Geri sayım başladı. Aralık demek yeni yıl kapıda demek. Bir yılın daha bitiyor olması kimini biraz hüzünlendiren, kimini ümitlendiren, kimini eğlendiren, kimini çok da ilgilendirmeyen bir durum. Her ne hissediyorsanız kabul ama siz yine de eve giderken yanınıza biraz kestane, nar veya balkabağı alın. Aralık ayının bu eşsiz mahsullerini sofraya hatta evin baş köşesine taşıyalım. Evin de sizin de havanız değişsin.
KESTANE
Kestanenin dekorasyon malzemesi olabileceği fikri belki uzak gelebilir. Ancak o da dekoratif olmaya son derece uygun bir meyve. Örnek, büyük cam kaselerin üçte birini kestane ile doldurup ortasına tealight mum koyabilir, çam dallarıyla birlikte kapı süsü yapabilir, her birinin üzerine simli kalemlerle minik şekiller çizebilirsiniz. İşte size keyifli bir öneri: Çok iri kestane tanelerinin düz yüzlerini altta kalacak şekilde çevirip bombeli tarafına bir delik açın, bu deliğe kuru, incecik bir dal yerleştirin. Bu dalın üzerine misafirlerinizin isimlerinin yazdığı kağıtları iliştirin ve yemek masasında servis tabağının üzerine koyun. İşte size doğal, kış temalı şirin bir isimlik. Gelelim mutfaktaki becerisine. Sanırım kestane denince akla ilk Bursa kestane şekeri gelir ki bu çok normaldir. Oysa ki kestane (özellikle tatlılarda) dünya mutfaklarında kakaodan sonra en sık kullanılan malzemedir. Bir çok tatlı ve hamur işinde dolgu malzemesi olarak veya dondurma yapımında kullanılan Fransa’nın kestane kreması bunlardan biri. Bu arada hatırlatmakta fayda var, kestaneden un da elde ediliyor ve artık marketlerimizin bazılarında bulmak mümkün. Kestane unu gulüten içermediğinden çölyak hastalarının da rahatlıkla kullanabileceği bir malzeme.
BALKABAĞI
Balkabağı estetik bir obje. Evin mutfak bölümüne, yemek sofranın bir köşesine veya giriş kapısının hemen önüne koyacağınız güzel bir balkabağı bal gibi tatlı dekoratif bir obje olabilir. Özellikle bizim gibi yeşil, beyaz, somon, kavuniçi gibi renk çeşidi çok olan balkabağının evin başköşesine konması hiç de tuhaf olmayacaktır. Onun bu estetik görüntüsünden faydalanın. Gelelim mutfağa; balkabağı ile mutfakta neler yapabiliriz? Balkabağı bereketli bir sebze. Tek bir balkabağıyla hem çorba, hem garnitür, hem yemek, hem de tatlı yapılabilir. Avrupa’da yaygın olarak sevilen frenk soğanlı, kremalı klasik çorbası size göre değilse siz de kendi lezzetinizi yakalayın. Mesela bol baharatlı, acılı çorba denemeleri yapın, yakışacaktır. Dilim olarak kesin baharatlarla marine edip fırınlayın. Tatlı olarak kullanım alanı zaten çok. Klasik kabak tatlımız pek güzeldir ama balkabağını tarçınla, vanilyayla ya da aklınıza gelen farklı bir baharatla karıştırıp crumble, kek veya puding olarak değerlendirebilirsiniz. Sonuç kesinlikle iyi olacaktır.
NAR
Hem görüntü, hem de lezzetiyle etkileyici bir kış meyvesi daha. Derin ve yayvan bir kasenin içine tepeleme doldurup yemek masasının veya sehpanın ortasına dekoratif olarak kullanabiliriz. Her birine kalın iplik geçirerek 10-15 narı bir ipe asimetrik asıp kapı süsü olarak değerlendirebiliriz. Küçük nar bulursanız aralarına biraz yılbaşı çiçeği ekleyip kapı süsü yapabilirsiniz. Küçük bir öneri, narların üzerine bir fırça yardımıyla yumurta akı sürün ve toz şekerli bir torbanın içine atıp sallayın, işte size pırıl pırıl parlayan nar objeleri! Gelelim içindeki yakut tanelerine. Tatlıdan, yemeğe birçok tarifte yer alabilir. Tavuk, et, salata hatta hamur işlerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. En olmadı servis zamanı taze nar tanelerini uygun yemek ve salatalara serpin. Unutmadan narla bir de şerbet yapmayı deneyin, içine karanfil, tarçın, anason ekleyin emin olun oldukça lezzetli olacaktır.