Yaş Çay Dahil Tarımsal Destek Üzerinden Alınan Gelir Vergisi, Çiftçilere İade Edilecek

Tarımsal destek üzerinden tahsil edilen gelir vergisinin çiftçilere iade edileceği Resmi Gazete’de yayımlandı ve tarımsal destek ödemelerinden yapılan gelir vergisi kesintilerinin iade usul ve esasları düzenlendi.

Kamu kurum ve kuruluşları tarafından 1 Ocak 2016 tarihi ve sonrasında yapılan ve yaş çay üreticilerini de ilgilendiren tarımsal destek ödemeleri üzerinden tahsil edilen gelir vergisi ve faizi, çiftçilerin düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde başvurmaları halinde iade edilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının, Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, 26 Ekim 2021'den önce kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destek ödemeleri üzerinden kesilen gelir vergisinin iade işlemleri, illerde vergi dairesi başkanlıkları ya da defterdarlıkların yetkili kılacakları vergi dairesi/vergi dairelerince yerine getirilecek.

Başvuru için gerekli koşulları taşıyanlar, dilekçelerini, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden elektronik ortamda verebilecekleri gibi elden veya posta yoluyla da ilgili vergi dairesine ulaştırabilecek.

1 Ocak 2016'dan önce kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılmış bulunan tarımsal destek ödemeleri üzerinden tevkif suretiyle ödenmiş bulunan gelir vergileri yönünden ise düzenlemeden faydalanılması mümkün olmayacak.

Düzenleme kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 2 milyon üreticiye, faiziyle yaklaşık 5 milyar liralık ödeme yapılması bekleniyor.

TARIMSAL DESTEK ÖDEMELERİ KAPSAMINDA GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ İADE TALEP DİLEKÇESİ BAŞVURU KILAVUZU

Bu kılavuzda, İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla Tarımsal Destek Ödemeleri Kapsamında Gelir Vergisi Kesintisi İade Talep Dilekçesi başvuru işlemlerine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla yalnızca kendi adınıza yapılan kesintilere ilişkin başvuruda bulunabilirsiniz. İade talebinin vekil, veli, vasi, mirasçı vb. sıfatıyla yapılacak olması halinde başvurunuzu ilgili Vergi Dairesine fiziki ortamda (elden, posta vb.) yazılı olarak iletmeniz gerekmektedir. 

KULLANICI GİRİŞİ

İnteraktif Vergi Dairesine (http://ivd.gib.gov.tr) kullanıcı bilgileriniz (kullanıcı kodu / T.C. kimlik numarası / vergi kimlik numarası) ve şifreniz (önceden edinilmiş olan İnternet Vergi Dairesi, Hazır Beyan Sistemi, Defter Beyan Sistemi veya e-Beyanname Sistemi şifreniz) veya e-Devlet şifreniz ile, kullanıcı kodu ve şifreniz yok ise "e-Devlet ile Kayıt Ol" adımından kullanıcı kodu ve şifre edinerek giriş yapabilirsiniz. Ayrıca vergi dairenize şahsen başvuruda bulunarak da şifre edinebilirsiniz. Diğer taraftan, e-Devlet (http://www.turkiye.gov.tr) üzerinden giriş yaptıktan sonra veya internet bankacılığı üzerinden e-Devlet sayfası kanalıyla da İnteraktif Vergi Dairesine geçiş yapılabilmektedir. Şifre İşlemleri hakkında detaylı bilgi için: https://ivd.gib.gov.tr/sifreIslemleri.pdf

DİLEKÇE OLUŞTURMA MENÜSÜNE ERİŞİM

1. Yöntem:

Sisteme giriş yaptıktan sonra, İşlem Başlat > Vergi İşlemleri > Tarımsal Destek Ödemeleri Kapsamında Gelir Vergisi Kesintisi İade Talep Dilekçesi adımlarını takip ederek. Dilekçe oluşturma ekranına erişim sağlayabilirsiniz.

2. Yöntem:

Sisteme giriş yaptıktan sonra, Size nasıl yardımcı olabilirim alanında “Tarımsal”, “Destek” vb. kelimeler ile arama yaparak Tarımsal Destek Ödemeleri Kapsamında Gelir Vergisi Kesintisi İade Talep Dilekçesi oluşturma ekranına erişim sağlayabilirsiniz.

DİLEKÇE OLUŞTURMA EKRANI

1. ADIM – TELEFON ve ADRES BİLGİSİ

Dilekçe oluşturma ekranı açıldığında uygulama sizin sistemde kayıtlı olan telefon bilgisi ve adres bilgisi verilerinizi ekranda otomatik olarak göstermektedir.

Ekranda gösterilen telefon bilgisi ve adres bilgisi verilerinizin eksik veya hatalı olması durumunda aşağıdaki adımları takip ederek güncelleme işlemini yapabilirsiniz. Eğer, “Telefon Bilgisi” veriniz güncel değilse; Güncelle butonuna tıklayarak telefon bilginizi güncelleyebilirsiniz. 

