Genel Sağlık Sigortası ile Sağlık Yardımı haklarınızı biliyor musunuz?(2

Ali TEZEL

Özel Hastaneler şimdilik yüzde 90 fark alabilirler

Genel Sağlık Sigortalıları isterlerse SGK ile sözleşme yapmış olan Özel Sağlık Kuruluşları ile Vakıf Üniversitesi Hastanelerine de gidebilirler. Ancak bu sağlık kuruluşları SGK’dan sizi muayene ettikleri için aldıkları paralara ilave olarak sizden de şimdilik yüzde 90 oranında fark isteyebilirler. Yüzde 200’ün yasası çıktı ve yakında Bakanlar Kurulu kararından sonra yüzde 200 olacak…

***ÖZEL HASTANELERE GİDERSENİZ CEBİNİZDEN DE PARA ÇIKAR

SGK ile sözleşme imzalamış özel sağlık kuruluşlarına giderseniz bu kere cebinizden,

1-SGK’ya verilmek üzere (makbuzsuz-faturasız) muayene parası

2-Özel Hastane ilave ücreti

3-Eczaneye gittiğinizde reçete bedeli ve eşdeğer ilaç fark ücreti,

Ödersiniz. 

UZMANLIK DALLARI

ÖH

İlave ücret

İlave ücret

Ana Dallar

 

Yüzde 90

Yüzde 200

Ağız, Yüz ve Çene Cerrahisi

24

21,6

48

Beyin ve Sinir Cerrahisi

27

24,3

54

Çocuk Cerrahisi

25

22,5

50

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

25

22,5

50

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları

30

27

60

Deri ve Zührevi Hastalıkları

25

22,5

50

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

27

24,3

54

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

25

22,5

50

Genel Cerrahi

28

25,2

56

Göğüs Cerrahisi

25

22,5

50

Göğüs Hastalıkları

26

23,4

52

Göz Hastalıkları

23

20,7

46

İç Hastalıkları

28

25,2

56

Kadın Hastalıkları ve Doğum

31

27,9

62

Kalp ve Damar Cerrahisi

28

25,2

56

Kardiyoloji

34

30,6

68

Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları

24

21,6

48

Nöroloji

29

26,1

58

Ortopedi ve Travmatoloji

24

21,6

48

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

26

23,4

52

Erişkin Ruh Sağlığı ve Hastalıkları

30

27

60

Üroloji

26

23,4

52

Not:Yukarıdaki rakamlara basit kan ve idrar tahlilleri ile ultrason işlemleri dahildir. Bu işlemler için Özel Sağlık Kuruluşları ayrıca hastadan ilave para isteyemeyez.

*** Özel Hastanelere gittiğinizde ödenecek ilave ücret

SGK ile sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları; SUT ve eklerinde yer alan sağlık hizmetleri işlem bedellerinin tamamı üzerinden Kurumca belirlenen oranı geçmemek kaydıyla Kuruma fatura edilebilen tutarlar esas alınarak kişilerden ilave ücret alabilir.

Ayrıca, SGK ile sözleşmeli eczaneler, eşdeğer ilaçların azami fiyatı ile kişinin talep ettiği eşdeğer ilacın fiyatı arasında oluşacak fark ücretini, Kurumla sözleşmeli optisyenlik müesseseleri de kişinin talep ettiği görmeye yardımcı malzemenin bedeli ile Kurumca ödenen görmeye yardımcı malzeme bedeli arasında oluşacak fark ücretini kişilerden talep edebileceklerdir. Bu fark ücreti ilave ücret olarak değerlendirilmez.

***Bütün ödediklerinizle ilgili fatura ve belgesini talep etme hakkınız var

Mali açıdan her işletme/hastane sizden aldığı para için fatura kesmek zorundadır. Faturasız kimseye tek bir kuruş bile para ödemeyiniz.

