Stres hepimizde istem dışı bazı belirtiler oluşturabiliyor, beklenmedik, sürpriz bazı problemler hatta kişilik değişimleri yaratabiliyor. Bunların bir kısmı ise stres maksimizasyonu sınırına ulaştığımıza yani işin kritik bir noktaya geldiğine işaret ediyor. İşte o kritik işaretler ortaya çıkınca işi oluruna bırakmak yerine bir doktordan yardım almanız gerekiyor.
O işaretlerden bazıları şunlar...
1- Baş ve sırt ağrısı
2- Hazımsızlık, mide ağrıları ve bağırsak spazmları
3- Kalp atışlarında hızlanma
4- İlerleyici yorgunluk hali
5- Büyüyen uyku problemleri
6- Tekrarlayan baş dönmeleri ve kulak çınlamaları
7- Cinsel performansta bozukluklar
8- İştah sapmaları
9- Geceleri aşırı diş gıcırdatmaları
10- Daha fazla alkol tüketme eğilimi
11- Başkalarını sürekli eleştirme hali
12- Aşırı buyurgan tavırlar
13- Öfke, gerginlik, kaygı halleri ve aşırı baskı hissi
14- Her an patlamaya hazır, gergin ve sinirli biri haline gelmek
15- Sık sık ve sebepsiz yere mutsuz ve keyifsiz bir duygu durumuna girmek
16- Konsantre olamamak veya unutkanlık, kararsızlık hali
17- Mizah duygusunun yavaş yavaş körelmesi
18- Yaratıcılık yeteneğinin giderek azalması
19- İlerleyici bir yalnızlık halinin gelişmesi
20- Hayatın hiçbir anlamının kalmadığının düşünülmesi.
Nöropati nedenleri
◊ Şeker hastalığı
◊ Alkol bağımlılığı
◊ Vitamin noksanlığı
◊ Tiroit tembelliği
◊ Kurşun zehirlenmesi
◊ Böbrek yetmezliği
◊ Kanserler
Nöropati işaretleri
◊ Yanma
◊ Uyuşma
◊ Karıncalanma
◊ Kramplar
◊ Tansiyon düşmeleri
◊ Mide krampları
◊ Cinsel sorunlar
Melatonin hapları güvenli mi?
Uyku kalitesini artıran ve beyinde her gece üretilen mühim bir hormonumuz var: Melatonin. Bu doğal hormonun sentetik türleri de geliştirildi ve üreticiler tarafından “uyku desteği” olarak kullanıma sunuldu. Melatonin hapları ilaç değil, diyet takviyesi olarak pazarlanıyor. Bu nedenle de üretimleri devletler tarafından ciddi bir denetime tabi tutulmuyor. Bir başka deyişle güvenlikleri sınırlı, dozajları, saflıkları sorunlu kalabiliyor. Bu problemleri aşmanın yolu da kaliteli ürünleri eczaneden, eczacılarla konuşarak almaktan geçiyor. Melatonin kullanmayı düşünüyorsanız önce doktorunuzla konuşun, sonra da eczacınızdan yardım isteyin.
Sorununuz nöropati olabilir mi?
Osman Bey, durup dururken ayaklarım yanıyor. Bazen de sanki elime ateş değmiş gibi hissediyorum.
Hatta bir defasında yanımda oturan ve sigara içen bir arkadaşımı beni yakmakla bile suçladım...
Bunları anlatan hastam 60’lı yaşlarının ortalarındaydı.
Ona ihmal ettiği şeker hastalığı problemi ve kanında aşırı şeker birikimi yüzünden oluşan nöropatik bir problemle karşı karşıya olduğunu, yüksek kan şekerinin özellikle el ve ayaklarda sinir kılıfı harabiyeti yaparak yanma, uyuşma ve karıncalanma hissi gibi sorunlara yol açabileceğini anlattım.
Çözüm yolları için tavsiyelerde bulundum. Peki nedir, nasıldır bu nöropatiler? Nasıl oluşurlar? Nasıl anlaşılır ve iyi olurlar? Buyurun...
Tıp dilinde nöropati olarak adlandırılan her durumun sinir sitemi ile ilgili bir sorunu ifade ettiğini bilmelisiniz.
