Gerçekten birileri izah etsin bu konuyu…
Rize ve Artvin’e hizmet verecek bir havaalanının yapımı için aylardır hatta yıllardır söylüyoruz. İstatistikî bilgileri öne sürerek söylüyoruz. Yolcu sayısı açısından söylüyoruz. Turizm açısından, büyük şehirlere uzaklık açısından, velhasıl hangi açıdan değerlendirirsek değerlendirelim, bu havaalanı bu bölgeye lazım, hatta elzemdir.
Bugüne kadar kimse çıkıp da gerekli olmadığı konusunda hiçbir açıklama yapmadı, yapamadı, yapamaz da… Çünkü akıl için yol bir!
Hele hele geçen gün Sinop havaalanı için Ulaştırma Bakanı’nın açıklamasını dinleyince gerçekten pes dedim. Günde 1 uçak inen havaalanını uluslar arası düzeye çıkarmak için adım atan bir irade, günde en az 7-8 uçak inebilecek bir kapasiteye sahip bölgeye havaalanı yapımını düşünmemesi bizi gerçekten şaşırttı.
Bugünkü yolcu sayılarını baz alarak 7-8 uçak diyorum. Havaalanı yapılınca bu rakamın daha da yukarılara çıkacağı kesindir.
Sakın yanlış anlaşılmasın! Sinop havaalanı büyütülmesin diye bir iddiam yok ve olamaz! Kesinlikle büyütülmesi ve uluslar arası düzeye çıkarılması gerekir. Bu çağda her ile havaalanı lazımdır. Artık ulaşım çok hızlandı. Önceki yazılarımızda bu görüşümüzü son yıllardaki hava yolu yolcu artışına bakarak kanıtlamıştık. Yanılmıyorsam son 10 yılda hava yolu yolcusu “1” iken “7” oldu. Buna karşı durmanın anlamı var mı?
Ben sadece şunu sormak istiyorum: Günde 1 uçak inecek kapasiteye sahip bir havaalanını genişletip uluslar arası yapmak için adım atan bir irade, günde en az 7-8 uçak inebilecek kapasiteye sahip olacak olan bir bölge için niçin adım atmaz!
Bu konuyu gerçekten biri bana anlatsın!
Artık mesele kamuoyu oluşturmaktan geçti. Çok açık bir konu haline geldi.
Milletvekillerimizin samimiyetine inanıyoruz. Sadece şunu yapmalarını öngörüyoruz: Oluşturulmak istenen kamuoyunu, Rize ve Artvin’de değil de Ankara’da, özellikle Ulaştırma Bakanlığı nezdinde oluşturmaları gerekir diye düşünüyoruz. Eminim ki, bu havaalanı ihtiyacını Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri bu düzeyde bilmiyorlardır. Başta Sayın Bakan olmak üzere diğer Bakanlık yetkililerinin önüne meseleyi rakamlarla koyarsanız, hemen yarın etütlere başlayacaklarından eminim…
Buranın, Başbakan’ın bölgesi olmakla alakası yoktur. O zaman da sanki fazlalık bir yatırımmış gibi algılanıyor. Hayır, kesinlikle öyle değil! Bu yatırım bölge için çok acil bir ihtiyaçtır. Ülkenin hangi bölgesinde olursa olsun bu böyledir.
Netice olarak, söz konusu durumu, belgeli ve istatistikî bilgilerle yetkililere ulaştırmak en önemli işimizdir. Bunu da gerçekleştirecek olan Rize’nin üst düzey yöneticileridir. Tabii ki, öncelikle görev milletvekillerinindir. Çünkü bölge ile Ankara arasında köprü görevi görenler onlardır.
Hayırlısı olur inşallah!