Hadi gelin birlikte poşeleyelim

Aydan ÜSTKANAT

Bugün Fransız mutfağında ‘poşe’, bizde ise suda haşlama denilen pişirme tekniğiyle nefis bir yumurta hazırlayacağız. Yalnız dikkat etmemiz gereken bir nokta var: Yumurtayı poşeleyeceğimiz suyun ısısı

Mutfağımda her an hazır bulunması gereken malzemeler diye bir liste yapsam sanırım ilk sırayı zeytinyağı, un ve yumurta alır. Tabii sonrasında liste biraz uzar gider ama olmazsa olmazların içinde yumurta mutlaka vardır. Sanırım yemekler üzerine konuşurken adı pek geçmediğinden yumurta için mutfağın gizli kahramanı demek mümkün. Öyle ki ev yapımı mayonez, pasta kremaları, çorba ve yemek terbiyeleri, kekler, börekler yumurtasız olmaz, olamaz!

Krep, mantı hamuru, kek... Yüzlerce tarifte yer alabilir ama sade omletin, yumurtalı sebzelerin (ki ben patatesli yumurtaya bayılırım), hatta rafadan veya yağda yumurtanın benim için yeri ayrıdır. Özellikle kahvaltı sofraları bu müthiş lezzetlerle değer kazanır, renklenir, tatlanır.

AKLINIZDA BULUNSUN

Poşe etmek, et, balık, tavuk, sosis, beyin, ciğer vb. birçok malzemede uygulanabilen bir pişirme tekniği. Derin bir tencerenin içine duru su konur ve içine malzeme salınıp haşlanır. Kullanılan su soğuk olursa bazı malzemeler dağılır. Suyun sıcaklık derecesi haşlanacak malzemenin cinsiyle doğrudan ilgilidir.

Aşçılar genellikle kırmızı veya beyaz etin poşe suyunu, haşlanan malzemeyi sudan çıkardıktan sonra kıvam verip sos haline getirir. Bu durumda etlerin soğuk veya sıcak suya salınması arasında önemli farklar oluşur. Soğuk suya bırakılan et yavaş yavaş haşlanırken içindeki tüm doku suyla birleşir, suyu çok lezzetli olur ama etin lezzeti biraz değer kaybeder. Oysa sıcak suya salınan et bir anda kendini sıkar ve dağılmaz. Bu ani sıkılaşma ise etin özsuyunu salmasına engel olur. Dolayısıyla et daha lezzetli ama suyu daha az aromalıdır. Bu noktada poşe suyunun soğuk ya da sıcak olmasına karar vermek, yapmak istediğiniz şeye göre değişecektir.

Ama dediğim gibi yumuşak gıdalarla böyle bir tercih yapamazsınız. Özellikle yumurta söz konusuysa! Yumurta mutlaka sıcak suya salınmalıdır, aksi takdirde dağılır. 

BİRKAÇ DAMLA LİMON SUYU

Yumurta, belki de en zor poşelemedir. Çünkü eldeki malzeme oldukça hassastır. Yumurta poşelemek için önce derin ve orta boy bir tencerenin yarısına kadar su doldurun.

Su kaynama noktasına gelmeden, üzerinden duman çıkmaya başladığında hazırdır. İçine bir, iki damla limon sıkın. Yumurtayı bir tabağa kırıp dikkatlice bir kepçeye aktarın. Kepçeyi dikkatlice suya daldırın. İçinizden otuza kadar sayıp yumurtayı küçük bir hareketle suya bırakarak kepçeyi çıkarın. Yaklaşık iki dakika sonra yumurtanın beyazı bembeyaz olduğunda işlem bitmiş olacak. Peki sonra mı? İşte ona yerim kalmadı. Poşe yumurtayla neler yapabilirsiniz haftaya!

Aydan’la reyon turu

GEÇTİĞİMİZ günlerde çay üzerine bir yazı yazmış ve “Bitki çayı en iyi evde yapılır” demiştim. Bu fikrimden vazgeçmiş değilim ama bu yazının ardından davet edildiğim Doğadan çaylarının yeni ürün lansmanı beni şaşırtmadı desem yalan olur. Büyülü Bohça adıyla piyasa sunulan bu bitki çayının harmanları oldukça başarılı. Pratik, lezzetli bu harmanları bulamayacaklara iyi bir alternatif olmuş, sevindim. Şu anda altı farklı çeşidi olan çayların en çok çok güllü, yaseminli ve chai harmanını beğendim. Ama bence bu üründe en etkileyici şey Doğadan ekibinin özel olarak hazırladığı “elle sıkılabilir” tebriğe şayan poşet tasarımı.

İlk yorum yazan siz olun
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.