Spastik Engelli Hastalara Uygulanan Botoks, Yürümeyi Daha Dengeli Ve Etkin Hale Getiriyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Bülent Diri, spastik tip engeli olan çocuklara uygulanan botoks ile yürümenin daha dengeli ve etkin hale gelmesinin sağlanabildiğini söyledi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Bülent Diri, spastik tip engeli olan çocuklara uygulanan botoks ile yürümenin daha dengeli ve etkin hale gelmesinin sağlanabildiğini söyledi.

Halk arasında "beyin felci" olarak bilinen cerebral palsi, henüz gelişmemiş dönemde hareket sistemine ait beyinden çıkan sinirlerin etkilenmesi sonrasında gelişen kalıcı bir hastalık olarak dikkat çekiyor. Uzmanlar, toplumda görülme oranı binde 2-3 oranında olan bu hastalığın sinir hücreleri doğumdan önce, doğum sırasında ve doğum sonrasında olmak üzere 3 ayrı dönemde etkileyerek hasar verdiğini belirtiyor. Medicana Sağlık Grubu doktorlarından Opr. Dr. Bülent Diri, hastalığın tanı, tedavi ve sonrasında yapılan uygulamalar hakkında bilgi verdi.

Hastalığın tanı aşaması hakkında bilgi veren Medicana International Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Bülent Diri, "Hastalara 6-12 aylıktan sonrasında ancak tanı konabilir. Cerebral palside tanı doktor tarafından fizik muayene ile konur. Epilepsi (sara nöbeti) gibi bazı nörolojik rahatsızlıklar da incelenir. Teşhis konduktan sonra hastalığın tipine göre tedaviye başlanır. Cerebral palsi multidisipliner bir hastalıktır. Yani bir ekip tedavisi gerekir. Bu ekipte fizyoterapist, fizik tedavi uzmanı, çocuk nöroloğu, çocuk hastalıkları uzmanı, ortotoist (ortez uzmanı), ortopedist başta olmak üzere çocuğun şikayetlerine göre ekipteki uzman sayısı artar veya azalır. Tedavideki amaç hastayı bulunduğu durumdan daha iyi bir pozisyona taşımaktır. Cerebral palsi hastası çok geniş bir yelpazede semptomlar ile hekimin karşısına gelebilir. Hastanın yaşı, hastalığın tipine ve şikayetlerine göre tedavi programları planlanır" dedi.

"Botoks tedavisi ile yürümenin dengeli yürümesi hedefleniyor"

Uygulanan tedavi yöntemleri hakkında da bilgi veren Opr. Dr. Bülent Diri, "Özellikle spastik tipte çocuğun yürümesini kolaylaştırıcı mücadelede rehabilitasyonuna destek verilir. 4-7 yaş arasında spastik tip çocuklarda eğer kasların kasılmasına bağlı olarak spastisiteyi gidererek çocuğun fonksiyonlarını arttırmak amaçlanır. Botoks ilacı (botulinium toksini) ile spastik kasa, ameliyathane şartlarında yapılacak enjeksiyonlarla, kaslarda ki aşırı kasılmayı gidererek çocuğun bozulmuş olan hareketi düzeltilmeye çalışılır. Örneğin; parmak ucuna basarak yürüyen bir çocuğun, bacak arkasında ki kaslara botoks yapılarak, çocuğun topuklarının yere temas etmesi ve bu şekilde yürümesi amaçlanır. Diğer kaslarında da spastisite varsa aynı anda birden fazla kas grubuna botoks enjeksiyonu yapılabilmektedir. Botoks tedavisinin amaçları olarak; spastik kasların kasılmasını azaltarak eklem hareket açıklığını artırmak, anormal kasılma ve güç sarfiyatını azaltarak kasın gerçek kuvvetini arttırması, eklem hareketinin artması ve fonksiyonel kasın kullanımına bağlı olarak yürümenin daha dengeli ve daha etkin hale gelmesi sıralanabilir" diye konuştu.

7 yaşın ardından cerrahi müdahalenin de gündeme geldiğini ifade eden Bülent Diri, ayrıca şunları söyledi:

"Botoks uygulamasının 3-6 ay arasında bir süreyle etkinliği olup etkisi bu süre sonunda sona ermektedir. Bu sürelerin sonrasında tekrar yapılabilmektedir. Çocuk cerrahi olarak gevşetme ameliyatları yaşına geldikten sonra (7 yaşından sonra) tedavi seçenekleri arasına artık cerrahi müdahaleler de girmektedir. Her türlü tedaviye rağmen hastanın büyümeyle birlikte şikayetlerinin tekrar nüksedebileceğinin hatırda tutulması gerekmektedir. Deformiteri engellemek veya en aza indirebilmek, çocuğun ihtiyacına göre foksiyonlarını korumak ve geliştirmek, destekleyici tedavilerle ruhsal ve fiziksel güçlendirmelerle özgüvenini artırmak, mümkün olduğu kadar öz ihtiyaçlarını bağımsız yapabilmesinin sağlanabilmesi cerebral palsi tedavisinin amaçlarıdır."

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Sağlık Haberleri