1997 yılında yapılmaya başlanılan Hidro Elektrik Santralini durdurmak için çevrecilerin başlattığı hukuk mücadelesi üzerine Rize'nin Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde bulunan Fırtına Vadisi birinci derece sit alanı ilan edilmişti. Zamanla sit kararına rağmen ev ve işyerlerinde değişiklik yapanlar, yeni yapılanmaya gidenler ve mezar yeri kazanlar hakkında sit kanununa muhalefetten yasal işlem başlatılmış, yüzlerce kişi hakkında davalar açılmıştı. Sit kanuna muhalefetten 50 kişi de cezaevine girmişti.
Bölge sakinleri Fırtına Vadisi'nde alınan sit kararının yeniden düzenlenmesi için bugün bir protesto gösterisi düzenledi. Protesto gösterisinde fıkralara konu olacak anlar yaşandı. Protestocular ilk önce Fırtına Vadisi'nde toplanarak yüzlerce araçtan oluşan bir konvoyla Çamlıhemşin ilçesinde hareket ettiler. Burada üzerinde "SİT" yazılı bir tabutla yürüyüşe geçen grup, aniden başlayan şiddetli yağmurla kaçmaya başladı. Omuzlarında ahşap ve ağır tabut kalan protestocular ise sığınacak yer bulmakta güçlük çekti. Daha sonra şiddetli yağmura rağmen "SİT" yazılı tabut Çamlıhemşin Köprüsü üzerinden dereye fırlatıldı.
Ardeşen Fırtına Vadisi köprüsünün girişinde toplanan yaklaşık 150 kişilik grup, "Vatandaş el ele, yerleşim alanlarımızdan site güle güle" yazılı pankart ve "Çevre bekçi ile değil sevgi ile korunur", "Sit, köyümden git" yazılı dövizler açtı.
Burada grup adına açıklama yapan Nebahat Balcı, yerleşim alanlarındaki sit özelliğinin kendilerini esir aldığını ve yaşamlarını zorlaştırdığını söyledi.
Yerleşim alanlarından sit özelliğinin kaldırılmasını istediklerini ifade eden Balcı, şöyle konuştu: "Birileri bizim adımıza bir yerlere mesaj veriyor. Bu mesajı verenler, yılın 12 ayında yağmurunda, çamurunda, sevincinde, üzüntüsünde Çamlıhemşin ve doğanın yanında değiller. Buna rağmen sanki bütün vadi adına mesaj vermeye çalıştılar ama halk olarak biz buradayız. Bizler tatil için bu vadiyi kullanmıyor hayatımızın her anını burada geçiriyoruz. Biz, doğanın gerçek sahipleri olarak yaşam alanlarımızı daraltan yerleşim alanlarındaki sit özelliğinin kaldırılmasını istiyoruz."
Grup daha sonra yaklaşık 50 araçlık konvoyla Çamlıhemşin ilçe merkezine geldi. Burada üzerinde "sit" yazan tabutu omuzlara alan grup, ilçede yürüyüş yaptı.
Tabutun önünde yürüyen temsili imamın "Köylerimizde milli park ve sit alanı nedeniyle cenaze gömemiyoruz. Bu cenazeyi nereye gömeceğiz, bize yer gösterin" sözleri gülüşmelere neden oldu.
Grup ikinci kez basın açıklaması yaptığı sırada aniden yağmur bastırdı. Gruptakiler, şiddetli yağmur nedeniyle çevredeki kapalı alanlara sığındı.
Daha sonra omuzlarda taşınan tabut, Fırtına Deresi'ne atıldı.