Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla…
Salât ve Selam Efendimizin ve Ashabının üzerine olsun…
آمَنْتُ بِاللهِ وَ مَلَئِكَتِهٍ وَ كُتُبِهِ وَ رُسُلِهِ وَ اْليَوْمِ اْلآخِرِ وَ بِالْقَدَرِ خَيْرِهِ وَ شَرِّهِ مِنَ اللهِ. تَعَالَى وَ اْلبَعْثُ بَعْدَ اْلمَوْتِ حَقٌّ ...
Allah’ın varlığına ve birliğine ve kitaplarına ve Peygamberlerine, ahiret gününe, Kader, hayır ve şerrin her şeyin Allah’tan olduğuna ve ahiret gününe iman ettim …. (…devamı için bakınız)
İmanın 6 şartını kabul etmemizle Müslüman oluruz. Birinde var olan çalkantı imanı düşürür. Allah bizleri muhafaza etsin.
İmanın şartlarından sadece Kitaplara imanı buradan çekip almak istiyorum. Ve buradan da kendi kitabımız olan Kuran-ı Kerim’e dokunmak ve açılış akdimizi sizlerle incelemek istiyorum.
Kelime manasıyla açılış anlamına da gelen bu surede Kul ile Rabbi arasında yapılan bir muhabbeti Cenab-ı Hak bizlere bildirmiştir. Cenab-ı Hakk’ı bizlere tanıtan ve iman ettiğimiz ve Rabbimize duamızla sığındığımız Fatiha Suresi yerimizde ve yaşantımızda büyük etkiye sahiptir.
Hayatımızdaki yeri ve önemi o kadar büyüktür ki; Cenab-ı Hak günde 40 kez bize okutturuyor ve her an iç içe olmamızı istiyor.
Yaşantımız içerisinde doğan bütün maddi ve manevi sıkıntılarımız da Fatiha suresini yaşantımıza tam manasıyla serpiştiremediğimiz anlamını göstermiyor mu?
Bütün mesele günde 40 kez okuduğumuz Fatiha suresini unutmamız ve tam manasıyla iman edemeyişimiz değil mi? İşte tam olarak da burada kaybediyoruz.
Başta kendi nefsime ve sonra sizlere bir ufak etki oluştursun diye buyurun hep birlikte anlamını inceleyelim;
FATİHA SURESİ
1-Hamd Alemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.
Bize nasip olan bütün nimetleri bize sunan Rabbimize övgüyü ne kadar gösteriyoruz? Rabbimizi unutup bir tablacı hükmünde olan insana (bize o nimeti getiren kişi) sonsuz şükrediyor ve her şeyi ondan biliyoruz. Rabbimiz beni unutma diyor.
2- O, esirgeyen ve bağışlayandır.
Her türlü yanlışımızda bizi affedecek olan Rabbimizdir. Kulum bana dua et, icabet edeyim diyen Rabbimize günde kaç kez el açabiliyoruz?
3- O, din gününün sahibidir.
Ölüm diye bir gerçek var. Elbette iman ettiğimiz Ahiret günüde var. Elbette ezelden ebede her şeyin sahibi Rabbimizdir. Kıyamet gününün sahibi olan Allah kurtuluşumuz için bizden ne bekliyor?4- Rabbimiz; Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz.
Başımıza bir sıkıntı geldiği vakit tevekkül ile Rabbimize teslim olmak varken çareyi başka yerlerde ve başka kişilerde arıyoruz. En basiti hasta olduğumuzda doktora gittiğimiz vakit. Doktor sadece gerekeni yapar, doktordan şifa beklemek elbette yanlıştır. Şifayı veren Rabbimizdir. Bir yarışmada yolu yürümek bize aittir. Zaferi veren Rabbimizdir. İşte tevekkülün sırrı tam manasıyla burada başlar. Şikâyetin yerine şükrü biraz daha artırmamız gerekmez mi?
5- Bize doğru yolu göster,
6- Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğrayanların ve sapmışların yoluna değil.
Âmin!
Evet, en büyük dua ile sonlandırılan Fatiha suresi hayatımızın her alanında her anında bizim yardımımıza koşuyor. Bizim yapmamız gereken şey ise her defasında yanımıza gelen bu sureyi çekip kalbimize yerleştirmek. Bütün işlerimizde her daim Rabbimizi hissederek adım atmak…
Namazlarımızın her rekâtında bizim yakamızı bırakmayan ve bizimle olan Fatiha suresinin önemi elbette çok büyüktür.
Nacizane bir şekilde bu sure hakkında biraz düşünürken yapmamız gerekeni, doğru olanı birlikte düşünüp yaşantımıza geçirmeye gayret gösterelim istedim.
Başta kendi nefsime ve sonra sizlerin düşüncelerine bir nebze de olsa etki etmesi dua ve temennisiyle;
Allah’a emanet olun….