Yerli Füze SOM Seri Üretime Hazır

TÜBİTAK, Türkiye'nin ilk millî seyir füzesi SOM için çalışmalarını hızlandırdı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 200 kilometre menzili olan füzenin seri üretim safhasına gelindiğini bildirdi.

SOM; uçaktan, karadan ve denizden atılabiliyor. Bakan Ergün, "Hedefi GPS, uydu ve yer haritası ile buluyor. Testleri yapıldı. A'dan Z'ye TÜBİTAK'ın geliştirdiği bir proje." dedi. Savunma sanayiinde ihtiyaçların yerli üretimle karşılanma oranının yüzde 25'ten yüzde 52'ye kadar çıktığını belirten Ergün, bu alanda önemli başarılar elde edildiğini söyledi.

TÜBİTAK'ta 2 bin 500 mühendisin savunma sanayii ile ilgili araştırma konularında çalıştığını belirten Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) envanterine giriyor. Bunun şimdi 500 kilometre menzillisini yapma kabiliyetine sahibiz. Ekiplerden bir kısmı havadan bir başka araca atılmasını sağlayacak şekilde çalışıyor. SOM, seri üretim safhasına geldi. Türkiye'nin bu tür alanlarda Ar-Ge ve üretim potansiyeli var." dedi. Bakan Ergün, savunma sanayiinde ihtiyaçların yerli üretimle karşılanma oranının yüzde 25'ten yüzde 52'ye kadar çıktığını belirterek, bu alanda önemli başarılar elde edildiğini söyledi. Kamu ihaleleri konusunda bilgilendirmede bulunan Bakan Ergün, adrese teslim bazı ihalelerin genelge ile düzeltildiğine dikkat çekti. Yeni bir düzenleme getirdiklerini aktaran Ergün, "Adı Ali ve Ayşe olduğu için avantaj alıyordu ancak bizim ihtiyacımızı ithal ürünlerle karşılayabiliyordu. Adamın adı Hans olsun istersen. Ben sizin ihtiyacınızı Türkiye'de üretilen ürünlerle karşılayacağım demeli. Bunun düzenlemesi yapıldı." tespitini yaptı. Ergün, bir grup ekonomi muhabirine kamu ihaleleri ve TÜBİTAK'ın çalışmalarının yanı sıra yatırımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cumhuriyet tarihinin en büyük teşvik paketi ile yatırımlara hız verildiğini aktaran Ergün, özellikle beş ve altıncı bölgelerde teşviklerin etkili olduğunu kaydetti. Ergün, Van, Batman, Diyarbakır ve Şanlıurfa organize sanayi bölgelerinde teşvikler açıklandıktan sonra parsel tahsisleri olduğunu belirterek Diyarbakır ve Batman OSB'nin dolduğunu, genişletme çalışmalarına ise başlanıldığını bildirdi. OSB'lerde yatırım yapanların teröre ilişkin endişeleri olmadığını ifade eden Bakan Ergün, buraların şehrin yakınında daha güvenli noktalar olduğunu kaydetti. Bölgeye büyük çaplı yatırımların geldiğini belirten Ergün, "Kilis'e 6 milyar dolarlık güneş enerjisi yatırımı kararı alındı. Pınar'ın Şanlıurfa'da yatırımı olacak." dedi. Bakan Ergün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın enerji enstitüsü çalışması yürüttüğünü bildirdi. Enerji Bakanlığı ile protokolün yapıldığını belirten Ergün, Konya Karapınarda enerji endüstri merkezi kurulacağını belirtti.

Bilim-Teknoloji Haberleri