Enginar girdiği her yemeği, salatayı güzelleştirir. Üstelik vitaminlidir, faydalıdır ve kalorisi yoktur. O halde ne bekliyoruz haydi doğru pazara, enginar seçmeye...
STAR pazar ile yollarımız kesişeli tam altı yıl olmuş. Yanılmıyorsam bu altı yılın her ilkbaharında da enginarla ilgili birkaç laf etmişimdir. Enginarı cidden çok severim. Girdiği yemeği güzelleştirir güzelleştirmesine ama tadı çok baskındır. Nasıl ayıklanır, nasıl saklanır ve neye göre seçilir bütün bunları anlattığımı, enginarla ilgili püf noktaları sizlerle her fırsatta paylaştığımı zannediyorum. Tam da bu sebeplerden enginarla ilgili açıkçası pek yazasım yoktu ama haftada en az iki gün enginarlı bir şeyler yaparken ve de enginarın en bol senesini yaşarken ondan bahsetmeden yine duramadım işte! Facebook sayfamda da en çok soru aldığım sebzelerden biri olduğuna göre sizlerde çok seviyorsunuz onu. Dediğim gibi bu sene bol enginarlı geçecek, belli! Üstelik lezzeti de doruk noktasında bu sene. Öyle görünüyor ki Temmuz sonuna kadar bolca tüketebileceğiz. O kadar bol ki kış için şoklayıp derin donduruculara bile koyabilirsiniz, ben yaptım bile! Gelin bu hafta ilk 10 listemizi enginarla yapalım. Hepinize afiyetle!
Terbiyeli etli enginar
Bu yemeği, İzmir sakız enginarıyla yapmalısınız. Öylesi lezzetli olur çünkü. Sakız enginarının yaprak dipleri de yenildiğinden ayıklanırken bir parmak kadar çanağın yanında bırakılır. İşte bu yaprak saplarının terbiyeli sosla birleşimi mükemmel lezzeti ortaya çıkartır. Giritliler kuzu etiyle yapmayı tercih eder ama dana eti de kullanılabilir. Terbiye için un ve limon gereklidir.
Zeytinyağlı baklalı enginar
Taze baklanın en güzel zamanı şimdi. Enginarla birlikte bol dereotu kullanarak hazırlanacak bu zeytinyağlı yemek, öyle doyurucu ki diğer zeytinyağlıların aksine başlı başına bir akşam yemeği rahatlıkla olabilir.
Çiğ enginar salatası
Evet! Yanlış okumadınız, enginarı bu salatada çiğ kullanacağız. Enginarın çanağını temizleyip kararmaması için limonlu suda bekletmek çok önemli bu salatada. İncecik, zar gibi doğrayıp bol yeşil soğan, dereotu, biraz haşlanmış iri bulgur, maydanoz ve ton balığıyla karıştırın; biraz sirke, acı sos ekleyip afiyetle yiyin. Balıksız da hazırlanabilir, tercihinize kalmış.
Enginar graten
İşte dünyanın en kolay yemeği, graten! Aslında ben çok tercih etmem ama çok seveni var bilirim. Özellikle önceden limonlu suda haşlanmış enginar ve bol peynirle birlikte yapılınca ben bile seviyorum.
Enginar ızgara
Daha çok bebek enginarla lezzetli olur. Acı, zeytinyağı ve baharat harmanıyla marine edilen yarıya kesilmiş enginarlar ızgarada pişirilir.
Somonlu enginar
Salata gibi bu da bana ait bir tarif: Somonu iri küpler halinde doğrayın. Enginar çanağını ise sekiz eşit parçaya kesip uzun, ince parçacıklar elde edin. Limonlu suda diri olacak şekilde haşlayın. Suyunu süzüp somon dilimleriyle bir kaba aktarın. Biraz taze soğan, kıyılmış bol maydanozla birlikte üzerine ezilmiş sarımsak, istiridye sosu ve zeytinyağı gezdirip limon kabuğu rendeleyin. Bu şekilde en az iki saat marine edip fırın kabına alın. Üzerini folyoyla kapatıp 15 dakika boyunca 200 derecede pişirip servis edin.
