DAVA AÇABİLİRSİNİZ
Sayın okurum, Bağ-Kur çalışmaları ile SSK çalışmalarının iç içe girmesi Sosyal Güvenlik Hukuku’nda hizmet çakışması olarak adlandırılır. Ancak burada en önemli olan husus, yasal düzenlemelerin, SGK tarafından vatandaş lehine yorumlanması gerektiğidir. İşte sizin durumunuzda bu örneklerden bir tanesi. Sizin vergi kaydı olmadan sadece meslek odasına kayıtlı olduğunuz süreler 1995/11 Sayılı genelge gereği ve yine 1479 Sayılı Yasa’nın 24’üncü maddesinde Bağ-Kur'lu olmanın şartlarından olan kendi nam ve hesabına çalışma, yani kısaca gerçek çalışma olmadığında Bağ-Kur sigortalılığının oluşmadığı yargı kararlarıyla bir gerçektir. Bununla ilgili birçok Yargıtay kararı mevcuttur. Böylece Bağ-Kur sigortalısı sayılmadığınız bu dönemlerde SSK sigortalılığınız geçerlidir.
Eğer Ek-5 formuyla vergi kaydı olmadan sadece oda kaydı olan dönemleri Bağ-Kur sigortalısı saydırdıysanız sizin durumunuzda kendiniz için kötü bir işlem yapmışsınız. Kuruma Ek-5 formuyla yaptığınız talebin iptali başvurusu yapın, eğer olumsuz cevap alırsanız işlemin iptali için SGK’ya karşı İş Mahkemesi’nde dava açabilirsiniz.
ŞARTLAR TAMAM
İlk işe giriş tarihiniz 1971 olduğundan 15 yıl sigortalılık süresi, 3 bin 600 gün prim ödeme gün sayısı ve 55 yaş şartlarını doldurduğunuz gün SGK’dan emekli aylığı almak için başvurabilirsiniz. Sadece SSK günlerini yetiyorsa sırf bu günlerle de SSK’dan emeklilik talep edebilirsiniz ama SGK bunu reddeder. Redde karşı yargıya gittiğinizde kazanırsınız.
PRİM BORCU VAR MI?
Uygulamada buna Bağ-Kur imtina davası denmektedir. Burada şöyle bir sorunla karşılaşabilirsiniz ki çoğu zaman SGK emekliliğinizin daha geç olması için gayret gösterebileceğinden, meslek odası kaydınız devam ettiği için Bağ-Kur prim borcu çıkarabilir ve emekli aylığını, Bağ-Kur prim borcunuzu ödediğiniz ayı izleyen aybaşından itibaren ödemeye çalışırlar. Bu durumda yasaya aykırı bir uygulamadır.
1 EKİM 2008 SONRASI NELER DEĞİŞTİ?
01.10.2008’de yürürlüğe giren 5510 Sayılı Yasa’da SGK yasaya aykırı bir şekilde çıkardığı Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ile aylık bağlanırken 4/b (Bağ-Kur) hizmetleri de katılacaksa, 4a (SSK) veya 4/b (Bağ-Kur) şartlarıyla da emekli olunsa, 4/b borcunun ödenmesini ve aylığın da iş bu borcun ödenme tarihini takip eden ay başından itibaren bağlanacağını idari işlemle, SGK yetkisizce düzenleme yapmıştır. Yönetmelikler, Yasa’ya aykırı olamayacağı gibi yeni sınırlandırmalar da getirememesi gerekir. Bunun temel Dayanağı da Anayasa’nın 13’üncü maddesidir. Aksi halde hukuk uygulanmaz duruma gelecek ve sizin gibi birçok vatandaş, yasada yer almadığı hâlde hak kaybına uğratılacaktır. Yani emekli aylığınızı Bağ-Kur borcunuzu öderseniz başvuru tarihini takip eden aydan itibaren alabilirsiniz.