Faaliyette olmayan şirketin ortağından destek primi kesilmez

Ali TEZEL
Ali Bey, 2002 yılında bir limitet şirkete ortak oldum ve aynı yıl içinde noter devri ile ayrıldım. Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) adı altında 283 lira kesinti yapılınca araştırdım ve bu şirketin vergi kaydının 2003 yılında kapatıldığını ancak Ticaret Odası kaydının 2015 yılına kadar devam ettirildiğini tespit ettim. SGK’daki memur Ticaret Odası kaydının baz alınacağını söyledi. 13 yıl hiç kesinti yapılmadığından faiziyle beraber 96 bin lira borç birikmiş. Ne yapabilirim? (Fahri YETİŞ)
 
Sayın Yetiş, 5510 sayılı Kanun gereği emekli iken bir iş yeri kurup veya ortak olup ticari faaliyette bulunanları devletimiz maalesef cezalandırıyor.
 
Adeta “Emekli iken neden oturduğun yerde oturmuyor, istihdam oluşturacak bir ticari sirkülasyon meydana getirmek amacıyla iş kuruyorsun, al sana şu kadar ceza” der gibi sosyal güvenlik destek primi uygulayarak girişimciyi cezalandırıyor.
 
Bir de 2015 yılına kadar kurduğunuz iş yeri faal olmasa hiçbir şey üretmese, alışveriş yapmasa bile SGK destek primi ödediği aylıktan SGDP kesmekten vazgeçmiyordu.
Bu apaçık bir hukuksuzluktu ama sürdürülüyordu.
 
UYGULAMA SONA ERDİ
 
Nihayet bu yıl SGK’nın 2015 yılında çıkarttığı Genel Yazısı ile başlattığı uygulamaya göre faaliyetlerinin olmadığını belgeleyen gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar ile şirket ortakları hakkında SGDP almama uygulaması kaldırılmış bulunuyor. Bahse konu Genel Yazı gereği;
 
1) Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar, bağlı oldukları vergi dairesinden alacakları gayrı faal olunduğuna ilişkin belgeyi SGK'ya ibraz etmeleri halinde, belgede belirtilen tarihten itibaren sosyal güvenlik destek primi tescili sonlandırılacak.
 
2) Şirket ortaklarının, ticaret sicil memurluğundan şirketin faaliyetine ilişkin belgeyi aldıktan sonra bağlı oldukları vergi dairesine müracaat ederek şirketin gayri faal olduğunu belgelemeleri gerekmekte. Ticaret sicil memurluğundan temin edilecek belgeye istinaden bağlı oldukları vergi dairesinden alacakları gayrı faal olunduğuna ilişkin belgeyi SGK'ya ibraz etmeleri halinde, belgede belirtilen tarihten itibaren şirket ortaklarının SGDP tescili sonlandırılacak.
 
3) Yukarıda açıklanan şekilde sosyal güvenlik destek primi tescili sonlandırılanlardan yersiz tahsil edilen SGDP iade edilecek.
Bu bakımdan gayrı faal olan şirketten dolayı destek primi ödeme yükümlülüğünüz bulunmuyor, yazılı başvuru ile destek prim borcunuzu sıfırlayabilirsiniz. Haksız yere kesilen primlerinizi de SGK'ya başvurarak iade edebilirsiniz. 


MEMURUN HİZMET BİRLEŞTİRMESİNİ ÇALIŞTIĞI KURUMU YAPAR

Ali Bey, engelli olarak Emekli Sandığı’ndan ¼’dereceden emekli oldum. Ama memuriyetten önce SSK’dan 1.100 iş günü çalışmam vardı ve bu çalışmamın Emekli Sandığı’na yansımamış olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda maaşımı eksik alıp almadığımı da merak ediyorum. (Mustafa ATALAY)
 
Sayın Atalay, SSK’lı, özel banka sandığına tabi veya Bağ-Kur’lu çalışmadan sonra memuriyete başlanırsa bu süreler her halükarda emekliliğe esas dereceye, söz konusu süreler teknik hizmetler, sağlık hizmetleri, öğretmenlikte geçen süreler ise ve kamuda da aynı iş yapılıyorsa ayrıca kazanılmış hak aylık derecesine sayılarak intibak ettirilir. Normalde memurlar bu tür hizmetlerini kurumlarının personel birimlerine bildirerek intibak ettirilmelerini sağlarlar. Siz eğer böyle bir intibak veya birleştirme yapmamışsanız SGK ve kurumunuz nezdinde girişimde bulunun. Her bir yıl aylık bağlama oranını bir puan artıracağından 1.100 gün karşılığında aylık bağlama oranınız yüzde 3 artar. 

İKİ STATÜDEN DE EMEKLİ OLAMAZSINIZ

Ali Bey, 1979 doğumluyum ve 1999’da sigortalı olarak çalışmaya başladım. Yüzde 86 çalışma gücü kaybım nedeniyle vergi indirimi hakkım var ve bu kapsamda 4 bin 100 günle emekli oldum. 57 yaşına geldiğimde bir de normal emeklilik hakkım var mı? (Tufan KOCABAŞ)

Sayın Kocabaş, engelli statüsünde emekli olduktan sonra ayrıca bir de normal emeklilik hakkınız bulunmuyor. Sahip olduğunuz emeklilik çalışma gücü kaybı nedeniyle yaştan muaf tutulmanız nedeniyle erken bağlanan emekli aylığınızdır. İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri alanlar aylık niteliğinde her ay aldıkları bu gelirlerin yanında ayrıca şartlarını sağlayarak bir de malullük, engelli vergi indirimi hakkı kapsamında veya normal statüde emekli aylığı sahibi olabilirler. 

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.