Enginar sosu
Enginarın saplarını temizleyin, ayıklanmış tüm yapraklarını iyice yıkayın ve büyük bir tencere limonlu suyla birlikte alın, haşlayın. İyice haşlandıktan sonra süzgeçten geçirip posasını atın. Elde ettiğiniz suyu, acı, baharat, zeytinyağıyla karıştırıp et ve tavuk yemeklerinde kullanabilirsiniz.
Enginar pilavı veya dolması
Egenin biricik pilavıdır! Pirinci sıcak suda biraz bekletip suyunu süzün. Bolca taze soğanı kavurup sekize bölünmüş enginar çanaklarını içine atın. Biraz tuz, şeker ve pilav suyunu ekleyip kapağını kapatın, 15 dakika haşlayın. İçine pirinci ve bol dereotunu ilave edip demleyin. Ya da pirinci soğanla kavurup bolca dereotu ekleyin ve sakız enginarlarının içine doldurup pişirin. Nefis!
Enginar dip
Haşlanmış enginar kalbi veya başka herhangi bir cins enginarı biraz rokfor peyniriyle blender’dan geçirin, içine damak tadınıza göre sarı krem peynir ilave edin. Kraker veya grisinileri batırıp batırıp afiyetle yiyin! Lezzetli ve sağlıklı atıştırmalık...
Enginar salatası
Enginar kalbi veya haşlanmış Bayrampaşa enginarı... Her ikisi de olur. En çok marul ve yeşil soğan yakışır. Haşlanmış katı yumurta da ayrı bir lezzet katacaktır, bolca reyhan yaprakları da kullanabilirsiniz.
Bizim ailenin yemeği
ETSİZ PATLICANLI KÖFTE
Bu haftaki konuğumuz Lezzet Vakti isimli blogun yazarı Aylin Durmaz Akın. Aylin Hanım yemek yapmayı, yemeği ve yedirmeyi küçük yaşlardan beri sevdiğini söylüyor: “Daha ortaokul yıllarında teyze, babaanne günlerine pastalar, kekler yapar, övgüler geldikçe koltuklarım kabarırdı. Yemekte lezzetin görsellikten geçtiğini düşündüğümden, görünüme oldukça özen göstermeye çalışırım.” Yemek Vakti blogunu kendisi gibi çalışan ya da zaman sıkıntısı olanlar için şık, pratik, sağlıklı ve lezzetli yemekler üzerine hazırlamış.
YAPIMI KOLAY LEZZETİ HARİKA
Köfte hamurları için
l İki su bardağı yarma l Bir su bardağı ince bulgur
l Yeterince su l Tuz, karabiber, kimyon.
Sos için
l İki adet orta boy patlıcan l İki adet orta boy kuru soğan
l Bir çorba kaşığı domates salçası l Bir çorba kaşığı biber
salçası l Bir yemek kaşığı tereyağı l İki yemek kaşığı sıvıyağ l Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, nane.
Köftelerı için tüm malzemeye suyu azar azar ekleyerek yumuşak olmayan bir hamur hazırlayın. Hazırlanan hamurdan nohut büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Patlıcanları alacalı soyup küp küp doğrayıp tuzlu suda 10 dakika bekletin ve bol sıvıyağda kızartıp peçete üzerine alın.
Soğanları yemeklik doğrayın. Yağları büyükçe bir tencereye koyup soğanları pembeleşene kadar kavurun ve salçaları ilave edin. Üzerine 7-8 bardak su koyup kaynayınca hamurları ekleyin. 15 dakika sonra kızarmış patlıcanı ve baharatları da ekleyip beş dakika daha pişirin.Yemeği 10 dakika kadar dinlendirip sıcak sıcak servis yapın.