3 bin senelik lezzet: Pirinç

Aydan ÜSTKANAT

İNSANOĞLUNUN ilk yemek malzemelerinden biri pirinç. Amerika pirinçle 1694’de tanışmış olsa da Çin’de geçmişi 8 bin küsur senelere dayandığı iddia edilmekte. Kesin olarak 3 bin senelik bir geçmişi olduğu söylenebilir. Pirinci kısa taneli, orta ve uzun taneli olarak üç grupta toplamak ve bunların alt gruplarından bahsetmek doğru olabilir. Japon pirinci Nishiki, Amerikan pirinci, Basmati, kahverengi, kabuklu ve doğal Avrupa’daki marketlerde pirinç için ayrı reyonlar vardır. O reyonlarda, yabanisinden tutun da renk renk, şekil şekil pirinçler. Bizde genellikle baldo, Osmancık ve kırık pirinç olarak reyonlarda yerini alan pirince uzun dönemdir kabuklu, Jasmine ve Basmati eşlik ediyor. Yapacağınız yemekte son derece önemlidir doğru pirinci kullanmak. Hindistan ve Pakistan yemeklerinde kullanılan Bastami pirinci kokuludur örneğin, her yemekte kullanmak pek uygun olmaz. Genellikle tek başına daha iyi sonuç verir. İsmini çiçeğinden alan Jasmine pirinci de aromalı bir pirinçtir ve genellikle kokulu olmalarından dolayı Basmati ile birbirlerinin yerlerini alırlar. Ancak Jasmine pirincinin aroması daha farklıdır ve yapısında şeker tadı vardır. Doğal olarak yemeğe farklı aromaları ile bambaşka lezzet katarlar. Bu yüzden lezzetli bir Risotto yapmak istediğinizde, mutlaka Risotto pirinci, Sushi yapacağınız da ise glutenli, kısa gövdeli Nishiki yani Japon pirinci kullanmanızda fayda var.

İran Pilavı

ETİ uygun bir tencerede, çok az yağda biraz kavurup, suyunu ilave edin ve kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Pişirirken ara sıra suyunu kontrol etmeli, bittiği takdirde çok az su ilave edebilir, bu ilaveleri aşamalı olarak yapabilirsiniz. Ocaktan almadan 10 dakika kadar önce tuzunu ve tereyağını ilave edip karıştırın. Kapağını kapalı tutun.

Diğer taraftan pirinci bol su ile 3-4 kez yıkayıp iyice süzün. Yeteri kadar büyük bir tencereye 5-6 bardak su koyup kaynatın, kaynayınca biraz tuz atıp pirinçleri ilave edin. Yaklaşık 10dk kadar ara ara pirinçlerin kırılmamasına dikkat ederek hafifçe karıştırarak diri kalacak şekilde haşlayın. Suyunu süzüp soğuk sudan geçirin ve kevgirde iyice süzülmesi için bekletin. Bu arada patateslerinizi soyup orta kalınlıktan biraz daha ince halka halka dilimleyin. Pilav tencerenizin dibine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı koyup biraz tuzladığınız patates dilimlerini düzgünce dizin. Üzerine pirincin yarısını koyup kavrulan ve iyice pişen etlerinizi döşeyin. Etlerin üzerine kalan pirinci koyun. Pirincin yüzeyini bastırmadan düzeltin ve belli aralıklarla tahta bir kaşığın sapı yardımıyla derin olarak batırıp pirincin üzerinin göz göz olmasını sağlayın. Üzerine bir kaç yemek kaşığı daha zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın ve çok kısık ateşte 45 dakika kadar pişirin. Bu pişirme yönteminde su kullanılmaz. Pirinç suyun içinde kaynarken gövdesine aldığı suyun buharıyla, yarım kalmış pişmesi ikinci tencerede devam eder. Ocağın altı kapanır kapanmaz kalın bir mutfak havlusunu tencereye, özellikle kapağından hava çıkmayacak şekilde sarmalısınız. Tuz oranını İran’da fazla kullanmazlar ama siz damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Servis: Tencereyi büyükçe bir servis tabağına dikkatlice ters çevirin, tabağa tıpkı pasta gibi çıkan çıtır kızarmış patatesle kaplı pilavı dilimleyerek yemek sofrasında servis edin. 

2 su bardağı Jasmine pirinç 
2 patates 
25-30 cm çapında yapışmaz tabanlı orta derinlikte bir tencere 
Yeteri kadar zeytinyağı 
Tuz
Eti için 
200-250 gr yemeklik kuşbaşı et 
Dörtte bir su bardağı su 
100 gr tereyağı 
Tuz

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.