***Fatura alma indirim yapalım yalanını yemeyin;

Konuyu size bir yaşanmış örnek ile ifade edeyim, SGK’lı hastadan doğum parası olarak 300 lira kadar para alındığı dönemde bir dostum aradı ve, “Ali bey, eşim doğum yaptı benden 2500 lira istiyorlar” dedi, ben de sadece “fatura iste” dedim, sonraki aramasında fatura istedim ama fatura vermeyelim 1500 liraya düşürelim dediler, deyince “fatura iste” diye tekrarladım, sonraki aramasında “fatura isteme 1000 lira olsun” diyorlar deyince, ben sadece “fatura iste” sözümü tekrarlayınca, hem faturasını aldı hem de sadece 300 lira ödedi.

Kendinizi akıllı zannedip, ne akıllıyım, 2500 lira istediler, fatura istemeyince 1500 lira kurtuldum demeyiniz, fatura istediğinizde gerçek rakamdan fatura ederler, hem siz hem devlet kârlı olur.

SGK ile sözleşmeli/protokollü vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları, aynı başvuru numarası altında yapılan Kurumca karşılanan sağlık hizmeti bedellerinin toplamının 100 (yüz) TL’yi aşması halinde, bu hizmetleri ve varsa ilave ücret tutarını gösterir, SUT eki “Hastaya Sunulmuş Olan Hizmetleri ve İlave Ücreti Gösterir Belge”yi (EK-1/B) yatan hasta tedavilerinde en geç hastanın taburcu olduğu tarihte, diğer tedavilerde ise işlemin yapıldığı tarihte hastaya vermek zorundadır. Ancak hastanın istemesi halinde tutar sınırı olmaksızın sunulan tüm işlemleri ayrıntılı olarak gösteren bilgi ve belgeler hastaya verilmek zorundadır. Söz konusu bilgiler aynı süreler içerisinde elektronik ortamda da sağlanabilir.

- İlave ücret alınmayacak kişiler

Otelcilik hizmetleri ve istisnai sağlık hizmetleri hariç olmak üzere aşağıda belirtilen kişiler ile a, b ve c bentlerinde sayılan kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilerden ilave ücret alınamaz.

a) 1005 sayılı Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişiler,

b) 2330 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler,

c) Harp malullüğü aylığı alanlar ile 3713 sayılı (terör) Kanun kapsamında aylık alanlar,

ç) Tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar; 3713 sayılı Kanunun 21 inci maddesinde sayılan (terör) olaylara maruz kalmaları nedeniyle yaralananlar.

İlave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri

Aşağıda belirtilen sağlık hizmetleri için hiçbir ilave ücret alınamaz.

a) Acil servislerde verilen ve SUT eki EK-2/B Listesinde yer alan 520.021 kod numaralı “Yeşil alan muayenesi” adı altında Kuruma fatura edilebilen sağlık hizmetleri hariç olmak üzere, acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,

b) Yoğun bakım hizmetleri,

c) Yanık tedavisi hizmetleri,

ç) Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),

d) Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,

e) Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri,

f) Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,

g) Hemodiyaliz tedavileri,

ğ) Kardiyovasküler cerrahi işlemleri. (İstisnai sağlık hizmetlerinde belirtilen işlemler hariç)

***Gece çalışmıyoruz yalanını yemeyin

24 saat gitme hakkınız var…

Özel sağlık kuruluşları ile Vakıf Üniversitesi hastaneleri de SGK ile sözleşme yapmışlarsa, sizler de bu sağlık kuruluşlarına (Tıpkı Kamu Hastanelerinde olduğu gibi) dilediğinize dilediğiniz zaman gitme hakkınız var. Gittiğiniz hastane biz gündüzleri SGK ile sözleşmeliyiz, gece sözleşmemiz yok diyemez. Diyorsa bunun iki yasadışı sebebi vardır.

1-Sizden GSS’nizi kullandırmadan sanki sigortalı değilmişsiniz gibi para almak istiyordur.

2-Gittiğiniz saatte orada görev yapan  kişi ya hekim değildir veyahutta hekim ise SGK’ya bildirilmemiş (kaçak çalıştırılan) hekimdir ve yazdığı reçeteyi SGK geçerli saymayacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.