Sinir sistemi mükemmel ama bir o kadar da karmaşık bir yapıdır. İşlevini, komuta merkezleri olarak hareket eden nöron hücreleri ve bu hücreler arası iletişimi sağlayan sinir lifleri aracılığıyla yürütür.
Nöropati, duyularla ilgili verileri beyne aktaran ve beyinden omuriliğe, omurilikten de kaslara yollanan iletileri kontrol eden sinir liflerinde özellikle de liflerin kılıflarında bir hasar olduğunu işaret eder.
Eğer bu hasar duyusal sinir liflerinde ise işaretler de duyusal şikâyetler olacaktır. Mesela durup dururken bacaklarınızda bir yanma, uyuşma, karıncalanmalar hissedersiniz ya da kolunuz uyuşur.
Bu belirtiler sorunun duyusal liflerle ilgili olduğu anlamına gelir. Duyusal sinir lifleri ile ilgili problemler kendilerini yanma, uyuşma ya da karıncalanma gibi duyusal şikâyetlerle gösterirler.
Sorun motor liflerdeyse güç kaybı ön plandadır. Hafif bir objeyi bile kaldıramamak gibi bir belirti problemin motor liflerde olduğuna işaret eder.
Melatonin hapları güvenli mi?
Uyku kalitesini artıran ve beyinde her gece üretilen mühim bir hormonumuz var: Melatonin.
Bu doğal hormonun sentetik türleri de geliştirildi ve üreticiler tarafından “uyku desteği” olarak kullanıma sunuldu.
Melatonin hapları ilaç değil, diyet takviyesi olarak pazarlanıyor. Bu nedenle de üretimleri devletler tarafından ciddi bir denetime tabi tutulmuyor. Bir başka deyişle güvenlikleri sınırlı, dozajları, saflıkları sorunlu kalabiliyor.
Bu problemleri aşmanın yolu da kaliteli ürünleri eczaneden, eczacılarla konuşarak almaktan geçiyor. Melatonin kullanmayı düşünüyorsanız önce doktorunuzla konuşun, sonra da eczacınızdan yardım isteyin.
Şekerleme yapalım mı yapmayalım mı?
Daha önce de yazdım: Öğleden sonra (14.00-15.30 arasında) beynimizde gece uykusunda ortaya çıkan dalganın benzerleri ortaya çıkıyor.
Bu saatlerde çekilecek kısacık uykular canlandırıcı bir tonik haline de gelebiliyor. Ne var ki bazıları için tam tersi de söz konusu, şekerlemeler sorun kaynağı da olabiliyor.
Diğer taraftan eğer bir gece önceden uykusuz kalmışsanız ertesi gün yapacağınız şekerleme uykululuk halini azaltacağı için de işe yarıyor ama şekerleme biraz uzatılırsa aynı gece uykunuzu da kaçırabiliyor.
Kısacası şekerlemenin iyi olup olmadığını anlamanın yolu onu denemenizden geçiyor.
Hipnoz nedir?
Bugünlerde pek sık gündeme gelen tıbbi sözcüklerden biri de hipnoz. Aslında tıbbi anlamda faydalanılması durumunda hipnoz kötü bir şey değil: Dikkatinizi odaklamanıza, sorunlarınızı tekrar tekrar düşünüp gevşemenize ve neticede faydalı sonuçlar elde edebilmenize yardımcı olabilen doğal bir iyileşme aracı. Hipnozda öyle zannedildiği gibi bir “sihir” durumu filan da yok.
Başarı, konsantre olma yeterliliğinize ve terapistinize olan güveninizle ilişkili. Hipnoz sayesinde ağrı ve acı algınızı azaltabilirsiniz. Duygusal ve fiziksel tepkilerinizi de bir ölçüde kontrol altına alabilirsiniz. Baş ağrılarından, periyot dönemi kasık ağrılarından, hatta kronik kanser ağrılarından hipnoz ile kurtulanlar da var. Yine hipnoz sayesinde sigara içmeyi bırakan yetişkinler, yatak ıslatmayı, tırnak yemeyi, diş gıcırdatmayı terk eden çocuklar, gençler olabiliyor. Hipnozu yeme bozukluklarının tedavisinde ve uyku bozukluklarının düzenlenmesinde kullanan merkezler de söz konusu.
Yukarıda da belirttiğim gibi bütün mesele sizin bu konuya olan ilginiz ve terapiste duyacağınız güvenle bağlantılı.