Ordu-Giresun Havalimanı'nın ardından Türkiye ve Avrupa’nın deniz üzerine dolgu yapılarak inşa ettiği 2., dünyanın ise 5. denize dolgu havalimanı Rize-Artvin Havalimanı, açılışından önce yolcu kapasitesinin HAVAŞ’ın düzenlediği servislerin çokluğu ve acentelerin kredi kartlı bilet satışlarıyla üst düzeyde olduğunun bilinilir olmasına rağmen açılışının yapıldığı 14 Mayıs 2022 tarihinden itibaren adeta işlevsizleştirilerek atıl hale getirilmek istenircesine sınırlı sayıda sefer ve güzergahla 4,5 milyar TL’lik yatırımın vatandaşlara hizmet yerine nasıl çile veren bir yatırıma dönüştürüldüğünün en bariz örneği olurken, havalimanına akşam saatlerinden itibaren sabaha kadar uçuş konulmaması ise kapısına bir tek “KAPALIYIZ” notu düşülmediği eleştirilerini de beraberinde getiriyor.
Rize Artvin Havalimanından İstanbul’a günlük 6 sefer ihtiyacı daha varken sefer sayısının sınırlı olması yoğun taleple biletlerin erken tükenmesine ve bilet fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Seferlerin sayısı ve saatlerinin yolcuların ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak olduğu Rize Artvin Havalimanı sınırlı sayıdaki uçak seferlerinin biletlerinin hızlıca satılması sonucu oluşan yüksek bilet fiyatları, havalimanının daha fazla kişi tarafından kullanılmasını engellediği gibi vatandaşları ekonomik anlamda da zorluyor. Rize-Artvin Havalimanı'na yeterli sayıda sefer olmaması nedeniyle de havalimanını kullanan yolcu kadar yolcu hala Trabzon’a yönlendirilerek Trabzon Havalimanı'nı kullanmak zorunda bırakılıyor. Bu durum hem zaman hem de para kaybına neden olurken, İstanbul’la beraber Ankara ve İzmir seferlerinin yetersizliği, Bursa, Kocaeli, Antalya, Adana, Diyarbakır’a haftalık sefer konmaması, Almanya gibi önemli bir destinasyona seferlerin olmaması vatandaşların sadece yurt içi ve yurt dışı seyahatlerini zorlaştırmakla kalmayıp havalimanını da atıl halde bırakıyor.
Rize Artvin Havalimanı’na uygulanan sefer ve güzergah sınırlaması vatandaşların tepkisini çekmeye devam ederken, Eğitimci Yazar Mehmet Emin Toprak, “Havalimanımızda gece ışıklar sönüyor” dedi.
“Gece 11-12'den sabah 5-6'ya kadar, havalimanımıza uçak neden inip kalkmıyor?” sorusunu soran Eğitimci Yazar Toprak, “Milyarlarca lira harcanarak havalimanı yap, belli saatlerde ışıkları kapat! Sadece ‘KAPALIYIZ’ yazısı eksik! Hele hele bu çağda! Hele de, ulaşımın hiç durmadığı bu zamanda!” dedi.
HAVAŞ’ın her gün Rize’den 10-12 seferle yüzlerce yolcuyu Rize’den Trabzon’a taşıdığını ve her gün yaklaşık 10 uçak dolduracak yaklaşık 1500’e yakın yolcunun Rize Artvin Havalimanı yerine Trabzon Havalimanı’nı kullanmak zorunda bırakıldığını vurgulayan Toprak, şunları kaydetti: “İki sene öncesine kadar, Rize ve Artvin Halkı, Trabzon Havalimanını kullanıyordu. Yine aynı sistem devam etseydi diye aklımızdan geçmiyor değil! Şaşırmayın; emin olun bu kadar canımız sıkılmazdı! Varlık içinde yokluk buna denir herhalde! Geçen günlerde Ulaştırma Bakanı Rize'de, "İzmir Seferini hallettik" diye bir cümle kullanmıştı. Şimdi biletlere baktım, İzmir'e 20 günden önce bilet yok! Neyse bunu geçelim. Yoksa sefer koyacak uçak mı yok? Yapmayın etmeyin”
RİZE'DEN TRABZON'A HER GÜN HAVAŞ 10-12 OTOBÜS İLE UÇAK YOLCUSU TAŞIYOR.
Toprak, Rize’ye sefer verilmemesi nedeniyle yolcuların Rize Artvin Havalimanı’nı kullanmalarının engellenerek HAVAŞ ile Rize’den Trabzon’a taşınarak Trabzon Havalimanı’ndan uçağa bindirilmelerine de “HAVAŞ'ın taşıdığı yolcuları Trabzon'dan uçuran uçaklar, Trabzon'a iniyor da, Rize'ye inemiyor mu?" şeklinde tepki gösterdi.
Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yetkililere basit bir kaç soru: ‘Bu HAVAŞ'ın taşıdığı yolcuları Trabzon'dan uçuran uçaklar, Trabzon'a iniyor da, Rize'ye inemiyor mu?’
AYRICA, BAZI İLLERE YOLCU OLMASINA RAĞMEN, NEDEN SEFER KOYMUYOR SUNUZ?
YURT DIŞI OLARAK, ÖZELLİKLE ALMANYA'YA NEDEN SEFER KOYMUYORSUNUZ?
Bilet fiyatları başlı başına bir sorun zaten! Şimdilik o konuya da girmiyorum! Önemli başka bir konu da, uygun saatlerde sefer olmadığı için, İstanbul veya Ankara'ya, sabah gidip akşam dönme ihtimali yok! NEDEN? Rize ve Artvin Halkı, her gün bu çileleri çekmek zorunda mı? Biz mi yanlış düşünüyoruz veya büyüklerimizin bildiği, bizim bilemediğimiz konular mı var? Hani, havalimanın olmaz da, başının çaresine bakarsın! Şimdi var, ama yok gibi. Bu çok daha zordur! Son bir tespit yapalım; HAVAŞ'ın dışında, özel araç ve dolmuşlarla beraber, en az her gün 1200-1500 Rize Artvin Yolcusu, Trabzon Havalimanını kullanıyor!
HANİ BİZİM HAVALİMANIMIZ YAPILMIŞTI?
Bu durum hem parasal hem zamandan israf olmasının yanında, aynı zamanda MİLLÎ SERVET İSRAFIDIR da...
Yetkililer bu konuları aydınlatsınlar, bizde inşallah haksız çıkalım!
Yoksa gerekeni yapın artık!...
Başka ne diyelim!”