışmaya...

Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Uluslararası Robot Şampiyonası'nda Türkiye'ye birincilik getiren öğrencilerin, 40 bin TL bütçelik projeyle yarışmaya son bir hafta kala velilerin desteğiyle bulunan sponsorlar sayesinde katıldığı öğrenildi. Antalyalı gençler proje ile felçli hastaların hareket etmeden zihin gücüyle eşyalarını kontrol edebilmesini amaçlıyor.

Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Uluslararası Robot Şampiyonası'na Antalyalı öğrencilerin oluşturduğu Robot Takımı, "Zihin gücü ile giden tekerlekli araç", "Akıllı Ev" ve "Engelli öğrenciler için eldiven" projeleriyle katıldı. Öğrenciler, "Zihin gücü ile giden tekerlekli araç" projesiyle kendi kategorisinde Dünya Şampiyonu olurken, "Akıllı ev" ile ikinci, "Engelli öğrenciler için eldiven" projesiyle de dördüncü olmayı başardı. Çin'de düzenlenen Robot Challenge 2017'de Türkiyeli kaşifler "Free Style" kategorisinde yarıştı. Yarışmaya 50 ülkeden 2 bine yakın yarışmacı katılırken, öğrencilerin kategorisinde 96 proje yer aldı.

"EL BİRLİĞİYLE YARIŞMAYA KATILMIŞLAR"

Çin'de başarı elde eden 3 öğrencinin yarışmaya katılabilmek için sponsor sıkıntısı çektiği öğrenildi. Türkiye'yi Çin'de en iyi şekilde temsil eden ve yarıştıkları kategoride derece elde eden öğrenciler velilerinin ve sponsorların desteğiyle imece usulü toplanan paralarla Çin'e gittiği öğrenildi.

Antalya Bilim ve Sanat Merkezinde (BİLSEM) eğitim gören 12 yaşındaki genç kaşif Efe İnan, "Gittiğimiz yer güzel ve büyük bir ortamdı. Jürideki herkes Çinli'ydi ama hepsi bize İngilizce olarak nasılsınız iyi misiniz diye sordular. Bizi normal bir yere gittiğimiz gibi karşıladılar. Güzel bir yerdi, hoşumuza gitti. Projemiz de çok fazla ilgi gördü orada çünkü insanlar bilgileri okuyunca ilgilerini çekti" dedi.

Çinlilerin, projelerini anlatırken zevkle dinlediğini belirten İnan, "Projem "zihin kontrollü tekerlekli sandalye', burada bir başlık kullanarak sandalyeyi ileri geri, sağ sol hareketleri yaptırıyoruz. Projemiz insanların hoşuna gitti. Biz projemizi anlattığımız zaman insanlar bizi zevkle dinledi. Anlatmak da çok kolay olmadı Çinliler çok fazla İngilizce bilmiyordu. Kendileriyle bir şekilde iletişime geçtik ama proje çok ilgi gördü. Bu da bizi mutlu etti" diye konuştu.

"PROJELERİMİZİN AMACI OLDUĞU İÇİN DERECEYE GİRDİ"

İnan, "Projemiz amacı olduğu için dereceye girdi. Amacı da çok önemliydi. Araştırmalara istatistiklere bakıldığı zaman dünyada çok fazla tekerlekli sandalyeye mahkum yaşayan olduğunu gösteriyor. Biz bütün projelerimizde sadece araba projesinde değil hepsinde bu insanları daha engelsiz yaşam için yaptık. O nedenle beğenmiş olabilir" dedi.

Yarışmaya katılmak için sponsor sıkıntısı yaşadıklarını ve son 1 hafta kala bu sorunu çözdüklerini dile getiren genç İnan, "Sponsoru son hafta bulabildik. Gidemeyeceğimiz için çok üzülüyordum, hayal kırıklığına uğruyordum. Biz haftalarca çalıştık, en küçük bir hatada bile hemen düzeltmeye çalışıyorduk. Son hafta iptal olması söz konusu olunca çok fazla sitem etmeye başladım. Sponsor bulununca da çok rahatladık ve mutlu olduk" ifadelerini kaydetti.

"HİÇ HAREKET YAPMADAN SADECE ZİHİN GÜCÜYLE TV'Yİ, KLİMAYI AÇABİLİYOR"

Projenin, felçli hastaların hareket etmeden zihin gücüyle eşyalarını kontrol edebilmesini sağladığını vurgulayan Kallıkçı, "Çin'deki robot Challange yarışmasına gittik. Birinci olan projemiz "zihin kontrollü akıllı ev" projesiydi. Projemizin yapılma amacı felç hastalarının evindeki eşyaları hiç yerinden kalkmadan kontrol etmesini sağlamak. Örneğin bir felçli birey yerinde oturuyor. Hiç hareket etmeden sadece zihin gücüyle TV'yi, klimayı açabiliyor. Bir diğer projemiz zihin gücüyle hareket eden arabamızdı. Bir de engelli öğrenciler için eldiven projemiz vardı" dedi.

"AMACA SAHİP OLDUĞU İÇİN ÖDÜL ALDIK"

Projelerinin bir amaca sahip olduğu için ödül aldığını dile getiren Kallıkçı, "Oraya gittiğimizde güzel projeler vardı ama onların bir amacı yoktu. Sadece şov olsun diye yapılmış projelerdi. Kağıt uçak yapma makinesi vardı. Çok ilgi çekti ama bir amacı yoktu" diye konuştu.

Robot alanında çalışmalara yaklaşık 1,5 yıl önce başladıklarını dile getiren Antalya Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Arif Aydeniz, "Antalya BİLSEM'in robot takımı alanındaki en iyi çocuklardan oluşan takım. Oluşturulan takımla 3 projeyi, 3 öğrencimiz ortaya koydu. Çocukları Çin'de düzenlenen yarışmaya göndermek çok önemliydi. Açıkçası ilk etapta kimseden yardım anlamında bir destek alamadık. Hayal kırıklığına uğradığımız zamanlar oldu ama umudumuzu kaybetmedik" dedi.

"EL BİRLİĞİYLE BU ÇOCUKLARIN BU PROJELERİNİ YARIŞMAYA DAHİL ETTİK"

Öğrencilerin Çin'e gitmesinde velilerin desteğinin çok olduğunu söyleyen Aydeniz, "Bu sürecin en önemli ayağı olan, proje bütçesinin bulunması noktasında velilerimiz elini taşın altına koydu. Bütçelerinden katkıda bulundu. Yarışmaya son bir hafta kala ulaşım ve konaklama toparladık ve Çin'deki organizasyona katıldık. Dünya 1-2 ve 4'üncüsü olmamızda tüm paydaşlarımızın, velilerimizin, kamu kurum ve kuruluşlarımızın desteği oldu. Bizim Çin'e gitmemiz için toplam bütçe 40 bin TL civarındaydı. Bu bütçenin toplanmasında özellikle velilerimizin çok büyük emeği oldu. Sponsor arayışını onlar sürdürdüler. Bizde aynı şekilde devam ettik ve el birliğiyle hep beraber bu çocukların bu projelerini yarışmaya dahil ettik. Bunun sonucunda da dünya derecesiyle döndük" ifadesini kullandı.

Aydeniz, öğrencilerinin derece yapmasının ardından şimdilerde sponsorluk desteğinin arttığını kaydetti.

(Adem Akalan - Harun Erdoğdu/İHA)

Bilim-Teknoloji Haberleri