Başbakan Binali Yıldırım, yerli yazılım ve teknoloji üretimine başlandığını belirterek, "Bilgi ekonomisi tabanlı bir ekosistem oluşması için ülkemizi uluslararası internet trafiğinin geçiş ve dağıtım merkezi haline getireceğiz" dedi.
JW Marriot Otel'de düzenlenen NETAŞ'ın 50. yıl etkinliğinde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Bugün mübarek gündeyiz. Peygamber Efendimizin dünyaya gelişinin yıl dönümü. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımızın bu mübarek gününü, mevlidini tebrik ediyorum. NETAŞ'ın 50. yılının Türkiye'nin teknoloji serüvenine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bugün küresel bir etki alanı oluşturan önemli konuları ele alıyoruz. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin dününü, bugünü burada konuşmacılar değerlendirdi ve buradaki görsellerden çok güzel şekilde anlama fırsatı buldu. Bilgi iletişim teknolojilerinin gelişimi konvansiyonel hizmetler gibi değildir, ışık hızıyla tüm yer küreyi birinci dereceden etkilemeyi sürdürüyor. Bu değişim ve dönüşümü üç merhalede ele alabiliriz. Birinci aşama bilgi ve iletişim teknolojilerinin günlük hayatımızdaki işleri hızlandırması. Kağıt, kalem, bilek gücüyle yürüttüğümüz işleri bilgisayar ve onlara bağlı yazılımlarla yapmaya başladık. İkinci merhalede kullandığımızı yazılım ve sistemlerde verilerin birikmesi ve bu verilerin analizi oldu. Bu analiz ve raporlar bize çalışmalarımızı, süreçler, karar mekanizmalarımız ve performansımız hakkında bilgi verdi, sağlıklı sonuçlara ulaşmamıza destek oldu. Böylece bilgi ve iletişim teknolojileri birer önemli araç olmakla beraber karar alma mekanizmalarımızda da yer almaya başladı. Bir bakıma bize akıl vermeye başladı. Üçüncü aşama ise yeni bir dönemi müjdeliyor, haber yolluyor. Bu teknolojiler doğrudan bir parçası haline geliyor, hatta geldi bile. İleride bunun etkilerini çok daha çarpıcı bir şekilde göreceğiz. Bu teknolojiler olmadan günlük hayatımızı bile devam ettirmemiz zorlaşıyor" ifadelerini kullandı.
"BÜYÜME HAMLEMİZİ AKIL TERİYLE GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ"
Bilgisayar teknolojilerindeki köklü değişime işaret eden Yıldırım, "Gelecekte vücudumuza yerleştirilmiş sensörler olacak. Bu sensörler sağlık durumumuzla ilgili sürekli bilgi toplayacak. Yolda giderken kabine girdiğimizde sağlık merkezine bağlanıp doktorla yüz yüze gelmeden her türlü bilgiyi alabileceğiz. Bugün bu organizasyona katılacağımızı arkadaşlar programa yazmışlar. Benim de program dahilinde 11.00'de burada olmam lazımdı, biraz geç kaldım. Geleceğin teknolojisi birçok bilgiyi zamanlıca bana aktaracak ve süreçle ilgili detayları an be an verecek. Bakın elektrikli araçlar hayatımıza girdi, yakında sürücüsüz araçlar devri başlıyor. Araçların akıllandığı gibi yollar da akıllanmaya başlıyor. Teknoloji, bilim ve iletişim teknolojileri konusunda 2003 yılından beri kayda değer ilerlemeler getirdik. 2023 hedeflerine ulaşmak için ekonomik kalkınma hamlesini gerçekleştirmemiz şart. Bunun için de bilgi tabanlı bir kalkınma modeli izlemek mecburiyetindeyiz. Yani, en çok bilgi ve iletişim teknoloji alanlarına yoğunlaşmalıyız, buralara daha çok yatırım yapmalıyız. Büyüme hamlemizi akıl teriyle gerçekleştirebiliriz" diye konuştu.
"BİRİNCİ ÖNCELİK, YERLİ TEKNOLOJİYE SAHİP ÜRÜNLER GELİŞTİRMEK"
İngiltere'ye yaptığı ziyarete değinen Yıldırım, İngiltere'de internet hızının daha yavaş, Türkiye'de ise daha hızlı olduğunu belirtti. Yıldırım, 77 milyon mobil, 11 milyon sabit geniş bant aboneye ulaşıldığını, 10 yıl gibi bir süre içerisinde 5G teknolojilerine adım adım ilerlendiğini ifade etti. Birinci önceliğin yerli teknolojiye sahip katma değeri yüksek ürünler geliştirmek olduğunu anlatan Yıldırım, "Türk mühendisinin akıl teriyle yerli içeriği daha fazla ürünler yapmak, bu ürünleri Türkiye'nin dahil olduğu ve 4 saat uçuşla 56 ülkeye 1,5 milyar nüfusa ulaşacak, yıllık 31 trilyon dolar bir varlığın gelirin, gayrisafi hasılanın olduğu bu alanda en güzel şekilde değerlendireceksiniz. Türkiye, sadece iç pazarda ekmek yediğiniz bir ülke değil, bütün küresel pazara da açılacağınız önemli bir merkez olacak. Bundan sonraki hedef bu olmalıdır. Bu konuda da gereken her türlü çalışmanın yapılacağından şüphem yoktur" açıklamasında bulundu.
