3.5 milyon vatandaşın borcu var ama haberi yok

Ali TEZEL

Ülkemizde 5 milyon 300 bin zorunlu Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlusu var. Ama bunların en az 3 buçuk milyonunun borcu olduğundan haberi bile yok. Torba Yasa’yla gelir testi yaptırmayan ve bu nedenle devlete borçlanan vatandaşlara 31 Mart 2015’e kadar süre tanındı. Vatandaşlar başvuru yaptıklarında hem borçlarını hem azaltacaklar hem de taksitlendirecekler. Ancak birçoğunun borçlu olduğundan bile haberi olmadığı için başvurmayacak ve uygulamadan yararlanamayacak.

SGK'YA SORUN!

1 Ocak 2012’de başlayan zorunlu GSS uygulaması ile işsizler, köylüler, ayda 30 günden az sigortalı gösterilenler, 18 yaşını veya okuyorsa 25 yaşını dolduran çocuklarımız sigortadan önce borçlu haline geldi. Birçok vatandaş sağlık hizmetlerinden yararlanmak için hastaneye gidip “Borcunuz var, SGK'ya gidin” denmeden borçlu olduğunu öğrenemiyor. Vatandaşlara tavsiyemiz PTT'’lerden edevlet şifresi almaları veya www.sgk.gov.tr den e-sgk bölümünden de borçlarını öğrenmeleri.

KRİTİK TARİH 1 EKİM

2008 Normal şartlarda erkek öğrenciler 25 yaşına kadar anne ve babası üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanır. 1 Ekim 2008’ten önce doğmuş kızlar da ömür boyu ana ve babasından sağlıktan yararlanır. Ancak ister erkek olsun ister kız işe girmişlerse artık ana-baba üzerinden sağlık yardımı alamazlar.

PART-TİME ÇALIŞAN GENÇLER GSS PRİMİNİ KENDİ ÖDER

Aslında öğrenci oldukları halde ayda 30 günden az yani yarı zamanlı çalışan öğrenciler de 30 günden eksik kalan süreleri için Gss primi ödemek zorunda. Kamuoyunda bilinen adıyla part-time yani ayda 30 günden az çalışmak öğrencilerin tek gelir kaynağıdır. İşte bu çalışanlar için 1 Ocak 2012 günü yürürlüğe giren zorunlu Gss uygulamasına göre kısmi ay Gss primi ödenmeyecek, tam ay çalışmış gibi Gss primi ödenecektir.

ÇOCUKLARINIZ İÇİNDE PRİMİ ÖDEYECEKSİNİZ

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile artık okumuyorlarsa 18 yaşından büyük çocuklarınız sağlık primi ödemeden sağlık yardımı alamayacak. Okuyorlarsa lise için 20, yüksekokul için 25 yaşına kadar prim ödemeyecek. Liseden yeni mezun olmuş öğrenciler de 120 gün boyunca (üniversiteyi kazanıp kayıt oluncaya kadar) prim ödemez. Ama üniversiteye girememişlerse artık prim ödeyecek.

SAĞLIK SİGORTASINDA ALT SINIR VAR MI?

5510 sayılı Kanun gereğince; harcamaları, taşınır ve taşınmaz malları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar prim ödemeyecek. Aylık gelirleri asgari ücretin üçte birinden (3780.16 liradan) çok olanlar SGK’ya GSS primi ödeyecekler.

BORÇLU SAYISI SGK'YA GÖRE 5 MİLYONDAN FAZLA

Gelir testini zamanında yaptırmadığı için en yüksek (ayda 2 asgari ücretten çok geliri var denilen) prim rakamı üzerinden SGK’ya borçlu duruma düşen kişi sayısı 5 milyondan fazla ve toplam borçları da 10 milyara yakın.

TORBA İLE YENİDEN GELİR TESTİ AFFI GELDİ

Zamanında gelir testi yaptırmayan GSS borçlulara Mart 2015 sonuna kadar Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürlüklerine başvurup yeniden gelir testi yaptırmak ve aynı zamanda da prim affı ile taksitlendirmeye başvurmak zorunda.

GELİR TESTİ NE DİYOR?

Zamanında gelir testi yaptırmamış olanlara ayda 2 asgari ücretten çok kişi başına düşen gelirleri var denilerek her ay için geriye doğru geçmiş aylarda ortalama 250 liradan borç yazıldı. Kişi başına düşen borç miktarı 7 bin lirayı da buluyor. Şimdi 31 Mart 2015 gününe kadar gelir testine girer ve asgari ücretin 3’te birinden yani 400 liradan az kişi başı gelirleri çıkarsa borç tamamen silinecek. Test sonucu geliri 400 ila 1.202 arasında olanlar ise aylık ortalama 50 lira gibi geriye doğru borç ödeyecekler ve GSS prim borçlarının ödenmesine ise Nisan ayından itibaren başlanacak. Ödemeler peşin olabileceği gibi 18 taksitte ama her 2 ayda bir ödeme ile 36 aya kadar taksitlendirilebilecek.

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.