Doğru olabilmek zordur.
İslam peygamberi ‘’Beni HUD suresi kocattı ‘’dedi.Hud suresindeki,Hz.Peygamberi ‘’Kocatan’’ayette ne yazar?
‘’Emrolunduğun gibi,dosdoğru ol’’
Hz.Muhammed (S.A.V.) in korkusu,haşa,onun doğru bir insan olmayışından dolayı duyduğu bir endişe değildi elbette.Buradaki asıl sorun,dosdoğru olabilmenin insana yüklediği mesuliyetti. Ya da dosdoğru olabilmek için harcanan gayret…
Mesela doğru insan,kurulu düzende yer almış olan asalaklara ve hacıyatmazlara karşı mücadele etmek zorundadır.Çünkü onlar her devrin adamıdırlar. Toplumun her kesiminde de yardakçıları olduğundan,çeşitli taraflarından sarsıldıkça,iki yana doğru sallanıp dururlar,ama kolay kolay devrilmezler.Hacıyatmazlıkları bundandır.Ünlü bir yazar,eğri birini tanımlarken şöyle der.’’Adam öyle namuzsuz ki tek bir düşmanı yok.’’
Gerçi eğri adamın da işi kolay değildir hani…Çünkü özellikle bu yolda mesafe kat edenlaerin;nabze göre şerbet vermek,müminle camide,sarhoşla meyhanede,hacıyla Mekke de,dervişle tekke de buluşmak,hırsızla hırsız,yalancıyla yalancı,yağcıyla yağcı,yalakayla yalakacı olmak ve dalkavukluk yapmak gibi,zorunlulukları vardır.Yani münafıklığın ta kendisidir.,yaptıkları…
Dalkavuk dedimde aklıma geldi.Doğru insanın bir özelliği de dalkavukluk yapması,ya da yapmamasıdır.
Yağcılık,dalkavukculuk her dönemde geçer akçe iken,düşünün ki;doğru insan bunu yapamıyor. .’’Kaybetmek’’ için önemli bir nedendir,değil mi?
Doğru insanın herhengi bir olay ve durum karşısında ne tür bir tepki verebileceğini az çok tahmin edersiniz.Öbürünü ise edemezsiniz.Çünkü o tepkilerini duruma göre ayarlayacaktır.
M.Akif Ersoy:’’Sözüm odun gibi olsun,hakikat olsun tek…..’’der.
Oysa doğru söz çoğunun hoşuna gitmez.Bu nedenle,’’Her doğru her yerde söylenmez.’’diye meşhur bir sözümüz vardıe.Yeri gelmişse niçin söylemesin ki?Bu cümle,eğrilik yapmayı prensip haline getirenlerin bir uydurmasıdır,belki de…
Doğru insan,kısa zamanda zengin olamaz.’’Çok laf yalandan,çok mal haramdan’’vecizesi büyük ölçüde doğrudur.
Belki istisnaları vardır..Şahsi kanaatim :Rize de şöyle etrafıma baktığımda sayılarını bi haylı olduğunu görebiliyorum.Ama elbetteki istisna kaideyi bozmaz.
Sonuç mu?
Günümüzde doğru insanın işi gerçekten çok zordur.Çünkü ‘’Hakbildiğin yolda,yalnızda olsan gideceksin’’türü iddialı sözleri ancak o yerine getirebilacektir.
Doğruluk zor ‘’Zanaattır’’vesselam,herkesin harcıda değildir…