Yıldırım, "Önümüzde bir uzay kanunu, bilim, teknoloji kanunu var. Bu kanunu da kısa sürede çıkarmak suretiyle bu alandaki ihtiyacımızı tam anlamıyla gidermiş olacağız. Araştırma ve geliştirmelerin özel sektör ağırlıklı artarak devam etmesinin önünü açmış olacağız" dedi.
Yerli yazılım geliştirme platformuna sahip olunması gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, "Bunu yapamazsak bilgiyi başkalarının istifadesine sunma imkanımız olmaz. Bundan sonraki hedeflerimizde bu platformları geliştirmek olacak" şeklinde konuştu.
Yerli yazılım ve teknoloji üretimine başlandığını anlatan Yıldırım, "Yeter mi? Bilgi ekonomisi tabanlı bir ekosistem oluşması için ülkemizi uluslararası internet trafiğinin geçiş ve dağıtım merkezi haline getireceğiz. İnternet değişim noktalarının kurulmasını gerçekleştireceğiz. Bir yandan da bu vesileyle büyük veri merkezi işletmeciği sektörünün ülkemizde gelişmesi, yerleşmesini teşvik edeceğiz. Böylece dünyanın en büyük içerik sağlayıcıları servislerine daha hızlı ulaşsın diye bu hizmetleri ülkemize taşıyacaklar. Çünkü küresel piyasa bunu gerektiriyor.Saydığımız bu yatırımlarla hedeflerimiz yolunda önemli bir avantajı elde etmiş olacağız" ifadelerini kullandı.
Siber suçlarla daha etkin mücadele etmek, siber caydırıcılığı sağlamanın büyük veri altyapısının oluşturulmasıyla mümkün olduğunu anlatan Yıldırım, "Gelecek 5 yılda on binlerce siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız olacak" dedi.
Çin ve Türkiye ilişkilerine değinen Başbakan Yıldırım, ticari ve kültürel ilişkileri de Çin ile geliştirmek için önemli çalışmaların yapıldığını dile getirdi.
"FİBER ALTYAPI UZUNLUĞUMUZ BUGÜN 304 BİN KİLOMETREYİ GEÇMİŞ DURUMDA"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise, "NETAŞ ülkemiz telekomünikasyon sanayisin ilk temel taşlarından birisi. Son 15 yıllık süreçte çağın teknolojik gelişmelerine ayak uydurarak bugünlere geldi. Yerli teknoloji üretimi konusunda da bir marka oldu. 5G konusunda da ZTE'den çok şey beklediğimizi de özellikle vurgulamak isterim. İnanıyorum ki NETAŞ'ın bu noktaya gelmesinde Türkiye'de yaşanan dijital dönüşümün katkısı büyük. Ülkemiz bilişim altyapısını geçmişten geleceğe taşıyan Sayın Başbakanımızın büyük payının olduğu açık. Türkiye'nin bilişim dünyasında yerini almasında 15 yıldır önemli yatırımlar yapıldı. Bilişim ve haberleşme dünyasının üzerine titrendi. Fiber altyapı uzunluğumuz bugün 304 bin kilometreyi geçmiş durumda. Yurt dışı internet çıkış kapasitemiz tam 470 kat artarak 9.3 terabite çıkmış durumda" diye konuştu.
Fiber yatırımlarının hızlandırılması için düzenlemelerin yapıldığını anlatan Arslan, gereken düzenlemelerin de yapılacağına dikkati çekti. Güçlü kurum ve kuruluşların geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Arslan, "Bu noktada sektördeki firmalara düşen görev Ar-Ge'ye yaptıkları yatırımları daha da artırmaktır. Kendi ürününüzü üretemezseniz ne firmalar ne de ülkeler için sürdürülebilir kalkınma mümkün değildir. İnovasyona yönelik yatırımlar yapmalarını bekliyoruz" dedi.
Programda Başbakan Binali Yıldırım'ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevinde bulunduğu dönemi anlatan bir video da gösterildi.
(Enise Vural/İHA)