Aydın Doğan'ın cezasına Deniz Baykal hüküm verdi ya; YETER!

Son günlerin gündemini oluşturan Doğan'ın vergi cezası hakkında kimse net bir karar veremiyor. Çünkü Maliye'nin elinde olan gerçek bilgilerin kamuoyuna açıklanması kanunen yasak ve bilgiler Doğan Grubu'nun açıklamaları ile sınırlı. Bu nedenle tüm değerlendirmelerin bir ayağı eksik kalmaktadır.

Dün Doğan Grubu adına ekonomi basınını bilgilendirme toplantısı yapıldığında da bazı gerçekleri bir kez daha öğrendik:

1-Dosya hakkında sağlam bilgileri dosyayı görmeyenler bilemiyor. Ama CHP lideri Deniz Baykal cezanın açıklanmasının derhal ardından kesin yargısını açıkça beyan etmişti. Biz de acaba Deniz Baykal, Doğan'ın bu dosyasını gördü, inceledi de mi bu yargıya vardı diye Doğan Grubu'na sorduk. Öğrendik ki Aydın Doğan'ın vergi cezası dosyası Deniz Baykal'a da verilmemiş. Herhalde siyaset görmeden karar verme yeteneği gibi bir şey olsa gerek ki biz gazeteciler bu beceriye sahip değiliz.

2-Doğan Grubu ilanlarında milyarlarca liralık vergi ödeyen büyük bir grup olduğunu söylüyor. Oysa bu vergilerin nerede ise tamamı milletin ödediği ÖTV ve KDV gibi vergilerdir. Doğan Grubu sadece milletten aldığını devlete aktarmış, bir bakıma sadece aracılık etmiştir. O vergiler milletin vergisidir. 3-Doğan Grubu çok büyük bir grup olduğunu ilan etse de holdingleri küçük yatırımcıya yıllardır nerede ise nakit tek kuruş temettü ödememiştir. Sadece Doğan Holding 2006 yılında yüzde 18,5 gibi bir temettü ödemiş o kadar.

4-"Çok büyüğüz hata yapamayız? Bağımsız denetimden de geçiyoruz. Her bilgiyi halka açık olmamız nedeniyle kamuoyuna açıklıyoruz." İşte Doğan Grubu'nun ileri sürdüğü tezler ve buna karşılık bizim bazı örneklerimiz: Enron da çok büyüktü ama muhasebe hilesi ile yıllarca yaşamıştı. POAŞ'ın satış bilgisinde kamuoyuna açıklanmadan önce içeriden bilgi sızdırıldı diye SPK tarafından ceza verildi. O bağımsız denetim şirketleri Türkiye'de de dolandırıcı birçok şirketi denetliyordu ve onlar da battılar.

Bir de madem bu kadar büyük mali denetim var; o zaman 26 Aralık'ta satış yapılıp Noel tatili nedeniyle satış geri düzeltiliyorsa, bu büyük grup Noel tatilini bilememiş miydi?

Bu süreçte tek taraflı bilgilendirme olmasına rağmen açıkçası hâlâ yeterli bilgi alamıyoruz. Bir tarafta istediği bilgiyi veren Büyük Grup; diğer tarafta ise kamuoyuna bilgi veremeyen devletin Maliye Örgütü bulunuyor. İki taraf tüm bilgilerini ancak mahkemede hesaplaşabilecekler. Ve tüm bilgiler o zaman açıkça kullanılacak.

Eğer bizden dosyanın siyasi bir kararmış gibi olduğuna inanmamız ve kamuoyunu bu yönde etkilememiz isteniyorsa lütfen gerçek bilgileri bize de verin diyorum. Açıkçası ben CHP lideri Deniz Baykal gibi Aydın Doğan'ın büyüklüğüne veya diğer unsurlarına bakarak dosya hakkında karar veremiyorum. Bu nedenle ben dosyanın tümünü incelemek istiyorum.

Ben bu vergi cezasının Doğan Grubu tarafından ısrarla "siyasi" yorumlatılmasına da anlam veremiyorum. Bu bir gerçek mi; yoksa bir kaçış mı? Dosyayı görmeden kim bilebilir ki? (Baykal hariç)