Test zekâ puanını bulmak için kullanılsa da daha çok öğrenme problemleri gibi sıkıntıları tanımlamak, rehabilitasyon ve eğitim programı hazırlamak ve çocuğun zihinsel gelişimi hakkında bilgi vererek olası sorunlarda erken önlem almak için kullanılan WISC-R testi artık Rize'de de yapılabilecek.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen “Rize İl Sağlık Müdürlüğü Mesleki Çalışanlarına Yönelik Wisc-R Yapılandırılmış Psikolojik Danışmanlık Eğitimi” projesi Adalet Bakanlığı Rize Personel Eğitim Merkezinde 30 mesleki personelin katılımıyla tamamlandı.
Rize Personel Eğitim Merkezinde gerçekleşen ve çocuk ruh sağlığı alanında Türkiye’ye örnek olan eğitimin kapanış programına Vali Yardımcısı Ömer Faruk Duman, Rize Personel Eğitim Merkezi Başkanı Necati Kurçenli, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Seçkin Karaoğlu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili Dr. Mustafa Aksoy, Rize DOKA İl Koordinatörü Fatih Özdemir ile ilgili şube müdürleri ve personeller katıldı.
Ruh sağlığı alanında hizmet sunan meslek elemanlarının katıldığı eğitimde psikolog ünvanlı personeller “Wisc-R Yapılandırılmış Psikolojik Danışmanlık Eğitimi”, “Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri Eğitimi” ve “Oyun Terapisi Eğitimi”; çocuk gelişimci ve sosyal çalışmacı ünvanlı personeller ise “Çocuk Testleri Eğitimi”, “Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri Eğitimi” ve “Oyun Terapisi Eğitimi” olmak üzere toplam 40 saatlik sertifikalı eğitim programlarına katılım sağlayıp testleri uygulayıcı sertifikaları başarılı bir şekilde almaya hak kazandı.
Rize’deki sağlık tesislerinde çalışan mesleki personellere bu proje kapsamında uygulanan eğitim programları ile yetkinliklerini arttırarak birçok alanda uygulayıcı konuma getirilecektir. Türkiye çapında örnek olacağını düşünülen bu proje ile çocukların daha yetkin personeller ile bir araya gelerek gerekli görünen zeka testleri uygulanması ve terapi alma imkanına ücretsiz bir şekilde sağlık tesislerinde kavuşacak.
İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, test uygulanan çocukların erken tanı alması ile birlikte erken tedavi uygulanabileceği için ailelerin çocukların tedavisi için uygun klinik, uygun psikiyatrik muayene veya destekleyici hizmetler arayışlarına girmek zorunda kalmayacakları ve vatandaşların il dışına veya özel sağlık kuruluşlarına sevki ve yönlendirilmesinin gerekmeyeceği ve ailelere bir mali külfet oluşturmasının önüne geçileceği belirtilerek, şunlar kaydedildi: “Çocuklarımıza hastalıklarına dair doğru tanı konulması ile doğru ve gerekli olan özel eğitim alabilmeleri sağlanacaktır. Hastanelerimize doğru tedavi alamadığı için tekrarlayan ve süregelen başvuruların önüne geçilecektir. Bu şekilde hem kamu yararı hem de çocuklarımızın sağlığı korunmuş olacaktır.
Bahsedilen test mesleki çalışanlarımız mesleki hayatlarınca boyunca uygulayabilir olabileceklerinden dolayı başta ilimize olmak üzere bölgemize ve ülkemize sürdürülebilirlik açısından büyük oranda katkı sağlayacaktır.
Wisc-R Zekâ testi ile sağlık tesislerimize başvuran çocukların, ruh sağlığı alanında zekâ geriliği, özgül öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi hastalıkların tanılarının belirlenmesi ve tedavi süreçlerinin her çocuğa uygun olarak belirlenmesi ile uygun özel eğitim hizmetlerinden yararlandırılması sağlanacaktır.”
Düzenlenen ‘Wisc-R Yapılandırılmış Psikolojik Danışmanlık Eğitimi’, ‘Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri Eğitimi’ ve ‘Oyun Terapisi Eğitimi’ programında başarılı olan sağlık çalışanlarına sertifikaları takdim edilerek program sona erdi.