Oxfordbusinessgroup'da yayımlanan makalede, Türkiye'nin 4G hizmeti ile teknolojide bir adım öne çıkacağı vurgulandı.
Aselsan AŞ ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında Şubat ayında yapılan anlaşmaya yer verilen makalede, Dördüncü Nesil Haberleşme Teknolojisi Geliştirme (ULAK) Projesi ile ilgili 46 milyon 800 bin dolar tutarında sözleşme imzalandığı kaydedildi. Söz konusu sözleşme kapsamında, Türkiye'de ilk kez 4. nesil teknolojiye sahip baz istasyonlarının, yurt içi imkanlarla hem yazılım hem de donanım bileşenleri ile birlikte geliştirilerek telekom ve mobil operatörlerinin kullanımına sunulması, Kamu güvenliği haberleşme ağları için 4. nesil haberleşme teknolojisine sahip geniş bantlı baz istasyonlarının geliştirilmesi ve bu baz istasyonlarının dar bantlı sistemlerle entegrasyonunun gerçekleştirilmesi, 4. nesil haberleşme teknolojilerinin taktik saha ve elektronik harp koşullarında kullanımına yönelik çalışılması hedefleniyor. Projenin 2016 yılında tamamlanması planlanlanıyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a göre, anlaşma Türkiye'deki mobil teknolojinin gelişimine katkı sağlarken yerel ekonomiye fon girişine imkan sağlayacak.
Şubat ayında açıklamalarda bulunan Bakan Yıldırım, Türk telekom şirketlerinin donanımlara milyarlarca dolar harcadıklarını kaydederek harcamaların azalması gerektiğini bildirmişti. Son açıklamasında ise Yıldırım, yakın zamanda 3G’nin yerini alacak 4G’de yerli katkı payının daha yüksek olacağını açıkladı.
3G teknolojisi ülkede yeni bir gelişme olarak nitelendirilirken, kısa zamanda teknolojideki gelişmeler hız kazandı. 2012 Aralık sonu itibariyle Türkiye'de bulunan 40,3 milyon 3G kullanıcısı, toplam kullanıcıların yüzde 59'una denk geliyor. Bu rakam Avrupa'nın yüzde 30 seviyesindeki ortalamasının üzerinde bulunuyor.
BTK'ya göre, Eylül 2012 itibarıyla Türkiye'de yaklaşık yüzde 89.9 penetrasyon oranına karşılık gelen toplam 67.16 milyon mobil abone bulunuyor. 0-9 yaş nüfus hariç olmak üzere mobil penetrasyon oranı yüzde 100'ün üzerine çıktı. 3G abone sayısı 40,3 milyona ulaştı.
İnternet ulaşımı için akıllı telefonların sık kullanıldığı Türkiye'de 4G ile akıllı telefon kullanıcılarına daha iyi hizmet sunulması hedefleniyor. BTK Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri içerisindeki sıralamasında konuşma ve SMS'te ilk sırada, internet kullanımında ise üçüncü sırada geldiği bilgisini veriyor.
Yeni sistemin yeni operatörlerin tarife ücretlerinde artışa giderek, sektörde rekabetçiliğin devam etmesine olanak sağlaması bekleniyor.
Vodafone Group CEO'su Vittorio Colao Türkiye'de 4G servisi sağlamak için hazır olduklarını söyledi. Vodafone'un Avrupa'da birçok ülkede 4G'li döneme geçtiğini ifade eden Colao, "Türkiye'de test yapmaya ihtiyacımız yok. Halen Almanya, Portekiz gibi 5 pazarda 4G'yi sunuyoruz. Türkiye'nin altyapısı şu anda en son teknolojiye sahip. Lisans verilmeye başlandığında biz 4G'ye geçmeye hazırız. Uçuk lisanslama fiyatlarının oluşacağını düşünmüyoruz" diye konuştu.
4G hızını geçen sene test etmeye başlayan Turkcell ise 1,2 milyon terebayt seviyelerinde olan datanın, 2016 yıllarında kullanımın 10 milyon terabaytı geçmesini bekliyor.
Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, 4G ile şu anda 150-300 megabit arasındaki hızlar şebeke teknolojileri için hazır durumda bulunduğunu kaydederek 2015'ten sonra LTE teknolojisiyle (internet erişimi kablosuz genişbant teknolojisi) 600 megabit ve 1 gigabit saniyeye ulaşılması bekleniyor'' açıklamasında bulundu.
''Türkiye 4G ile bir adım öne çıkacak''
Telekomünikasyon şirketleri ile hükümet arasında yapılan anlaşmaların Türkiye'yi bir adım öne çıkarması bekleniyor.