Türkiye’nin Avrupa’ya Açılan Kapılarındaki Teknolojik Yatırımlar, Güvenliği Üst Düzeye Taşıyor

Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'nda yolculara rahat bir geçiş sağlanması ve kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerinin etkin şekilde yürütülmesi amacıyla...

Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'nda yolculara rahat bir geçiş sağlanması ve kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerinin etkin şekilde yürütülmesi amacıyla teknolojinin tüm olanaklarından yararlanılıyor.

Türkiye'nin Avrupa'ya açılan en büyük ihracat kapısı ve yurt dışında yaşayan vatandaşların kara yolunda en çok tercih ettiği giriş kapısı olan Kapıkule Sınır Kapısı'nda birçok teknik sistem ve cihazdan faydalanılıyor. Kara Kapıları Taşıt Takip Programı'ndan Tren Tarama Sistemi'ne, Araç Altı Görüntüleme Sistemi'nden konteyner taramaya, x-ray taramadan plaka tanıma sistemine kadar pek çok teknolojik imkan gümrük personelinin gözü kulağı oluyor.

Kapıkule Sınır Kapısı'nda görevli gümrük personelinin tecrübesinin yanı sıra geliştirilen teknolojik imkanlarla da uyuşturucudan otomobil parçalarına, cep telefonundan alkol ve sigaraya kadar yurda sokulmak istenen birçok ürün anlık olarak tespit ediliyor.

Diğer sınır kapılarında olduğu gibi Kapıkule Sınır Kapısı'nda da araç, konteyner ve tren tarama sistemleri, araç altı görüntüleme sistemi, güvenlik kamera sistemleri (CCTV), yolcu görüntüleme sistemi (terahertz), plaka tanıma sistemi, araç takip sistemi, radyasyon izleme sistemi, narkotik dedektör köpekler ve köpek kompleksi, uyuşturucu ve kimyasal madde teşhis cihazı ile karbondioksit ölçüm cihazı gibi güvenlik teknolojisinin gerektirdiği tüm sistemler aktif olarak kullanılıyor.

455 kamera bulunuyor

Kapıkule Sınır Kapısı'nda bulunan 455 adet kameradan gelen görüntüler en ince ayrıntısına kadar inceleniyor ve şüpheli görülen durumlarda anında müdahale ediliyor.

Kapıkule Gümrük Sahası Güvenlik Kamera Sistemi (CCTV) çerçevesinde sahanın muhtelif noktalarına yerleştirilen 455 adet kamera ile bu kameralardan alınan görüntülerin toplandığı İzleme Merkezi üzerinden sahanın güvenliği sağlanıyor ve bu merkezde bulunan 20 adet videowall ile ekran yönetim sistemi üzerinden sahanın 7/24 kontrolü yapılabiliyor.

Ayrıca Ankara'da bulunan Komuta Kontrol Merkezi üzerinden de izlenebilen görüntüler sayesinde hem yerelden hem de merkezden yapılan kontrollerle kaçakçılık faaliyetlerinin önüne geçiliyor.

'Yolcu Görüntüleme Sistemi" ile birçok başarıya imza atıldı

Kapıkule Gümrük Kapısı'nda kaçakçılıkla mücadelede etkin ve verimli olarak kullanılan sistemlerden bir diğeri olan, yerli ve milli tespit sistemlerinin geliştirilmesi çerçevesinde AR-GE çalışması olarak tasarlanan "Yolcu Görüntüleme Sistemi" ile kişilerin üzerinde veya kıyafetlerinin altına gizlenmiş uyuşturucu, patlayıcı, silah, et, alkollü içki, tütün ve tütün mamulleri gibi muhtelif eşya türlerinin uzaktan tespiti sağlanıyor. Bu sistem ile birçok yakalama yapılarak, yurda sokulmak istenen madde ve eşyalara el konuldu.

Kapıkule Gümrük Sahası'nda 20 adet dedektör köpeğinin aynı anda barınabildiği, içerisinde bağımsız 4 adet pentatlon eğitim alanının bulunduğu "Dedektör Köpek Kompleksi" de kaçakçılıkla mücadelede önemli rol oynuyor. Ayrıca Kapıkule'deki teknolojik imkanlardan bir tanesi olan ve özellikle son dönemlerde yaşanan düzensiz göçmen hareketliliğinin engellenmesi amacıyla araçlardan fotoğraf kalitesinde görüntü alınmasını sağlayan, park veya hareket halinde tarama yapabilen, manevra kabiliyeti oldukça yüksek Geri Yansıma Teknolojili ZBV Backscatter Tarama Sistemi de etkin bir şekilde kullanılıyor. Kapıkule'de uyuşturucu ve kimyasal madde teşhisi için faydalanılan "Araç Altı Görüntüleme Sistemi" de binlerce farklı maddeyi tanımlayabiliyor ve kaçakçılıkla mücadelede etkin rol üstleniyor. Göçmen kaçakçılığı olaylarının tespitinde kullanılan Karbondioksit Ölçüm Cihazı ile dorse, konteyner gibi kapalı alanların içindeki karbondioksit seviyesi kontrol edilerek içeride canlı olup olmadığı anlaşılıyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Kapıkule Gümrük Sahası'nda kullanılan sistem ve ekipmanların kaçakçılığın her türüyle mücadele edebilecek düzeye taşınması hedefleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Bilim-Teknoloji Haberleri