Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı"nı açıkladı. Açıklanan programa göre anneye birinci çocuğu için 300 lira, ikinci çocuğu için 400 lira, üçüncü çocuğu için ise 600 lira doğum yardımı yapılacak.
Biliyorsunuz köşe yazımda 24 Aralık 2014’te “Doğum yapan anneye 103 lira, ineğe 375 lira” başlıklı bir haber yapmıştık. Haberde doğum yapan inek ile doğum yapan kadına verilen teşvik rakamlarını karşılaştırmış ve çarpıklığa dikkat çekmiştik.
Başbakan Davutoğlu, annelere ilk çocuk için 300 lira verileceğini açıklamış. Böylece devletin buzağı için verdiği 375 liralık yardıma ile doğum yapan anneler arasındaki makas bir miktar kapanmış oldu. Ancak bu ödemelerin de bir defaya mahsus değil tıpkı Avrupa Birliği’nde olduğu gibi çocuk 18
yaşına gelinceye kadar devam etmesi gerekir.
YÜZDE 15 KATKI PAYI OLUR MU?
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı yeni programa göre çocukların 18 yaşından sonra kullanabileceği bir tasarruf hesabı açılıyor. Bu hesapta anne ve babalar kaç para biriktirirse bunun yüzde 15’i kadar devlet katkı yapacak. Örneğin aile 18 yıl boyunca 100 bin lira biriktirmişse devlet
ona 15 bin lira ekleyecek.
GERÇEKÇİ DEĞİL
Vaadedilen uygulama çok gerçekçi görünmüyor. Bu açıklamada olduğu gibi gerçekten sadece 100 bin lira biriktirene bu para (15 bin) verilecekse gerçekleşme şansı yok gibi.
Çok düşük ücretlerle çalışan veya emekli aylığı alanların tasarruf imkanları son derece düşük. Çalışanlar ve emekliler zaten kıt kanaat geçinirken, uzun yıllara matuf birikim yapamazlar.
Dolayısıyla iyi niyetli bir proje olmasına rağmen hayata geçirilmesi pek mümkün değil.
ÇOCUKLU ANNEYE İZİN MÜMKÜN MÜ?
Başbakan Davutoğlu, ''Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi süreli çalışma izni hakkı getireceğiz. Örneğin çocuk 5.5 yaşına gelene kadar, 'ben çocuğumla kalmak istiyorum, eğitimiyle ilgilenmek istiyorum, onu eğitime hazırlamak istiyorum' diyen annelere, ebeveynlere 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getireceğiz'' dedi.
KADINI EVE HAPSEDER
İşyerinde devamlılığa büyük önem veren işverenler böylesi bir yasal düzenlemeye karşı tedbir olarak kadın çalışan sayısını azaltma yoluna gidecektir. Bu da daha fazla kadının evde oturması ve kadınlar arasındaki işsizliğin daha da artması anlamına gelecektir. Evli ve çocuk sahibi kadınların kariyer imkanları ciddi anlamda azalırken, bekar kadınlar lehine bir durum ortaya çıkacaktır. Bunun yerine Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde olduğu gibi kadına 3 yıl boyunca son aldığı ücreti ve sigortasını garanti eden bir sistem getirilebilir.
DOĞUM İZNİNDE BİR GELİŞME YOK
Başbakan Davutoğlu, "Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin derece, kademe ilerlemesinde değerlendirilmesini sağlayacağız. İkinci olarak, doğuma bağlı yarı zamanlı çalışma konusunda düzenlemeler yapacağız”diye konuştu. Davutoğlu, “Analık izni bitiminden
sonra ilk çocuk için iki ay, ikinci çocuk için dört ay, üç ve üzeri çocuklar için altı ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma imkânı getireceğiz. Tam ücret alarak yarı zamanlı çalışacaklar" dedi.
