09.10.2013 ve 05.11.2012 günleri de bu köşeden duyurduğumuz gibi Yargıtay boşandığı halde boşandığı kocası ile birlikte yaşamaya devam edenler de NİTELİKLİ birliktelik yani aynı yatağı paylaşma şartı aradığı gibi bu durum tespit edilirse sadece 1.10.2008 gününden sonra ödenen yetim aylıkları geri istenebilir sözünü bir kez daha tekrarladı…
Sosyal Güvenlik Kurumu, boşanan kadınlara ana-baba üzerinden yetim aylığı veya bir önceki vefat etmiş eski kocaları üzerinden dul aylığı bağladıktan sonra evlerine denetim elemanı gönderip, kadının boşandığı kocasıyla beraber yaşayıp yaşamadığını kontrol ettirir ve denetim raporu sonrasında da önce bağladığı aylığı keser, geçmişte ödediklerini faiziyle birlikte ister üstüne de Cumhuriyet Savcılığına dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunurdu.
***ÖNCE SUÇ OLMAKTAN ÇIKTI
SGK’nın suç duyurusundan sonra Savcılıkça açılan dolandırıcılık suçu konusunda son sözü Yargıtay 15. Ceza Dairesi söylemiş ve kadının boşandıktan sonra kiminle yaşayacağına kimsenin karışamayacağını ve boşandığı kocasıyla nikahsız olarak beraber yaşamasının SUÇ olmadığına karar vermişti. Biz de bu köşeden 25 Eylül 2012 günü bunu duyurmuştuk. Zira, SGK boşanan kadının başka erkekle beraber yaşamasına karışmazken veya hiç nikah yapmadan imam nikahıyla yaşayan kadınlara bir şey demezken, sadece boşandığı kocasıyla ara-sıra çocukları için görüşen kadınlara dolandırıcı demekteydi.
***YARGITAY 10. ve 21. HUKUK DAİRESİ; “AYNI YATAK PAYLAŞILIYOR MU?”
SGK’nın denetim elemanları, bu tür incelemelerde boşanan kadının evine gidip, komşularına, çevre esnafa sorup eski kocanın eve gelip gelmediğini sormaktadır. Bu tür sorular ise hatalı sonuçlara yol açmaktadır. Zira, ortak çocukları olan eski karı-kocanın tabi ki ara sıra aynı mekanı paylaşmaları bir gerçektir. Sırf bu sebeple de aylık kesilemez. Yine bu köşeden 5.11.2012 günü yayınladığımız üzere,Yargıtay 10. Hukuk Dairesi de bu konuya değinerek, birlikte yaşamanın eylemli olup olmadığının mahkemece araştırılmasını istemiş. Tabi ki aile hayatı ile özel hayatın gizliliği gerçeği karşısında eylemli birliktelik bana göre “aynı yatağı paylaşmaktır”. Şimdi de Yargıtay 21. Hukuk Dairesi tıpkı 10. Hukuk Dairesi gibi EYLEMLİ VE NİTELİKLİ birliktelik varsa aylık kesilebilir dedi. Bu arada eski karı-kocanın aynı yatağı paylaştığını kim tespit edebilir hiç kimse.
***EYLEMLİ-NİTELİKLİ BİRLİKTELİK TESPİT EDİLİRSA SADECE 1.10.2008 SONRASI AYLIKLAR İSTENEBİLİR
Yine bu köşeden 09.10.2013 günü yayınladığımız üzere şayet SGK denetim elamanları ve hakim eski karı-kocanın EYLEMLİ-NİTELİKLİ olarak birlikte yaşadığını (aynı yatakta birlikte olduklarını) tespit ederlerse SGK sadece 1.10.2008 gününden sonra ödediği dul-yetim aylıklarını geri isteyebilir. Bu kararı daha önce 10. Hukuk almıştı, şimdi 21. Hukuk da aynı kararı verdi.
***İŞTE NİTELİKLİ BİRLİKTELİĞİN EMARELERİ
"Anayasanın özel hayatın gizliliğini düzenleyen 20. Maddesi, 5510 sayılı Kanun, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, 4857 sayılı İş Kanunu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümleri göz önünde bulundurulmak suretiyle yöntemince araştırma yapılmalı, tarafların göstereceği tüm kanıtlar toplanmalı, bildirilen ve dinlenilmesi istenilen tanıkların ifadeleri alınmalı, davacı ile boşandığı eşinin yerleşim yerlerinin saptanmasına ilişkin, muhtarlıktan ikametgah senetleri elde edilmeli, ilgili nüfus müdürlüklerinden sağlanan nüfus kayıt örnekleri ile yerleşim yeri ve diğer adres belgelerinden yararlanılmalı, adres değişiklik ve nakillerine ilişkin bilgilere ulaşılmalı, özellikle ilgili nüfus müdürlüğünden adres hareketleri tarihleriyle birlikte istenilmeli, ilgililerin su, elektrik, telefon aboneliklerinin hangi adreste kim adına tesis edildiği saptanmalı, seçmen bilgi kayıtları getirilmeli, varsa çalışmaları nedeniyle resmi/özel kurum ve kuruluşlara verilen belgelerde yer alan adresler dikkate alınmalı, boşanan eşler 4857 sayılı Kanun hükümleri kapsamında yer almakta iseler adlarına ödeme yapılabilecek özel olarak açılan banka hesabı bulunup bulunmadığı belirlenmeli, boşanan eşlerin kayıtlı oldukları bölge/bölgeler yönünden kapsamlı emniyet müdürlüğü/jandarma komutanlığı araştırması yapılmalı, anılan mahalle veya köyde muhtar ve azalarının tanıklık sıfatıyla bilgi ve görgülerine başvurulmalı, böylelikle 'boşanılan eşle eylemli olarak birlikte yaşama' olgusunun gerçekleşip gerçekl