Eğitimci yazar Mehmet Emin Toprak, yaptığı açıklamada, "Devletimiz, karayolları ve demiryollarıyla ülkemizi örüyor ancak Samsun-Sarp hattı gibi kritik bir projenin gecikmesi kabul edilemez" dedi.
Toprak, Karadeniz Sahil Yolu'nun yoğunluğu ve alternatifsizliği nedeniyle bölge halkının ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, "Rize'den İstanbul'a giden bir araç, Samsun'a kadar adeta belediye otobüsü gibi dur-kalk yapmak zorunda kalıyor" diye konuştu. Bu durumun hem zaman kaybına hem de yol güvenliği açısından risk oluşturduğuna dikkat çekti.
Ulaştırma Bakanı'nın Samsun-Sarp Demiryolu projesinin 10 milyon kişiye hizmet vereceğini açıklamasının önemli bir adım olduğunu ifade eden Toprak, "Bu nüfus yoğunluğu bile projenin aciliyetini gösteriyor" dedi. Toprak, yetkililere şu öneride bulundu: "Demiryolu projesi ile birlikte, sağ ve solunda karayolu otobanı yapılması, hem maliyeti artırsa da uzun vadede bölgeye büyük fayda sağlayacaktır."
Toprak yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Devletimiz, karayolları ve demiryollarıyla ülkemizi âdeta örmektedir. Özellikle doğu bölgelerini gezenler, bu durumu çok net bir şekilde müşâhade edebilirler. Dağlara tepelere duble yollar yapılmış. Fakat, en âcil ve farz mesâbesinde olan hattın sona bırakıldığını düşünüyorum. Samsun-Sarp Hattından bahsediyorum. Neden böyle bir giriş yaptığımı izah etmeye çalışayım. Hemen hemen bütün iller, duble yollarla birbirine bağlanmıştır. Haliyle Samsun-Sarp Hattında da duble yol vardır. Fakat gel gör ki, bu Karadeniz Sahil Yolu, ülkemizdeki duble yollar arasında, en yoğun olanlarından biridir, belki de en yoğunudur. Bundan birkaç sene önce, Karadeniz Sahil Yolunda ortalama hız, 50-55 km.'ye düşmüştü. Muhtemelen şimdi daha da düşmüştür. Bu alternatifsiz yolu kullanan Doğu Karadeniz Halkı, Samsun'a gidene kadar, âdeta belediye otobüsü gibi, dur-kalk'la gitmek zorunda. Rize'den İstanbul'a giden bir araba, Samsun'a 6-7 saatte gidiyorsa, Samsun'dan İstanbula da yine aynı 6-7 saatte gidiyor. Halbuki Samsun-İstanbul Hattı, Rize-Samsun Hattının iki katı uzunluğundadır. Yani gece iki-üç gibi yola çıkmaz iseniz, bu sıkıntıyı çekmek zorundasınız. Neyse ki, yetkililerimiz, bu durumu anlamış olacak ki, Samsun-Sarp Demiryolu'nu gündemlerine almışlar. Ben devletimizin yerinde olsam, mubâlağa etmiyorum, bütün yol yapımlarını durdurur, bu hattı mümkün olan en kısa sürede yaparım! Sayın Ulaştırma Bakanımız, Samsun-Sarp Demiryolu'nun yapılacağını ve 10 milyon nüfusa hizmet vereceğini açıklamıştır. Dikkat edersek, bu nüfus yoğunluğu bile, durumun vehâmetini anlamamız için yeterlidir. Ne şekilde planlanacağını bilmemekle beraber, yetkililere önerim âcizâne şu olacak: Madem bu işe baş koydunuz ve hazır demiryolu planlanıyor; bu demiryolunun sağ ve solundan, karayolu otobanı yapılmasının uygun olacağını düşünüyorum. Belki masrafı bir iken birbuçuk olacak, fakat o masrafa değeceğine inanıyorum. Allah, devletimize güç ve kuvvet versin.”