Asma yaprağında Arnavut lezzeti

Aydan ÜSTKANAT

Bugünler tam asma zamanı... Ekşili sarmalar yapmak için harika bir mevsim. Ben ise bugün sarma yerine değişik bir yemek önermek istiyorum: APRAKE!

Ege Bölgesi’nin sultani üzümünün yaprağı en iyi asma yaprağıdır. Tül gibi narin ve pürüzsüz yüzeyiyle pek lezzetlidir. Geçen hafta annem göndermiş, hem de koca bir koli. Tek tanesini bile boşa harcayamam, hepsini sarar, porsiyonluk dondururum. Eee bahar ayı çekimler, yeni projeler, iş güç bir taraftan... Baskı hissettim üzerimde sanırım ve teşekkür edeceğime “Anne ne yaptın?” diye bir çığlık attım telefonda! “Kızım hepsini sarma. Olduğu gibi tazeyken dondur” deyince şaşırdım. Ben de anne sözü dinleyerek çoğunu derin dondurucuya kaldırdım. Kalan kısmıyla da birkaç hafta önce buradan paylaştığım erikli sarma ve aprake yaptım.

Bu yemeği gerçek bir Arnavut kızı olan kayınvalidemden öğrenmiştim. Mutfağı çok iyidir. Hiç bilmediğim yemekler duyarım ondan. Bu yemeği de eminim birçoğunuz bilmiyordur. Arnavut yemekleri deyince bir tarafım Arnavut olmasına karşın Elbasan tavadan öteye gitmem pek. Ah pardon! Babaannemden yadigar kalan ve sık sık yaptığım mişoriz’i unutmamak lazım ve bir de Arnavut böreğini...

BASİT GİBİ GÖRÜNÜR AMA DEĞİL

Arnavut mutfağı genellikle az malzemeli yemeklerden oluşur. Yapımları basit gibi görünen, kıvam aldırmaları ve lezzet ayarları emek gerektiren tarifleri vardır. El açması börekleri, hamur işleri bir tarafa, basit gibi görünür ama değildir ve çok lezzetli bir mutfaktır. Arnavut ciğerini düşünün, lezzetli olanını bulmak ne kadar da zordur. Süt yumurta ve toz şekerinden ibaret kaymaçina tatlısını örnek alalım; bu tatlının tarifine bakıp sakın uygulamada da basit olduğu anlamını çıkarmayın. Aynı şekilde mişoriz de yani büryan pilavı da öyle. Hele hele Elbasan tavanın lezzetlisini yapmak inanın hiç de kolay değil. Biraz fazla pişti mi, lezzet falan aramayın Elbasan tavada. Bakmayın tariflerin üç, dört malzemeli olduğuna... Aprake’ye gelirsek... Fazla malzeme kullanmayacağız ama lezzetinin sırrı doğru pişirmek ve kıvam aldırmak olacak. Tıpkı diğer Arnavut yemekleri gibi... Afiyetle!

Ilık ılık servis yapın

Asma yapraklarını yıkayıp birkaç dakika sıcak suda bekletin. Ardından yaprakları soğuk suya atıp süzün. Sekiz sap pırasayı ince ince, bir kuru soğanı yemeklik doğrayın, zeytinyağında karamelize olana kadar kavurun. Tüm malzemeyi tencerenin kenarına alıp ortada boşluk açın ve içine bir su bardağı mısır unu ekleyip kavurun. Sonra tuz, kuru nane ve karabiber serpip tüm malzemeyi birkaç dakika karıştırın. Üzerine bir buçuk su bardağı sıcak su ekleyip lapadan biraz daha katı bir karışım elde edin. Ocaktan alıp ılıtın. Bu harcı yaprakların ortasına doluca koyun, bohça gibi kapatıp tencereye dizin. Üzerine bir su bardağı tuzlu su, zeytinyağı ekleyip 40 dakika pişirin. Ocaktan alıp üzerine bir limon suyu sıkın ve ılık servis yapın.

BİZİM AİLENİN YEMEĞİ

Facebook sayfamdaki Bizim Ailenin Yemeği yarışması tamamlandı. Birinciliği Dilek Yetkiner kazandı. Yarışma bitti ama tarifleri bu köşede paylaşmaya elbette devam! Siz de anne yemeklerinizi bizimle paylaşın!

Yarışmamızın birincisi Dilek Hanım mutfağa gönül koymuş, çalışan bir anne ve aynı zamanda bir yemek bloger’ı. “Bu yarışmaya katılmaya karar verdiğim gün, 39 yıllık yaşamımda derin iz bırakan çocukluk yemeklerimi düşündüm. Bağ evimiz, mutlu çocukluk günlerim ve canım anneannem! Anneannem çok güzel yemekler yapardı ve ilk aklıma gelen ekmek dolması oldu” diyor. Anneanne özlemi ve onu hatırlatan bir yemek.  İşte karşınızda ekmek dolması! Dilek Yetkiner’in diğer harika tarifleri için www.sakizenginar.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Ekmek dolması

Dolmalık ekmek alındıktan sonra en az üç gün bayatlaması için bekletilir. Üstü kapak şeklinde açılarak içi boşaltılır. Ekmek parçaları ufalanarak iç malzemeye eklenmek için ayrılır. Kuru soğan küp şeklinde doğranır. Tavaya yarım çay bardağı zeytinyağı dökülüp soğanlar pembeleşinceye kadar sotelenir. Kıyma eklenerek sotelemeye devam edilir. Hazırlanan kavrulmuş kıymaya irice doğranmış maydanoz, ceviz, ekmek içi ve baharatlar eklenir. Tencerenin dibine iki adet çatal, çapraz şekilde yerleştirilir. Hazırlanan iç malzeme ekmeğin içine doldurulup çatalların üzerine yerleştirilir. Hazırlanan et suyu bir kepçe yardımıyla ekmeğin üzerinde gezdirilir. Kısık ateşte 10 dakika pişirilir.

l Bir adet Urla dolmalık ekmek

l Bir adet kuru soğan

l Bir demet maydanoz

l Yarım su bardağı iri bölünmüş ceviz içi

l Bir tatlı kaşığı karabiber

l Bir tatlı kaşığı kimyon

l Bir tatlı kaşığı tuz

l Bir su bardağı et suyu (ben kemikli dana eti alıp havuç, kereviz sapı ve defne yaprağıyla haşladım)

l 250 gram dana kıyma

l Zeytinyağı  

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.