Dilekçe onayı için gönderilecek sms güncellediğiniz telefona iletilecektir.

Güncel adresinizi, 1 numaralı alana adres numaranızı yazdıktan sonra kontrol et butonuna tıklamanız gerekmektedir. Bu aşamadan sonra adresiniz ekranda görüntülenecektir. Kaydet & Kapat butonu ile adres bilginizin güncelleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Güncel adresinizi, 2 numaralı alandan “İl, İlçe, Mahalle, Cadde/Sokak/Bulvar, Bina/Site, Bölüm” alanlarını sırasıyla doldurarak Sonuç adımında girmiş olduğunuz adres bilgisini kontrol ederek Kaydet & Kapat butonu ile adresinizi güncelleyebilirsiniz.

2. ADIM – HESAP BİLGİLERİ (İADENİN YAPILMASI İSTENEN BANKA HESAP BİLGİLERİ)

Bu adımda, Hesap Sahibinin Adı Soyadı alanı, sisteme giriş yapan kullanıcının ad soyad bilgisine göre otomatik olarak doldurulmaktadır. Ayrıca iade tutarının yatırılmasını talep ettiğiniz, Banka, İl, Şube, IBAN bilgilerinin tarafınıza ait bilgiler olması gerekmektedir.

Yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan Banka, İl, Şube ve IBAN alanları için; Banka: İade yapılacak banka adının girilmesi gerekmektedir. İl: İade yapılacak bankanın bulunduğu ilinin girilmesi gerekmektedir. Şube: İade yapılacak bankanın şubesinin girilmesi gerekmektedir. IBAN: İade yapılacak kişiye ait IBAN bilgisinin girilmesi gerekmektedir.

Hesap bilgileri girildikten sonra “İLERİ” butonu tıklandığında yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan uyarıyı (Banka hesap bilgileri (IBAN bilgisi) tarafınıza ait olmalı, doğruluğunu onaylıyor musunuz?) dikkate alarak işlem yapmanız gerekmektedir. Evet, butonuna tıkladığınızda bir sonraki adıma geçişiniz sağlanacaktır.

3. ADIM - DAVA BİLGİLERİ

Bu adımda, Tarımsal Destek Ödemeleri Kapsamında Gelir Vergisi Kesintisi İade Talebine ilişkin 01/01/2016 tarihi ve sonrası dönemlere ait açılmış bir davanız yok ise Hayır seçeneğini seçerek bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Tarımsal Destek Ödemeleri Kapsamında Gelir Vergisi Kesintisi İade Talebine ilişkin 01/01/2016 tarihi ve sonrası dönemlere ait açılmış bir davanız var ise Evet seçeneğini işaretleyerek yukarıdaki ekrandaki tabloda dava bilgilerinin girileceği satırdaki Davanın Açıldığı (Davalı) İdare, Yıl / Ay, Tutarı, Yargı Mercii, Davanın Esas Numarası alanlarını doldurmanız gerekmektedir.

Dava Bilgisinin birden fazla olması durumunda + simgesine tıklayarak yeni satır ekleyebilirsiniz

Bu kapsamda 01/01/2016 tarihi ve sonrasında iade talebinde bulunacağınız dönemlere ait iade talebinize konu vergi kesintilerine ilişkin olarak devam eden davalardan feragate ilişkin ilgili mahkemeden alınacak belgeleri vergi dairesine ibraz etmeniz gerekmektedir.

4. ADIM – ÖZET

Bu adımda, Tarımsal Destek Ödemeleri Kapsamında Gelir Vergisi Kesintisi İade Talep Dilekçesi oluşturma adımlarında girmiş olduğunuz tüm verileri Özet adımında görüntüleyebilir ve doğruluğunu kontrol edebilirsiniz. Hatalı olduğunu düşündüğünüz verileri Geri butonu yardımıyla ilgili ekrana ulaşıp güncelleme işlemi yapabilirsiniz. Yapmış olduğunuz güncellemeleri Özet adımında görüntülemeden işlemi onaylamamanız gerekmektedir. 

5. ADIM – ONAY

Bu adımda, yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan 1 numaraları Açıklama alanını okuduktan sonra Tarımsal Destek Ödemeleri Kapsamında Gelir Vergisi Kesintisi İade Talep Dilekçe başvurunuzun tamamlanması ve “Açıklamaları okudum, kabul ediyorum.” beyanını kabul ettiğinizi belirtmek için 2 numaralı kutucuğun ekran görüntüsündeki gibi işaretli olması gerekmektedir.

DİLEKÇENİN İLETİLECEĞİ VERGİ DAİRESİ

Dilekçe sistem tarafından iadeye yetkili vergi dairesine yönlendirilecektir.

DİLEKÇE GÖRÜNTÜLEME İŞLEMLERİ

Dilekçelerime Git butona tıkladıktan sonra aşağıdaki Dilekçelerim ekranını görüntüleyebilirsiniz. Dilekçelerim ekranına ana menüden İşlem Durumlarım ve Sonuçları > Dilekçelerim adımından da erişebilirsiniz

Rize Haberleri