Bu yıl “Hikaye” teması ile gerçekleştirilecek II. Uluslararası Gastronomi Konferansı’nda dünya çapında ünlü şefler yemek sanatının inceliklerini anlatacak.
Konu dünya mutfakları olunca en sık duyduğum şey “Aslında yemeklerimiz çok güzel, niye bizi dünya tanımıyor?” oluyor. Oysa ki bu, sosyal yapıdan, kültürel donanıma, toplumsal reflekslere ve şehir planlamasıyla kocaman bir konu. Tek bir cevabı yok. Diğer taraftan gastronomi festivalleri ve konferanslar bu açılım için olmazsa olmazlardan. Türkiye’de gerek belediyeler ve valilikler, gerekse dernekler, meslek odaları veya kişisel girişimlerle uluslararası paneller, konferanslar sayısı hızla artarak yaygınlaşmakta. Nitelikli, dünya çapında ses getirecek içerikler üretmek, bu kişileri aynı çatıda toplamak kolay değil.
İşte bu organizasyon bolluğunda, uluslararasında varlığını kanıtlama hedefiyle yol alan bir konferans var: Gastromasa. Anadolu coğrafyasının mutfağını dünyaya tanıtmayı hedeflerken diğer taraftan da dünya gastronomisindeki yeni gelişmeleri Türkiye’de mutfağa gönül verenlere aktarmayı amaçlıyor.
Kebabın Efendy’si
Soner Sivrioğlu
Kitaplarıyla Türk gastronomisini anlatan Somer Sivrioğlu, Sidney’de bulunan Efendy restoranın sahibi ve şefi. Efendy, ünlü Hollywood yıldızları dahil pek çok ziyaretçi tarafından yoğun ilgi gördükten sonra Siviroğlu yeni bir konseptle yeni bir yer için kolları sıvamış ve Anason doğmuş.
AndonI LuIs Aduriz
Restoranı Mugaritz ile 2016 yılında TheWorld’s 50 Best Restaurants listesinde 7. Sırada yer alan Andoni Luis Aduriz, Bask bölgesinin en başarılı şefleri arasında gösteriliyor. Başarısını 2000 ve 2005 yıllarında gelen 2 Michelin yıldızı var. Menülerinin konseptini “az çoktur” diye tanımlıyor.
Serkan Güzelçoban
Güzelçoban, aynı zamanda dünyadaki ilk ve tek Michelin yıldızlı engelli restoranının da sahibi. Bu ödülü ona kazandıran “Handicap” isimli engelli restoranında annesinin reçetelerini uygulayan şefin restoranı Stuttgart’a 45 dakikalık mesafede Künzelsau’da bulunuyor.
AntonIo CarluccIo
Tüm dünyada Carluccio’s adını taşıyan 100’den fazla restoranı ile hizmet veren ve tüm dünyada İtalyan mutfağının babası olarak anılan Antonio Carluccio, birçok kitap yazmış. Bugün Carluccio’s ekibi ile birlikte bir yandan menü geliştiriyor ve şefleri eğitiyor.
Elena Arzak
2012’de ‘Dünyanın En Başarılı Kadın Şefi’ olan Elena Arzak, 27 sene önce 3 Michelin yıldızı alan babası Juan Mari Arzak’ın izinden gitti. 14 kez The Best 50 Restaurants listesinde 13 kere yer alan Arzak Restaurant, geleneksel ve modern gastronomi ayrımı yapmıyor.
Josean AlIja
“Benim için bir şef, ürünleri insanları mutlu eden bir yemek haline getiren bir sihirbaz” diyor ve kendisi de Nerua isimli restoranında bunu gerçekleştiriyor. Neura Alija’nın deneyim ve birikimlerin Bask kültürüyle birleşiminden oluşmuş bir restoran. Azimli bir başarı hikayesinin de kahramanı.
Ali Güngörmüş
Michelin yıldızı alan ilk Türk şef 27 yaşında 20 kişilik ekibiyle Hamburg’daki Elbe nehri kıyısında restoranını açmış. Almanya’da ‘Ülkenin geleceğini şekillendiren 100 kişi’ listesinde yer alan Güngörmüş, Tunceli’den Almanya’nın en önemli şeflerinden biri olma hikayesini Gastromasa’da paylaşıyor.
Fatih Tutak
Tayland Bangkok’taki The House on Sathorn restoranın başındake Fatih Tutak, hem şef hem restorantör hem de bir hikâye anlatıcı. Gastronomi ve yemeğe ilgisi genç yaşında annesinin evde yaptığı yemeklerle başladı. Pekin, Tokyo, Singapur, Danimarka ve Hong Kong ziyaret ettiği ülkelerden birkaçı.
Albert AdrIa
Ferran Adriave Albert Adria, işleriniaşklayapanveİspanyagastronomisinekatmadeğerkazandıranönemlişeflerarasındayeralıyor.Molekülermutfağın en iyisi FerranAdria, İspanya’nın 3 Michelin yıldızlı önemli restoranlarından El Bulli’de senelerce önemli başarılara imza atmış.