Okurumuz Hüseyin Biricik, “1998 senesinde memurluktan ilişkim kesildi. 20 senelik emekli günümü SSK’ya aktardım ve çalışarak daha sonra emekli oldum. Aradan geçen 20 senelik Emekli Sandığı sürelerinin ikramiyesini alabilir miyim?” diyor.
Bu köşede daha önce de eskiden bir süre memurluk yapıp, daha sonra istifa ederek SSK, Emekli Sandığı veya Bağ-Kur’dan emekli olan ve ikramiye alamayan eski memurların sıkıntısını dile getirmiştim. Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrasında 9 Temmuz 2011 tarihinden itibaren SSK, Emekli Sandığı veya Bağ-Kur’dan eski memurlara, devlet memurluğunda geçen süreleri için ikramiye ödeniyor. Ancak, 9 Temmuz 2011 tarihinden önce SSK, Emekli Sandığı veya Bağ-Kur’dan emekli olmuş eski memurlar için yargı yoluna başvurulmayınca ikramiye ödemesi yapılmıyor. Halen yaklaşık 16-17 bin eski memurun açtığı davalar devam ediyor. Neticelenen davalardan bir kısmının emekli oldukları tarihte geçerli katsayılar üzerinden, bir kısmının da ödeme tarihindeki katsayılar ikramiye ödenmesine karar vermesinden dolayı Danıştay’ın hangi tutar üzerinden ödeme yapılacağına ilişkin kararı bekleniyor.
Okurumuzun durumunda olduğu gibi, yüzbinlerce eski memur mahkemeyle uğraşmadan ikramiyesini almak istiyor. Tabii birçok konuda uzlaşmacı kişiliği ve çözümleriyle çalışma hayatındaki sosyal tarafların güvenini kazanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, bu sorunu da vatandaşı yormadan, üzmeden çözeceğine inanıyorum. Aksi halde, yüzbinlerce eski memura mahkeme yolu görünüyor. Bu hem devletin mahkeme masrafı ödeyeceği, hem de yargının iş yükünün artacağı anlamına gelecek.
Dava yoluna gideceklerin ise öncelikle SGK Başkanlığı Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı’na bir dilekçe ile başvurup “ödeme tarihindeki gösterge, ek gösterge, kıdem aylığı ve özel hizmet tazminat rakamları ile taban aylık rakamları baz alınıp, ödeme tarihindeki memur maaş katsayıları üzerinden emekli ikramiyesi ödenmesi” talep edilmeli, talebi reddedildikten sonra da Ankara İdare Mahkemeleri nezdinde aynı talepte bulunularak dava açılması gerekecektir.
Askerlik süresinin borçlanmasının ne yararı var?
Okurumuz Serkan Çetinkaya, “İlk sigorta girişim 2000’de. Askerliğimi 1996/1998 arası yaptım, askerliği borçlanmak emekliliğimi öne çeker mi? Ayrıca 1998 yılında bir iş yerinde işe başladığıma dair kazanılmış hizmet tespit davam var. SSK işe girişim nasıl belirlenir, askerlik borçlanmasının ne yararı var?” diyor.
Askerlik süresinin borçlanılmasının en büyük yararı, sigorta gün sayısını artırmasıdır. Ayrıca askerlikten sonra ilk defa sigortalı olanların askerlik borçlanması yapması halinde, sigorta başlangıç tarihi bu süre kadar geriye götürülür. Yani, hem gün sayısı artar, hem de sigorta başlangıç tarihi geriye gidebilir. Okurumuzun 1998 tarihinde işe başladığına dair kazanılmış hizmet tespit davası varsa, SGK müdürlüğü sigorta başlangıç tarihini 1998 olarak tescil edecektir. Ayrıca askerlik borçlanması yapmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 1998 yılından askerlik borçlanma süresi kadar geriye götürülecektir.
Askerlik borçlanması; günlük asgari ücret ile günlük asgari ücretin 6.5 katı arasında olmak üzere, sigortalının kendisinin belirleyeceği günlük kazancın yüzde 32’sinin, borçlanılacak gün sayısı ile çarpılması suretiyle hesaplanmaktadır. Örneğin, asgari ücret 01.07.2011 tarihinden itibaren 837.00 TL olup, asgari ücret üzerinden hesaplama yapıldığında, 18 aylık askerlik borçlanması yapan bir 4/a sigortalısı (SSK’lı), en az 837.00 TL X 0.32 = 267.84 TL aylık ödeyecektir. 18 aylık askerlik borçlanması karşılığı 18 X 267.84 = 4.821,12 TL olacaktır. Sigortalıların veya hak sahiplerinin yazılı talepte bulunmaları ve talep tarihinde Kanunun 82. maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın yüzde 32’si üzerinden hesaplanacak primlerini borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şarttır.