Balığı mandalina suyunda marine edin, armudu salataya ekleyin, tavuğu elmayla pişirin, cevizi fırında kurutun, mantarı bir de çiğ yemeyi deneyin... Beş farklı mevsim malzemesiyle beş önerim var. Mutfak önlüklerinizi hazırlayın...
Gelenekseli seviyorum. Malzemeleri olmadık baharatlarla buluşturmayı, çok çeşit kullanarak ana malzemenin lezzetine gölge düşürmek bana göre değil. Mutfakta sıkı sıkıya bağlı olduğum bu ilkelerle sanmayın her gün anne yemekleri yapıyorum. Tam tersine o gün tezgahta ne varsa, neyi nasıl pişirmek istersem öyle yemek hazırlıyorum. Genellikle ilham perilerim ne derse o oluyor. Lezzetli yemeğin sırrı anne yemeğini hakkıyla yapabilirken malzemelerle fark yaratmakta saklı. Tıpkı Picasso’nun hakkıyla klasik resim yaparken bambaşka bir teknikte kendisini bulması gibi. Picasso, fırçayı eline aldığı günden beri elbette bu geometrik şekilleri çizmedi. Onu kübizmin temellerini atmaya götüren tuvalle fırça arasındaki derin ilişkiyi iyi bilmesi, konuya hakim olabilme yetisiydi.
Tencereyle malzeme arasındaki ilişki elbette bundan daha basit. Dahi olmaya gerek yok. Malzemeleri tanımak, geleneksel pişirme yöntemlerini ve hangi malzeme hangisiyle uyuşur bilmek yeterli. O halde sağlam bir lezzet için şunu söyleyebiliriz; kendi mutfağında fark yaratmak için önce gelenekleri iyi bilip anne yemeklerini iyi yapacaksın... Sonrası mı? Sonra malzemeleri elleyip koklayıp cesurca tavaya atacaksın.
Bakalım mevsim neler fısıldıyor...
Elma
Mevsiminde bol bol tatlı ve kurabiyelerini yapıyoruz. Peki ya yeşil elmalı, taze soğanlı patates salatası? Veya elma suyuyla et marinesi veya elma dilimleriyle fırında tavuk yapmayı hiç denediniz mi? Eğer cevabınız hayırsa bir kez şans vermenizi isterim. Bütün bir tavuğu veya tavuk butlarını zeytinyağı, biraz bal tuz ve elma sirkesiyle yoğurup bir saat dinlendirin. Daha sonra elma, kereviz dilimlerini taze adaçayıyla karıştırıp fırına verin. Ara sıra pişerken saldığı suyu tavuğun üzerinden fırça ile gezdirin.
Ceviz
Zaten kendi başına büyük bir lezzet. Özellikle de mevsimi olan şu günlerde. Yıl boyunca tazelemek için bir gece önceden suya atıp kullanabilirsiniz. Mozaik pasta, cevizli baklava gibi tutkunu olduğumuz lezzetlerin başkahramanı. Çerkes tavuğu, Antep usulü nar ekşili cevizli zeytin salatasının lezzeti ise tartışılamaz. Gelin bu sefer onunla Uzakdoğu atıştırmalığı hazırlayalım. Cevizleri birkaç kez sıcak sudan geçirip kağıt havluyla iyice kurutun. Bu şekilde tazelediğiniz cevizleri bal veya agave şurubuyla harmanlayıp 110 derece ısıtılmış fırında kurutun.
Armut
Yemek, tatlı ve salatada müthiş fikirler için çok uygun bir malzeme. Özellikle Avrupa’da aromalı cinsleri salatalarda bolca kullanılmakta. Rokfor, gravyer gibi yağlı peynirlerle birlikte sunulmakta. Salatalara eklenecek armudu ince dilimleyip biraz balsamik sirkesinde bekletin ardından tavada karamelize edip hazırladığınız yeşil salataların üzerine ekleyin. Ayrıca armutla komposto da yapabilirsiniz. Yasemin çiçeği veya taze zencefille aromasını zenginleştirebilirsiniz.
Mantar
Çorbası, yemeği, sotesiyle gerçekten kolay ve lezzetli bir malzeme mantar. Çiğ olarak tüketilmesini çok önemsiyorum. Özellikle listedeki mandalinayla lezzetli bir salata hazırlayabilirsiniz. Bunun için mandalina suyunu sıkın, taze biberiyeyi incecik kıyın, tuz, karabiber ve biraz zeytinyağı ekleyip karıştırın. İçine incecik dilimlenmiş mantarları ekleyip harmanlayın. Bu şekilde buzdolabında 10-15 dakika dinlendirin. Dildiğiniz yeşilliklerle bir salata hazırlayın tabağa alın, üzerine mandalinayla marine edilmiş çiğ mantar dilimlerini, biraz da haşlanmış nohudu ekleyip servis yapın.
Mandalina
Suyu, asidik yapısı ve özel rayihasıyla farklı bir malzeme. Her şeyle uyum sağlamasını bekleyemeyiz. Ama ilginç birleşmelerle tadanın unutmayacağı lezzetler yakalayabiliriz. Mesela mandalina suyuyla marineler hazırlayabilirsiniz. Tavuk ve balık mandalina suyuyla iyi sonuçlar vermekte. Misal, irice barbunya balığını mandalina suyu, karabiber, tuz, biraz mandalina kabuğu rendesi ve zeytinyağıyla karıştırın. Beş dakika bekletip tuzu alınmış salamura asma yaprağına sarıp fırın