KADIN MEMURLARA FIRSAT
Davutoğlu, kadınların bu esnada yarı zamanlı çalışıp tam zaman ücreti alacağını ifade ederek, bunun işverene mali bir yükü olmayacağını, izinli sayılan yarı zamanın ücretini devletin karşılayacağını kaydetti.
Kadın memurlar doğumdan sonra 2 yıla kadar aylık izin alabiliyorlar. Ancak, bu sürede ücret-aylık
almadıkları için derece ve kademeleri de ilerlemiyordu. Şimdi bu düzenleme ile aylıksız izin sırasında da derece ve kademe ilerlemesi getirilmesi yerinde bir düzenleme.
Öte yandan işvereni devlet olan kadın memurlara her bir doğum için farklı aylar kadar yarı zamanlı çalışma düzenlemesi de kötünün iyisidir. Yukarda belirttiğimiz gibi AB ‘de bir çok ülkede uygulanan 3 yıllık ücretli izin verilmesi daha yerinde olurdu.
BABALARA DOĞUM İZNİ GELİYOR
İş Kanunu kapsamında babalık izinleri yeniden düzenleniyor. Düzenlemeyle işçiye eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin verilecek. Yani babaya 5 gün izin verilecek. Doğum yapan eşinin
ve çocuğunun yanında olması sağlanacak.
YERİNDE BİR DÜZENLEME
Bu köşeden dile getirdiğimiz gibi İş Kanunu gereğince karısı doğum yapan işçiye tek gün bile izin
yoktu. Aynı şartlardaki erkek memura 5 gün izin vardı. Şimdi eşitlenmiş oldular. Beklenen ve yerinde bir düzenleme.
ÇEYİZ PARASI YİNE YALAN OLDU
şu anda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olan, bir önceki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı
Fatma Şahin, 2013’te evlenmek isteyen gençlere 10 bin liraya kadar faizsiz kredi verileceğini açıklamıştı. Üzerinden 1.5 sene geçti. Bu konuda en ufak bir adım atılmadı. Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı Aile Paketi’nde de bu konuya temas edilmedi.
5 BİN YENİ PERSONEL MÜJDESİ
Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) çerçevesinde özellikle sosyoloji, rehberlik hizmetleri, psikoloji ve sosyal hizmet alanlarından 5 bin yeni personel alınacak. Bu kişiler aileleri sürekli tarayarak rehberlik yapacak.
SORULMASI GEREKEN SORULAR
BaşBakan Ahmet Davutoğlu’nun “Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı"nı okuyunca insanın aklına bir çok soru geliyor.
Örneğin pakette yer alan sosyal yardımlar bütçeye ne kadar bir ilave yük getirecek? Rakamlar ortada. Türkiye’de her yıl 1.2 milyon bebek dünyaya geliyor. Bebek başına 300 ödendiği zaman ortaya çıkan ilk maliyet 360 milyon lira.
ÇOCUK VE KARİYER BİRLİKTE YAPILIR MI?
Çocuk sahibi olan kadınlara tanınan haklar işverenlere ilave bir yük getirmiyor. Bu konuda her şey çok açık. Ancak Türkiye gibi ülkelerde yarı zamanlı çalışan profesyoneller işyerinde sıkıntıya yol açar. Bu nedenle birçok işveren kadın çalışanlarla yollarını ayırabilir. Son dönemde kadınlarımızın
işgücüne katılımında olağanüstü artış vardı.
Cumhurbaşkanımızın 3 çocuk teşvikinin rasyonel arka planını anlamayanlar olabilir. 2050’de olacak 65 yaş üstü nüfus 2030’larda olurdu. Hükümetlerin görevi dinamik nüfusu teşvik etmektir. Nüfus artışını sağlayarak işsizliği çözmek amacımız. Kadınlarımız istemeleri halinde çalışacak ama çalışırken aile hayatından ya da çocukların görmek isteyeceği ilgiden feragat etmeyecekler. Kız erkek çocuk ayrımı yapmadan çocukların en iyi eğitimle hayata hazırlanmaları bizim için kutsal bir görevdir.